Nem hullik a fenyő levele, és sokáig egészséges, illatos marad, ha erre ügyelsz: 8 dolog, amire érdemes figyelni

Ha fontos számodra a környezetvédelem, könnyen lehet, hogy élő fenyőt választasz karácsonykor. Ahhoz viszont, hogy ne csak egy szezonra szóljon, érdemes megfogadnod néhány tanácsot.

GettyImages-638415354

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

A karácsonyhoz számos szimbólum kötődik, de talán egyik sem annyira alapvető, mint a feldíszített karácsonyfa, ami a legtöbb háztartásban egészen vízkeresztig, azaz január 6-ig díszíti az otthonokat. Utána viszont sajnos gyakran az utcára hajítva végzi. A városban járva-kelve kifejezetten szomorú látványt nyújtanak a kidobott, elszáradt fák.

Napjainkban már egyre többeket foglalkoztat, hogy az ünneplés idején is szempont legyen a környezettudatosság. Ennek pedig fontos eleme a faválasztás: az ember fejében óhatatlanul is megfordul, hogy vajon jó-e, etikus-e az, ha mindössze pár nap, 1-2 hét kedvéért egy kivágott fenyőfát vesz, ami aztán hulladékként végzi. Szerencsére többféle opció közül választhat az, aki nem a vágott fa mellett tenné le a voksát. A műfenyő itthon talán még kevésbé népszerű - és ez nem is feltétlenül baj -, de az élőfenyőfa-vásárlás, illetve a fenyőkölcsönzés egyre nagyobb teret hódít. 

Mű, vágott vagy élő?

A műfenyő sokáig természetbarát alternatívának tűnhetett, amivel azok is meg tudtak barátkozni, akiket aggodalommal töltött el az éveken át - egyébként kifejezetten erre a célra - nevelgetett, majd alig néhány napig használt fenyők kivágásának a gondolata. A műanyag változat ezzel szemben hosszasan újra és újra bevethető, igaz, nincs olyan finom illata, és sokak szerint nem is olyan szép, mint az élő társai. 

Ennél is nagyobb probléma viszont, hogy úgy tűnik, nem is környezetkímélőbb, mint a vágott változat, hiszen többnyire PVC-ből készül, ami egy nem lebomló és viszonylag nehezen újrahasznosítható anyag. Ráadásul a gyártás jó eséllyel tőlünk igen távol történik, így az utaztatás szennyező hatásaival, károsanyag-kibocsátásával is számolni kell. A szakemberek szerint minimum 20-25 évig kéne használni a műfenyőt ahhoz, hogy valamelyest környezetbarát termékként gondolhassunk rá. 

Ezzel szemben a földlabdás vagy dézsás fenyő minden szempontból jó megoldásnak tűnik, főleg akkor, ha az ember az ünnepek után kiülteti a kertbe, vagy legalább ki tudja tenni az erkélyre. Ehhez azonban nem árt néhány szempontot figyelembe venni, hiszen az élő fenyőfa értő gondoskodást igényel ahhoz, hogy átvészelje a változó körülményeket, és megszokja az új helyét.

Erre figyelj, ha élő fenyőt választasz!

A gyökeres fenyő általában maximum 1-1,5 méter magas, és az egyszerűbb életben tartás miatt érdemes is kisebb példányt választani. Az egészséges gyökérzet kulcsfontosságú, ha mód van rá, vásárlás előtt ajánlott megnézni, hogy nem sérült-e. Az időzítés is lényeges: a vágott fa beszerzését sokan halogatják, hogy az minél tovább friss maradjon, de a gyökeres fenyő esetében nem ez a jó stratégia. Nem szabad egyből a vásárlás után a meleg, fűtött szobába bevinni, néhány napig a szabadban, de széltől védett helyen tárolandó.

A szoktatás következő lépéseként hűvös lépcsőházban vagy akár a kamrában, garázsban is állhat, mielőtt bekerülne a lakásba. Bent fontos, hogy minél távolabb kerüljön a fűtőtesttől, a közvetlen meleget nem viseli jól, ez az égősorra is vonatkozik, egy könnyen felforrósodó példány nem tesz jót az élő fának. Az alacsony hőleadású LED-es fényfüzér ellenben optimális választás lehet. A díszítés során törekedni kell rá, hogy minél kevésbé sérüljenek az ágak, könnyű, csipesz nélküli díszek segíthetnek ebben.

Az ünnepek alatt se feledkezz meg a fenyő locsolásáról, kétnaponta öntözd meg kicsit. Azt is meghálálja, ha az ágait óvatosan permetezed. Minél kevesebbet kell kibírnia a fűtött szobában feldíszítve, annál nagyobb az esély arra, hogy túléli a megpróbáltatásokat.

A folyamat visszafelé is szoktatással történik, a melegből előbb hűvös, de védett helyen tartandó a fenyő, majd szintén szélvédett helyre kerülhet a szabadba. Fontos, hogy a kiültetés már fagymentes időben, a föld kiengedése után történjen. A szabadba kivitellel tovább, egészen tavaszig ajánlott várni abban az esetben, ha a fa rügyei megduzzadtak a melegtől. Amennyiben nem kiültetésről, hanem például az erkélyre kihelyezésről van szó, az első évben még nem kell átültetni a fenyőt, ha elég nagy az edény, a második évben viszont már tanácsos. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kölcsönzés is opció

Amennyiben valaki nem bajlódna a földlabdás, dézsás fenyő nevelgetésével, életben tartásával, vagy egyszerűen nem tudná hova kiültetni az ünnepek végeztével, de környezetvédelmi és esztétikai okokból inkább élő fát díszítene, igénybe veheti a hazai kertészeti árudák némelyikében elérhető kölcsönzési szolgáltatást is. Ez általában úgy működik, hogy miután a vevő visszaviszi a cserepes fát, részben levásárolhatja az árát helyben.

Így ápold a karácsonyi kaktuszt

A karácsonyi kaktuszok nevükhöz híven legtöbbször karácsony környékén, október és február között bontogatják színes virágaikat, amik pirosak, fehérek, sárgák, rózsaszínűek vagy lilák is lehetnek. Minden egyes virág pár napig pompázik csak, az egész folyamat pedig mindössze néhány hétig tart. Szerencsére lehet tenni annak érdekében, hogy minél több ideig mutassák színpompás arcukat, ehhez adunk pár tanácsot.

Az ünnepekre roskadozni fog a virágoktól a karácsonyi kaktusz, ha így ápolod - 4 egyszerű, de hasznos tudnivaló

Nem mindegy, hogyan gondozod a karácsonyi kaktuszt, meghálálja, ha odafigyelsz pár dologra.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük