Milyen hangon kopog a jó dinnye? Az is segít választani, milyen a színe

Kopogtatás, szín, forma, szár és folt: ez mind segít megjósolni, milyen lesz a dinnye íze.

Milyen hangon kopog a jó dinnye? Az is segít választani, milyen a színe
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár legszeretettebb slágergyümölcse a görögdinnye, mely nemcsak finom íze miatt jó, de bőséges víztartalma, illetve rosttartalma miatt egészséges is az ember számára. Ezenkívül kiváló C-vitamin-, kalcium-, magnézium- és káliumforrás, de tartalmaz A-, B1-, B3- és B6-vitamint is.

Ha azonban az árustól nem a megfelelő darabot vásárolja meg az ember, a gyümölcs íze nem lesz olyan finom, és talán el sem fogy. Szerencsére bizonyos trükkök segítenek abban, hogy az ember a héjon át is meg tudja állapítani, melyik görögdinnye lesz finom.

A dinnyevásárlás trükkjei

Dinnyevásárláskor sokat elárul, milyen hangon kopog a jó dinnye, mennyire gömbölyű a formája, a szára és környékének színe, illetve hogy milyen a héján látható folt árnyalata.

Ilyen hangon kopog a jó dinnye

A vásárlásban szakállas trükknek számít a kopogtatós módszer. Azt mondják ugyanis, sokat elárul a dinnye érettségéről és ízéről az, milyen hangot ad ki, ha az ember, akárcsak egy ajtót, megkopogtatja a héját. A dinnye íze várhatóan akkor lesz a legjobb, ha a dinnye kopogása mély. Azt a darabot érdemes választani, amelyik a többihez képest a legmélyebb hangon kopog.

A dinnye formája is árulkodó

Dinnyéből is kétféle van: gömbölyűbb és hosszúkásabb. A labdaszerű forma a nőnemű gyümölcsöké, míg a hosszúkás a hímneműeké. Az előbbi dinnyék édesebbek, míg az utóbbiak vizesebb ízűek lehetnek.

Miről mesél a szár és környéke?

A görögdinnyék egyik felén mindig megtalálható a szár egy kis darabja, melynek állapota szintén nagyon beszédes. Ha az még zöld, a dinnye feltehetőleg éretlenebb, ám ha száraz, a dinnye várhatóan finom ízű lesz. A szár körüli területet is érdemes megfigyelni, ha csíkos dinnyéről van szó. Ha a szárnál sűrűbb, sötétebb hatású a csíkozása, akkor a gyümölcs várhatóan ízletesebb lesz. Ha azonban ez a sötétebb folt kisebb sugarú körben terül el, akkor a vásárolt áru nem fogja beváltani hozzá a reményeket.

A dinnye meg a foltja

Rendszerint a héjon megfigyelhető egy világosabb folt. Amennyiben ez fehérebb, nem érdemes a pénztárcáért nyúlni, mert a dinnye nem lesz elég ízes. Ha viszont ez a folt szép, sárga színű, akkor az ember mind a tíz ujját megnyalhatja majd falatozás után.

Az ananászvásárlás és -tárolás titkai

Melyiket vedd meg, és hogyan tárold otthon az ananászt, hogy tényleg finom legyen? Korábbi cikkünk segít benne.

Miért kell fejjel lefelé tárolni az ananászt? 3 különös dolog, amit még nem tudtál a gyümölcsről

Az ananász izgalmas gyümölcs, amiről sok meglepő tényt nem ismernek az emberek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük