3 rejtett egészségkárosító a lakásban

Azt hiszed, csak a szénmonoxid és az erős vegyszerek árthatnak az egészségednek? Akkor nézz körül alaposabban a lakásodban!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tény, hogy a fűtési időszakban leginkább a száraz vagy éppen túlzottan párás levegő, valamint a szénmonoxid az, ami a leginkább károsíthatja az egészséged. Ezen kívül azonban még számos más veszély leselkedhet rád a lakásban anélkül, hogy tudnál róla. Gondoltad volna például, hogy az alvászavaraidat nem csak a túl sok stressz okozhatja?

És azt, hogy az allergiás reakciók kiváltó oka akár valamelyik bútor vagy éppen a laminált padló is lehet? A következőkben megismerheted a leggyakoribb, rejtett egészségkárosítókat!

A hörghuruttól az allergiáig: fabútorok

Kevesen tehetik meg, hogy valódi fából készült hajó- vagy svédpadlót használjanak, vagy teljes mértékben fenyőfából készült bútorokkal rendezzék be az otthonukat. Ma már azonban azoknak sem kell lemondaniuk a természetes fa látványáról, akik nem tudnak olyan mélyre nyúlni a pénztárcájukban: a laminált padlók között is találni a valódinak szinte tökéletes mását, ahogy a bútorok terén is akadnak olyan darabok, amelyek annak ellenére dekoratívak, hogy farostlemezből készültek.
Az említett bútorokkal és padlólapokkal kapcsolatban viszont jó tudni, hogy míg a pénztárcádnak kedveznek, addig az egészségednek már annál kevésbé. A gyártásukhoz használt fűrészpor és faforgács ugyanis a préselés során jelentős mennyiségű formaldehidet tartalmazó műgyantát bocsát ki, amely veszélyes anyag. A formaldehid a lakás levegőjébe kerülve légúti, szem- és bőrpanaszokat, valamint allergiát okozhat, hosszútávon pedig - magas koncentrátum esetén - daganatos elváltozások kialakulásához vezethet.

Jó, ha tudod!
Mivel a bútorok gyártásukat követően általában csak néhány hét vagy hónap után kerülnek a gyártóhoz, a formaldehid nagy részének van ideje elpárologni, így általában jelentős panaszokat nem okoz. A bútorok lakkozásával azonban érdemes óvatosan bánni, hiszen a lakkok nagymértékben tartalmaznak rákkeltő formaldehidet.

Hormonzavarok, asztma, rák: műanyag bútorok és PVC

A műanyag bútorok vezető szerepet töltenek be fából készült társaik mellett. Ám amennyire népszerűek, olyannyira károsak is lehetnek, mégpedig összetételüknél fogva.

Ahhoz ugyanis, hogy a műanyagot formázni lehessen - legyen szó bútorokról, gyerekjátékokról vagy éppen műanyag kábelekről és szőnyegekről -, bizonyos lágyítószerekre van szükség. Ez utóbbiak terén a leggyakrabban használt anyag az úgynevezett ftalát, annak ellenére, hogy a környezetvédő szervezetek hosszú ideje küzdenek a használata ellen. 2005-ben ugyan betiltották bizonyos gyerekjátékok esetében az Európai Unióban, a PVC-ben még megtalálható, így a padlón játszó gyerekek most is ki vannak téve a ftalátok egészségkárosító hatásának.
A ftalátok egy része emellett rákkeltő, a szervezetbe kerülve károsíthatja a májat, hormonzavarokat okozhat, továbbá asztma és allergia kialakulásához vezethet.

Idegesség, alvászavarok, depresszió: elektroszmog

A lakások túlnyomó többségében ma már a televízió mellett általában DVD-lejátszót, hifit, számítógépet és házimozirendszert is találni. Bár ezek a készülékek nem nélkülözhetetlenek, kétségkívül garantálják az otthoni szórakozást - és egyben károsítják az egészséged.
Gondoltad volna, hogy a rendszeresen visszatérő fejfájás, az alvászavaraid, a türelmetlenséged és az ingadozó hangulatod hátterében ilyen és ehhez hasonló berendezések állhatnak? Pedig így van, az ok pedig nem más, mint az elektronikai készülékek által kibocsátott nagy mennyiségű pozitív ion, amely úgynevezett elektroszmogot képez maga körül.

Azokban a helyiségekben, ahol túl sok működik közülük, a pozitív ionok kerülnek többségbe, ez pedig igencsak felboríthatja a szervezet ionháztartását, és a már említett panaszok megjelenéséhez vezethet.

Az elektroszmog ellen viszonylag könnyen védekezhetsz: a sólámpa és sómécses negatív ionokat bocsát ki, így segít a levegő ionegyensúlyának helyreállításában, de sokat javíthat a helyzeten az is, ha teljesen kikapcsolod azokat az elektromos készülékeket a lakásban, amelyeket éppen nem használsz és nem hagyod őket stand-by üzemmódban.

Ezt is szeretjük