Még idén tehetünk az egészségünkért! (x)
A karácsonyi rohanásban érdemes a jövőre is gondolni: az év végén egészségünkért és nyugdíjaskori anyagi biztonságunkért is tehetünk.

tanacstalan no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egészségpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak segítségével takarékoskodunk, akkor a félretett pénzre állami támogatás jár, ami évente 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezményt jelent. A megtakarításban és a nekünk járó kedvezmény kihasználásában most ráadásul a munkahelyünk is segíthet.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak rengeteg élethelyzetben segítenek, legyen szó gyerekvállalásról, gyereknevelésről, idősgondozásról vagy lakáshitel,törlesztésről, és ez még nem minden. Pénztárakkal szeretteinkről is gondoskodhatunk, miközben egészségünk megőrzésére és a nyugdíjas évek anyagi biztonságára spórolhatunk. Mindezt ráadásul akár 150 ezer forinttal támogatja az állam. Nem is csoda, hogy már közel 2 millióan szavaztak bizalmat a pénztáraknak, és kezdtek el takarékoskodni egy egészségesebb és biztonságosabb jövőért.

Fontos az év vége

A pénztártagok számára az év vége kiemelkedően fontos időszak. A takarékoskodáshoz ugyanis jelentős állami támogatás, évi 20 százalék, azaz maximum 150 ezer forint adóvisszatérítés jár. A kedvezmény pedig az év végi befizetésekkel maximalizálható.

PR pénzszámolás
Fotó: D-Keine / Getty Images Hungary

- Ha megtehetjük, érdemes még az idén cselekedni, és befizetni a pénztári számlára. Sokan használják ki ezt a kedvező lehetőséget, a pénztáraknál a december igazi főszezonnak számít. 2018 utolsó negyedévében például az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez, azaz a Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege meghaladta a 41 milliárd forintot, az egészségpénztáraknál pedig 14 milliárd forintot fizettek be egyénileg a tagok – emelte ki dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Akkor sincs minden veszve, ha valaki még nem kezdett el pénztárak segítségével takarékoskodni. Mindazok, akik év végéig belépnek valamely pénztárba, és befizetnek számlájukra, a többi pénztártaghoz hasonlóan igénybe vehetik az akár 150 ezer forintos kedvezményt, amit tavasszal az adóbevallás alapján egyenesen pénztári számlára fizet ki az adóhivatal.

Ne feledjük, hogy egyszerűen, gyorsan lehet taggá válni az alacsony költséggel működő, kimagasló hozamot biztosító, a megtakarításokra rugalmas felhasználási feltételeket nyújtó pénztárakban. Idén ráadásul a munkáltatók is segítségünkre lehetnek: a tagok nemcsak az egyéni, hanem a munkáltatójuktól kapott pénztári hozzájárulás után is igénybe vehetik az adó-visszatérítést. 

Így teljesítenek a kasszák

Régóta az egyik legjobb alternatívát nyújtják a megtakarítási piacon az egészség- és nyugdíjpénztárak. A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona szeptember végéig például 7,1 százalékkal nőtt éves szinten, így 1425 milliárd forintot tett ki. Az egy tagra jutó átlagos vagyon még látványosabban, 1,3 millió forintra emelkedett. Nem véletlen, hiszen pusztán befektetési lehetőségként tekintve is kiváló választás magunknak a pénztárakba befizetni. Az idei év első háromnegyed évében 7,6%-os becsült szektorszintű hozamot biztosítottak a kasszák a megtakarítóknak. De ha hosszabb távra tekintünk, akkor is remek eredmények láthatóak, 10 év alatt 7,4%-os, míg 15 év alatt 6,9%-os hozameredményt biztosítottak. És mindehhez hozzá lehet tenni a befizetések után járó 20%-os, maximum 150.000 forintos állami támogatást. Az egészségkasszák is remekül teljesítettek saját mérőszámaikat vizsgálva.

PR bank pénz
Fotó: CatLane / Getty Images Hungary

2019 első háromnegyed évében összesen 6 millió alkalommal finanszírozták a különböző egészségügyi szolgáltatásokat egy-egy esetben 5600 forintért. Nem érdemes lemaradni az idén sem, még van idő kihasználni a nekünk járó kedvezményeket. Az egészségpénztárakhoz befizetett összegekből a korábban említett széles körű felhasználáson belül fedezhetjük ugyanis többek között saját és a család gyógyszerkiadásait, vehetünk gyógyászati segédeszközöket, vagy fizethetjük a vizsgálatok és ellátás költségeit egy hirtelen egészségügyi vészhelyzet esetén. A pénztári gondoskodás tehát nagyon jó eszköz, amivel érdemes élni.

Ezt is szeretjük