Ne dobd ki a dinnye héját! Mutatjuk, mennyi mindenre jó a háztartásban
Sokan nem is hinnék, mi mindenre jó a megmaradt dinnyehéj.

nagykep?cikkid=160760&kep=dinnyehej nagy1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos alkalommal írtunk már arról, miként lehet felhasználni a különféle háztartási maradékokat, legyen szó a tojás, a krumpli, a narancs vagy éppen a banán héjáról, előbbieken túl azonban nyáron a dinnyehéjról is érdemes szót ejteni, melyet szintén nem kell kidobni.

Amellett például, hogy a kertben vagy a balkonnövények ápolása során is felhasználhatod, igazi gasztronómiai különlegességeket is készíthetsz belőle.

Mi mindenre jó a dinnyehéj?

A dinnye héját bátran alkalmazhatod, ha olyan módszert keresel a meztelen spanyol csigák ellen, mely teljesen természetes, és nem is embertelen módon pusztítja el őket.

Ha például a dinnye héját az ágyások közelébe teszed, nem tudnak majd ellenállni neki, és odagyűlnek, innentől pedig pofonegyszerű lesz az összegyűjtésük, majd áttelepítésük egy olyan helyre, ahol nem zavarnak senkit.

Szintén sokat tehetsz a kert szépségéért és a növények egészségéért, ha a dinnyehéjat komposztálod, ugyanis rendkívül értékes tápanyagokat képes szolgáltatni, de akkor is felhasználhatod a növények táplálására, ha nincs komposztálód. Ebben az esetben vágd nagyon apróra, majd ásd kissé a földbe a növények körül, meglátod, meghálálják majd.

Végül, de nem utolsósorban, a megmaradt dinnyehéjból számos gasztronómiai különlegesség készíthető, legyen szó édességről - például kandírozott dinnyehéj -, savanyúságról vagy éppen dinnyehéjlekvárról. Ha szeretnél ötleteket meríteni e téren, és az angol nyelv sem jelent akadályt, ide kattintva komoly receptgyűjteményben böngészhetsz. Érdemes azonban szem előtt tartanod, hogy a dinnye héja nem feltétlenül mentes az olyan vegyi anyagoktól, mint amilyenek például a permetszerek, így csak akkor alkalmazd gasztronómiai célokra, ha biodinnyéről van szó.

Ezt is szeretjük