Most megtudhatod, ki lakott régen a lakásodban: csak néhány kattintás!

Kíváncsi vagy, kik éltek egykor ott, ahol most te?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár elkészíttette és az interneten is elérhetővé tette a főváros 1880 és 1928 között 29 alkalommal megjelent hivatalos címtárának digitális, kereshető változatát.

Mindenkinek, aki kíváncsi lakóhelye múltjára

Az adatbázis különleges adatforrás nemcsak a szakembereknek, hanem mindenki számára, aki családja, lakóhelye múltjára kíváncsi.

Az állomány egyebek mellett tartalmazza Budapest korabeli ház- és telekjegyzékeit a tulajdonosok nevével, a hivatalos szervek adatait, az egyesületek, a vállalatok és különböző foglalkozáscsoportok jegyzékeit, az iparosok, kereskedők és egyéb szolgáltatásokat végzők listáit, továbbá a fővárosban élők betűrendes lakcímjegyzékét - szerepel a könyvtár MTI-hez eljuttatott közleményében.

Itt nézheted meg!

Az elektronikus címtár kiegészült a részben hasonló adatokat tartalmazó Adressen-Kalender von Pest, Ofen und Altofen című kiadvány 140 évvel ezelőtt, Budapest 1873-as egyesítésekor megjelent kötetével, így az adatbázisban összesen 50 523 oldalnyi szövegben lehet böngészni.

Az adatbázis megtekinthető a könyvtár honlapján az adatbázisok gyűjteményében, vagy a db.fszek.hu/cimtar címen közvetlenül.

Képeken 7 dolog, amit társasházban nem tehetsz meg: nagy baj lehet belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom

A munkát a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta, a digitalizálásban több fővárosi közgyűjtemény segített, a fejlesztés pedig az Arcanum Adatbázis Kft. munkája.

Az első Pest városára vonatkozó és önálló kötetben kinyomtatott címtár 1803-ban jelent meg. Ezt követően számos kiadvány látott napvilágot, közülük a legjelentősebb a Budapesti czím- és lakásjegyzék volt, melyet 1880 és 1928 között adott közre a Franklin Társulat. Ez a jegyzék már magyar nyelvű volt, de az információk egy része és a mutatók egy ideig német nyelven is olvashatók voltak benne.

Így igényelj lakásfenntartási támogatást!

Ha annál, hogy ki élt a lakásodban, jobban érdekel, hogy te hogyan élsz benne, érdemes elgondolkodnod a következő lehetőségen. Nézd meg a videót!

Az adatok a Bejelentési Hivatal hiteles adataira és népszámlálási anyagokra épültek. A kiadvány 1896-tól Újpest, 1914-től pedig a budapesti rendőri körzethez tartozó községek - Erzsébetfalva, Kispest, Pestszentlőrinc, Pestújhely, Rákospalota - címtárával bővült.

Ezt is szeretjük