Ne vidd túlzásba!
A dekorálás alapszabályai
Nincs abban semmi rossz, ha szereted magad körülvenni a kedvenc tárgyaiddal. Légy azonban óvatos! Dekorálj, de ne zsúfolj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes tulajdonsága az embernek, hogy tárgyakkal veszi körül magát. Van, akinél ez a tulajdonság csak a gyermekkorra korlátozódik, többségünk azonban felnőtt fejjel sem tud elszakadni egy-egy kedves darabtól.

Sőt, a gyűjtögetés gyakran egy életre szól, gondolj csak a képekre a falon, a könyvekre, amelyek nem csak a szórakoztatás szerepét töltik be, vagy azokra az aprócska tárgyakra, amelyekkel sok otthonban találkozni a polcokon, az éjjeliszekrényen vagy éppen az olvasólámpa mellett.

Dekorálj, de okosan!

Az ember különbözőképpen viszonyul a tárgyakhoz: van, aki halmoz, de akad olyan is, aki csak egy-egy értékesebb darabnak tulajdonít díszítő szerepet. Függetlenül azonban attól, hogy melyik kategóriába tartozol, érdemes tudnod néhány dolgot otthonod dekorálásával kapcsolatban! Nem mindegy ugyanis, hogy mit, hová teszel, és hogy hogyan!

Első lépésként...

  • mielőtt sorbaállítanád a tárgyakat a polcon, gondolkodj! Valóban olyan darabokat tervezel elhelyezni, amiket kedvelsz? A tárgyak - legyen szó néhány kavicsról vagy régi fémdobozról - csak akkor válnak otthonod díszeivé, ha azokat valóban kedveled! Miért vennéd magad körül olyan tárgyakkal, amelyeket nem szeretsz, amelyekről nem kedves emlékek jutnak az eszedbe? Ha nem tetszik, semmi gond. Tedd csak szépen vissza a dobozba...
  • Van, ami önmagában is jól mutat, mint például egy vázában a véletlenszerűen elrendezendő virágok, a dekorációkkal azonban más a helyzet! Bármennyire szereted a spontán dogokat, a tárgyak megfelelő elrendezése igenis tervezést igényel.
  • Ha a rendezettség a cél, nem biztos, hogy az a legjobb választás, ha a tárgyakat pontosan ugyanolyan helyzetben állítod egymás mellé. Egy-egy ferdén elhelyezett könyvkupac vagy egy kosár újság annak ellenére is a rendet sugallhatja, ha nem mértani pontossággal fektetted őket egymásra.
  • A dekorációk kapcsán nem kell feltétlenül értékes festményekre és szobrokra gondolnod! A nyaraláskor gyűjtött kavicsok és kagylók, egy csokor száraz mezei virág, néhány régi fénykép vagy lyukas szalmakalap mind az otthonod díszei lehetnek.
  • Ne felejtsd el, hogy minden mozgatható! Nem kell feltétlenül az öszes kedvenc képedet kiakasztani a falra, így gyakran frissítheted a gyűjteményt, amitől ráadásul te sem fogod unalmasnak érezni az otthonod.

Mit, hová és hogyan?

Könyvek

Bár a könyvek elsősorban olvasnivalók, könnyen válhatnak a lakás díszeivé is attól függően, hogy hová teszed és hogyan rendezed el őket.
A könyvek ráadásul minden helyiségnek képesek otthonos hangulatot kölcsönözni - természetesen csak akkor, ha megfelelő arányban vannak jelen a szobában. A zsúfolt könyvtár hangulatot érdemes kerülni, de az is rossz, ha csak egy-egy színesebb albummal próbálod meg dekorálni a lakást.
A szoba elrendezésén sokat változtathatsz a könyvespolcok elrendezésével. Nagy belmagasságú lakásokba érdemes hosszú, vízszintesen, egyvonalban futó könvespolcokat választani, míg alacsonyabb szobák esetében a függőleges osztásokkal bontott polcrendszer lehet jó megoldás a szoba magasítására. Bármilyen polcot is választasz, ügyelj arra, hogy a könyvek mindig rendben legyenek a helyükön. Lehetőleg egyféleképpen fektesd őket a polcra, az összevisszaság ugyanis nyugtalan hatást kelt. Természetesen jól mutat egy álló sor végén néhány egymásra fektetett album, de csakis a mértékletesség jegyében.

Képek

A képek a lakás legkézenfekvőbb díszítő elemei, fontos azonban, hogy ne csak díszek legyenek, hanem olyan tárgyak, amelyeket kedvelsz. Természetesen el kell tudnod dönteni, hogy mi az, ami érdemes arra, hogy meghatározza a szoba hangulatát, és melyek azok a rajzok, vázlatok, amiknek pedig a szekrényben a helyük. Nem kell feltétlenül híres alkotást beszerezned: egy-egy jól sikerült reprodukció, egy régi térkép vagy egy nagyobb, fekete-fehér fotó éppen ugyanannyira megfelelő.
Mint ahogy a könyvespolcoknál, úgy a falra kerülő dekorációk kapcsán is fontos az elhelyezés. Érdemes a képeket szemmagasságban felakasztani, hogy azok jól láthatóak legyenek. Kisebb képek kerülhetnek lejjebb is, jól mutat például néhány kis keretes fotó a sarokba állított fotel fölött a falon.
A mértékletesség a képek kapcsán is fontos, így mielőtt kidíszítenéd velük a szobát, alaposan gondold véig, hogy melyiket hová érdemes tenned. Színes-mozgalmas képeket például semmiképpen ne akassz mintás falra, mert nem csak a kép nem érvényesül majd, hanem a szobát is zsúfolttá teszi. (Színes-mintás fal esetén válassz paszpartus képet, ami elválasztja a falat a képtől.)

Dísztárgyak

Igen tág fogalomról van szó, hiszen szinte mindenkinek mást és mást jelent. Ide tartoznak a szobrok, ipar- és képzőművészeti alkotások, színes üvegek, dobozok, kosarak, de akár ecsetek, fotók vagy éppen régi bútorok. Amennyire pedig széles e kör, olyannyira nehéz is alkalmanként megtalálni az arany középutat az elrendezésükben. Van azonban néhány szabály, amely szinte az összes tárgy esetében megfontolandó.

  • Ha már úgy érzed, az adott tárgy méltó arra, hogy az otthonodat díszítse, tedd jól látható helyre, és olyan környezetbe, ahol érvényesül is!
  • Nagy felületre ne tegyél kis méretű tárgyat, mert elvész a jelentősége!
  • Azonos hangulatú tárgyak jól mutatnak azonos helyen. Természetesen keverheted az anyagokat, a stílusokra azonban ügyelj: egy fa szobrocska nem jó választás egy modern, fémből készült alkotás mellé.
  • Nem kell feltétlenül a polcon helyet keresnek kedvenc tárgyadnak! Dekoratív, ráadásul izgalmas és természetes hangulatot kelt, ha egyszerűen valamelyik jól látható sarokba állítod!
  • Bár a rendezettség a cél, légy egy kicsit spontán! Az újságokat ahelyett, hogy a polcon tartanád, tedd bele egy nagyobb kosárba a földre! Hasonló hangulatot érhetsz el vele, mint a sarokba állított darabbal.
Ezt is szeretjük