Egy nap alatt lerakható, álomszép padlók

5000 forint alatt

Az egész lakást új színbe hozhatod azáltal, hogy a padlót kicseréled. Ráadásul saját magad is elvégezheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A padló burkolatának anyaga, színe, mintája és stílusa éppen annyira meghatározza a helyiség hangulatát, mint a falak burkolata. Ha stílusában nem illik a környezetébe, az éppen olyan rossz fényt vet az egész lakásra, mint amikor a padló kopott, repedezett vagy hiányos.

Ma már számtalan padlóburkolat közül választhatsz, mind az anyagok, mind a stílusok és a színek tekintetében, ráadásul az árak skálája is igen széles: kerámiacsempét már 990 forintos négyzetméteráron is vehetsz, és a legstrapabíróbb laminált padlók négyzetmétere sem kerül általában többe néhány ezer forintnál.

A burkolatok néhány típusának lefektetéséhez szakemberre van szükség, de az említett termékeket például saját magad is lerakhatod.

Így válassz a padlóburkolatok között!

A padlóburkolatoknak három alapvető típusát különböztethetik meg. A keménypadlók közé tartozik a tégla, a kő, a fa és a csempe, a rugalmas padlók körébe a PVC, a linóleum és a gumi. A puha burkolatok közé a szőnyeget, valamint az olyan természetes burkolóanyagokat sorolják, mint a szizál vagy a juta.
A padlónak strapabírónak és hosszú élettartamúnak kell lennie. A választás előtt ezért elsőként azt gondold végig, hogy milyen mértékű igénybevételnek kell megfelelnie majd a választott burkolatnak. Fontos szempont továbbá, hogy mosható felületre van-e szükség, vagy sem, hosszú időre szóló burkolatot szeretnél-e, esetleg inkább könnyen cserélhetőt.

Kérdéses az is, hogy szakember segítségével fektetnéd-e le a burkolatot, illetve csak saját kezűleg. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor a következő burkolatok között válogass.

Saját kezűleg lefektethető, kemény padlóburkolatok

A kemény padlóburkolatok lerakása általában nagy szakértelmet kíván, mivel az anyagok kezelése nehéz, és pontos illesztést kívánnak. Léteznek azonban olyan burkolatok, melyeket saját kezűleg is lerakhatsz - például a kerámia vagy a laminált lapok.

A kerámia nagyon jól mutat előszobákban, konyhákban, étkezőkben és verandákon. Vastagabb és erősebb, mint a kerámia falicsempe, és nincs bevonva magasfényű mázzal, mely csúszóssá tenné.

A képgalériában szereplő árak tájékoztató jellegű négyzetméterárak.

A greslapok, a különféle földszínekben kapható, kemény agyagból készült lapok rusztikus hatásúak. Általában porózusak, ezért felületkezelésre lehet szükség. A matt lapokat átkenheted lenolajjal és terpentinnel, hogy fényesebbek legyenek.

Ha melegebb érzetre vágysz, válaszd a fát. A tartós és rugalmas fapadló melegségének köszönhetően kiválóan alkalmazható bárhol a házban. Mivel azonban a hajó- és svédpadlók fektetése szakember nélkül nehézkes, érdemes a laminált padlóburkolatok mellett döntened. A faerezetet utánzó, márvány- vagy más mintázatú padlóburkolók fektetése egyszerű, nem kell felületkezelni vagy fényezni őket, és nedves ruhával tisztíthatók.

Kényelmes, meleg, puha padlóburkolatok

A puha padlóburkolók legfőbb előnye a melegség és a zajtalanság. A hagyományos padlószőnyegeken kívül idesorolják a különféle növényi rostokból készült természetes padlóburkoló anyagokat is.
A szőnyegek és szőnyegpadlók választéka már akkor is szinte áttekinthetetlen, amikor még szó sem esik színről vagy mintáról. Az anyaguk és a szerkezetük függvényében változik a felületük és a tartósságuk. A tekercsben kapható szőnyegpadlók fektetése egyszerű, nagy felület burkolása esetén elég csak a széleit leragasztani.

Természetesek, de drágák
Ha a szőnyegnél természetesebb burkolatra vágysz, választhatsz növényi rostokból - kókuszrostból, szizálból, tengeri fűből - készült anyagokat, bár ezek nagyon drágák. Többségük erős és tartós, faltól falig fektethető, illetve önálló szőnyeg formában használható - a konyhába és a fürdőszobába nem ajánlott, mert a víz maradandó foltot hagy rajta. A hagyományos padlószőnyeghez hasonlóan kell lerakni: van, amit szőnyegalátétre kell fektetni, néhány latex hátoldalú változatot pedig az aljzatra is rá lehet ragasztani.

Könnyen lerakható, rugalmas padlóburkolatok

A rugalmas padlóburkolók kevésbé zajosak, puhább járófelületet biztosítanak, mint a kemény padlók, és tartósabbak a padlószőnyegnél. Az extra széles kiszerelésűeket illesztések nélkül le lehet fektetni nagyméretű helyiségekben, de kaphatók könnyen lerakható lapok is.

A paratölgy kérgéből nyert parafa padlóburkoló könnyű, meleg, természetes szigetelő hatású anyag, mely hangelnyelő tulajdonsággal is rendelkezik. Parafa lapok felületkezelt és felületkezelés nélküli formában egyaránt kaphatók - az utóbbiakat lerakás után több réteg poliuretán lakkal kell bevonni. A linóleum természetes burkolóanyag: lenmagolajból, gyantából, parafaőrleményből, falisztből, mészkőből és színezőanyagból készül. A különféle színekben és mintával kapható linóleumlapokat viszonylag könnyű házilag lefektetni.

A linóleum szintetikus megfelelője, a PVC padlóburkoló gyakran csempét, fát vagy más hagyományos burkolatot utánoz, de gyártják más, modern mintákkal, valamint csillogó, gyöngyházfényű és metálszínekben is.

Jó megoldás a konyhába és a fürdőszobába. A tekercs és lap formában kapható PVC padlóburkolók nagy részét egyedül is lefektetheted.

Cikkünk megírásában a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv segített.

Ezt is szeretjük