Egyedülálló szülőnek is jár a csok: százezreket jelenthet a lakásvásárlásnál
Rengeteg elvált szülő úgy hiszi, neki nem jár, pedig bizonyos feltételekkel ő is igényelheti a támogatást.

bank-szerzodes-szakember
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2018 márciusában több változás életbe lépett a csok igénylésében: egyszerűsödött a kérelem benyújtása, az eredeti, igénylésre jogosító igazolások helyett elegendő csak nyilatkozatot tenni, viszont felújításra sajnos már nem lehet használni.

Sokan válás után szeretnék kihasználni a lehetőséget új vagy használt lakás vásárlására vagy bővítésére, de bizonytalanok, mert úgy tudják, egyedülállóként már nem igényelhető a támogatás. Pedig bizonyos feltételekkel így is jár.

Csok egyedülállóként

A válás kimondását követően is igényelheti a csokot a szülő, a kérelem benyújtásának leglényegesebb feltétele az, hogy az igénylő szülőnél helyezték el a korábbi házasságból vagy élettársi kapcsolatból származó gyermeket, és ezt hivatalosan is igazolni tudja.

anya-lanya-sporol

A támogatás igénylésére a gyermekelhelyezésről rendelkező válási határozat feljogosítja a szülőt, ebben ugyanis kinevezik az ellátást biztosító szülő személyét. Nem igényelhető a csok, ha egy szerződésben a felek közös szülői felügyeletet kötnek ki.

Gyesen nem igényelhető

Sok egyedülálló édesanyát érdekel az is, hogy igényelhető-e a csok a gyes ideje alatt. Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében azonban a kedvezmény igénybevételéhez alapszabály, hogy az Országos Egészségpénztár által kiállított igazolást tudni kell bemutatni arról, hogy az igénylőnek az elmúlt 180 napban biztosítási jogviszonya volt, és ez idő alatt rendelkezett munkából származó jövedelemmel, ami után adót fizetett az állam felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezen a részleten sok múlhat. Nem elég tehát, hogy ha valaki jogosult az egészségügyi ellátásra, és jár neki a gyes, valamint fizeti a nyugdíjjárulékot, a biztosított státusznak munkaviszonyból kell származnia. Legalább fél évvel a munkába állás után viszont igényelhető a csok, akár egy gyermekkel is, sőt, akkor is, ha nem tervez az illető több gyermeket. Az összeg természetesen ettől, valamint az igénybevétel céljától és vásárlás esetén az ingatlan értékétől függően is változik.

Élettársi kapcsolat után is jár a csok

Az élettársi kapcsolat megszűnését követően válási határozat nélkül is jár a családok otthonteremtési kedvezménye, ilyenkor államkincstári igazolás megléte szükséges a családi pótlékról, valamint bírósági vagy gyámhatósági igazolás a gyermekelhelyezésről. Tudni kell bizonyítani a gyermek és a szülő azonos lakcímét, és a korábbi élettárs nyilatkozatára is szükség lehet.

A törvény értelmében tehát minden olyan szülő, aki legalább egy,  25 év alatti eltartott vagy iskolába járó gyermeket nevel, vagy várandós olyan magzattal, mely már több mint 12 hetes, és a fenti feltételeknek is megfelel, igényelheti a csokot új vagy használt lakás vásárlására, bővítésére, a szülők életkorára való tekintet nélkül.

Hány gyerekre jár a csok?

A csok igénylésénél a gyermekek számától is függ a lakásvásárlásra igényelhető pénzösszeg. De bizonyos feltételekkel akár az egygyermekes családok is kérhetik a kedvezményt. Ebben az esetben jó, ha tudsz az összegekről és a minimális négyzetméterhatárról is.

Mielőtt igényelnéd a családi otthonteremtési kedvezményt az államtól, javasoljuk, hogy fordulj pénzügyi szakemberhez vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumához, akik teljes körű tájékoztatást tudnak adni, mivel lehetséges, hogy cikkünk megírása óta a csok igénylési feltételei kisebb mértékben a 2018-as év során is változtak.

Ezt is szeretjük