A dús, egészséges szobanövények 4 titka

Szeretnél mindent megadni a növényeidnek, de nem szívesen költesz drága tápoldatokra? Használd praktikáinkat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs szükség horribilis összegekbe kerülő virágföldre és tápoldatokra, hogy gyönyörű és dús növényeid legyenek. Néhány filléres praktikával könnyedén elérheted, hogy a virágaidat minden látogatód megirigyelje. Csak egy kis ügyességre és odafigyelésre van szükség - és persze az alábbi praktikákra!

Öntözz állott vízzel és tojáslével!

A kánikulában a növényeid is rosszabbul érzik magukat, hamarabb elfogyasztják a talajukban lévő nedvességet, így az öntözés kiemelten fontos ezekben az időszakokban. Az egyik legfontosabb, hogy, ha már öntözöd őket, arra is ügyelj, hogy azt mivel teszed. A szoba-hőmérsékletű, legalább egy napig állni hagyott víz ideális számukra, hiszen a hideg víz is árthat a növénynek. Az állott folyadék pedig azért jobb, mert alacsonyabb a klórtartalma, így nem okoz barna foltokat a leveleken.

Ha a növényeidnek nem ártana némi ásványi anyag, eszedbe ne jusson kiönteni azt a vizet, amiben tojást főztél: a növényeid hálásak lesznek az ásványi sókban gazdag öntözővízért, ráadásul nem is pazarolsz annyi vizet. Emellett felhasználhatod a tojáshéjat magát is: ha erre vizet öntesz, és egy napig állni hagyod, kiválóan alkalmas lesz a locsolásra. Arra azonban figyelj, hogy egy napnál tovább ne legyen a tojáshéj a vízben, mert az már káros lehet a növényeknek!

Tudtad?
Az állott ásványvíz, a hólé, a fagyasztott halból kiolvadt lé, az esővíz, sőt, még az akvárium elhasználódott vize is kitűnő a növények számára. Ezek valamilyen formában mind tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, melyektől a növényeid zöldek és dúsak lesznek.

Nyaraláskor se bízd a szomszédra!

Általában mindenkinek gondot okoz, hogy mihez kezdjen a növényeivel az alatt az idő alatt, amíg jól megérdemelt pihenését tölti valahol.
Ha nem akarod a szomszédra bízni őket, gondoskodj magad az egészségükről!

Mielőtt elutaznál, tegyél a fürdőkádba néhány téglát, és önts alájuk vizet, hogy felszívják azt. Dugd be a lefolyót, hogy a víz megálljon a kádban, a téglákra pedig helyezd el a cserepeket. A téglákból a növények felszívják majd a szükséges vizet.
Ha nem jutsz téglához, kipróbálhatod ezt a módszert több rétegben összehajtogatott frottírtörölközővel is.

Egy másik lehetőség, ami kissé kényelmetlenebb, de működik: egy vízzel teli vödörbe tegyél pamutfonalat úgy, hogy a másik végét a cserép földjébe nyomkodod. A vödröt helyezd kissé magasabbra a növénynél, így az kényelmesen fel tudja majd venni a számára szükséges folyadékmennyiséget.

Fontos!
Ezek a módszerek akkor alkalmazhatóak, ha egy, illetve kicsivel több mint egy hétre utazol el. Amennyiben több időt töltesz távol, más megoldást kell találnod. Ilyen esetekben nem árt, ha van egy barátnőd, aki ért a növényekhez, és vállalja a locsolást erre az időszakra.

A fényes, egészséges levelek titka

Ahhoz, hogy valóban fantasztikus látványt nyújtsanak a növényeid, természetesen alapvetően fontos, hogy egészségesek legyenek, de ezen túl te is sokat tehetsz a szépségükért.

Először is, a takarítás alkalmával fordíts gondot a növényeidre is: elegendő, ha ilyenkor egy tollseprűvel áttörlöd őket. Havonta legalább egyszer emellett érdemes beállítanod őket egyesével a kádba, és alaposan átmosnod a leveleiket. Meghálálják majd a frissítő zuhanyt, különösen nyáron.

Ha azt szeretnéd, hogy tiszta leveleik sokáig ragyogóan fényesek legyenek, a zuhanyzást követően egy tiszta, puha ruhára cseppents kevés glicerint, és ezzel töröld át a leveleket. Ez lényegesen jobb módszer, mint olívaolajjal vagy majonézzel kenegetni őket, hiszen a glicerin taszítja a port, ellentétben az olajjal és a majonézzel.

Tipp: akkor is fényessé teheted a növényeidet, ha bizonyos időközönként áttörlöd a leveleket víz és tej 1:1 arányú keverékével.

Ha támadnak a kártevők

Bármennyire óvod is a növényeidet, előfordulhat, hogy valamilyen kártevő támadja meg őket, ha pedig nem cselekszel gyorsan, akár végleg tönkre is tehetik kedvenceidet. A különböző kártevők ellen más és más védekezési formákkal kell felkészülnöd, hiszen mindegyik támadót másképpen tudod elűzni.

A levéltetvek és a pókok ellen a szappanos vizes fürdetés jelenthet megoldást - ezt a kádba állítva végezd.

A különböző lárvák száműzéséhez még szappanra sincs szükséged, elegendő, ha a növényt egy vödör vízbe állítod.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fekete levéltetveket vízben oldott szalmiákszesszel távolíthatod el, ezzel kell locsolnod a növényt egy vagy szükség szerint két alkalommal. Négy liter vízben oldj fel két evőkanál mosogatószert, és ezzel mosd le a leveleket: így befellegzett a zöld levéltetveknek is.

Ezt is szeretjük