Százezres támogatást kaphatsz, ha te is ilyen házban laksz: jön az új pályázat!
Újabb háztípus kerülhet sorra az állami támogatás kapcsán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most készül a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól pályázhatnak hitelre - válaszolta még január végén Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válaszban az államtitkár leszögezte, hogy a kormány számára fontos, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, melyeknek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása csökken.

Pályázatcsomag készül a családi házak korszerűsítésére

Előbbi jegyében született döntés az Otthon Melege Program folytatásáról is, melynek keretében kidolgozás alatt áll a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag.

Fónagy János kitért arra, hogy egy tavaly novemberi kormányhatározat alapján megkezdődött a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban - KEHOP - rögzített elvárások teljesíthetőségének a felülvizsgálata.

A felülvizsgálat eredményétől függ a KEHOP módosítása, összhangban azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Ennek forrása pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program - GINOP -, az új konstrukció megjelentetését azonban nem késleltetheti a KEHOP esetleges módosítása.

Várhatóan augusztusban jelenik meg a kiírás

A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel, 103,19 milliárd forint forráskerettel, a várható megjelenése pedig ez év augusztusa.

A GINOP további három energetikai pályázatot is tartalmaz. Ezek a következők: a távhőszektor energetikai korszerűsítése, 19,99 milliárd forint visszatérítendő és 34,96 milliárd forint vissza nem térítendő forráskerettel; a termelő és szolgáltató vállalkozások támogatása az energetika területén, 30,35 milliárd forint visszatérítendő és 59,45 milliárd forint vissza nem térítendő kerettel, továbbá a megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése, 10,66 milliárd forint visszatérítendő és 18,97 milliárd forint vissza nem térítendő forrással. A pályázatok június és december között jelennek meg.

Akkor most támogatás vagy hitel?

Bár a korábbi ígéretek vissza nem térítendő támogatásról szóltak, egyes hírforrások szerint pedig az olyan cégek, melyek például hőszigetelő anyagokkal, épületgépészeti berendezésekkel és nyílászárókkal foglalkoznak, jelenleg is kivárnak, hátha mégis szó lesz vissza nem térítendő támogatásról, a jelenlegi információk szerint a támogatás visszatérítendő lesz.

Ennek tükrében sokak szerint nem is lehet igazi támogatásról beszélni, csupán hitelről, ez azonban a tervek szerint kedvezményes hitel lesz, tehát támogatás, csupán nem jelent majd konkrét, kézhez kapott összeget.

Ugyanakkor komoly megtakarítást jelenthet, egy kamattámogatott hitel például - ahol a kamatterhek egy részét az állam vállalja át - jelentős mértékben olcsóbb lehet, mint egy piaci kamatozású hitel.

Milyen összegre lehet számítani?

Jelenleg sajnos csak előzetes feltevésekbe lehet bocsátkozni, hiszen a pályázat részleteiről nem sokat lehet tudni, előfordulhat azonban, hogy a támogatás mértéke bizonyos hitelösszeg esetén akár a százezres nagyságrendet is elérheti, legalábbis abból kiindulva, amit például a felújításra is fordítható, otthonteremtő kamattámogatott hitel, illetve egy hasonló célra fordítható, piaci kamatozású hitel törlesztő részleteinek különbsége jelentett - erről szóló pontos számításainkért kattints ide!

Ezt is szeretjük