Hiába tiszta a lakás, simán bejut a bolha: szakértő mondja el, mit lehet tenni ellene
Itt nem nagyon segítenek a házi praktikák.

bolha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közhiedelemmel ellentétben nem csak olyan bolhák léteznek, amelyek állatok vérével táplálkoznak. Itthon közel 50 bolhafaj él, és ezek közé sorolható az emberbolha, a Pulex irritans is. A lakás tehát nem csak akkor veszélyeztetett, amikor háziállatok élnek benne.

A bolhamentes környezetre nem garancia továbbá az sem, ha rendszeresen és alaposan ki van takarítva a lakás. A bolhák elleni teendőkről és a sikeres irtásról Majer Nándor egészségügyi gázmester tájékoztatott.

Bolhafajok az ember mellett

A bolha 1-6 milliméter nagyságú, barna színű rovar. A teste kicsit lapos, és erős ugrólába van. Vérszívó parazita, ha elszaporodik, szabad szemmel is látható a pattogása. A kutyabolha és macskabolha, továbbá az emberbolha a leggyakoribb fajok, amelyek a lakásban előfordulhatnak.

Ezeknek a bolháknak a gazdafajlagossága nem szoros, tehát a kutyabolha és a macskabolha is képes vért szívni az emberből. Megkülönböztetésük nagyító alatt, a fésűs szájszervük alapján lehetséges. A bolha az alsó lábszáron csíp, maximum a combig, és középen dudorodó, apró foltos, rózsaszín csípése van.

Nem garancia a tiszta lakás

A szakember elmondta, hogy hiába takarít és tart tisztaságot otthon valaki, a bolhát be lehet hurcolni a legtisztább lakásba is. A szállító lehet a saját ruha vagy a háziállat bundája is. Megelőzés szempontjából a gyakori takarítás célravezető, ugyanis a lárvák hosszú idő alatt, háborítatlan körülmények között tudnak kifejlődni. A már bolhás lakásban a bő forró vízzel történő felmosás csökkentheti a lárvák számát.

Profi módszerekkel kell kiirtani

A kereskedelmi forgalomban kapható bolhairtó szerek nem olyan hatékonyak, mint a szakképzett mesterek által elvégzett irtószeres kezelés. Ez folyhat bolhairtó permetezéssel, ami nem más, mint egy tartós hatású felületkezelés.

Ha nagy a bolhapopuláció, hidegködöt is alkalmaznak, ami a permetezéssel történő bolhairtás kiegészítő művelete. Az irtás történhet porozógéppel is, amely főleg a nehezen kezelhető porózus felületeken és pincékben ajánlott. Minden esetben érdemes garanciával és referenciával rendelkező, megbízható bolhairtó vállalkozást felkeresni.

Az irtással együtt a megelőzés is fontos

A kifejlett bolhákat tartós hatású felületkezelő rovarirtó szerrel lehet irtani. Szakemberek a szer hatékonyságát úgynevezett lárva fejlődésgátló adalékokkal fokozzák. Ennek az az oka, hogy az irtószer csak a bolhaimágókra, vagyis a kifejlett példányokra hat. A bolha populáció akár 90%-a azonban lárva állapotban van, folyamatos utánpótlást képezve a következő vérszívó generációnak. Ezért fontos a lárva fejlődésgátló használata.

A lakás higiéniájának megtartásában kiemelt helyet foglal el, hogyan takarítasz a vécében. A házi készítésű tisztító és illatosító kapszula is sokat segíthet ebben. Nézd meg képeken, hogyan készítsd el!

Óvintézkedések a bolhainvázió elkerülésére

A lakótérben a bolha elszaporodása rendszerint háziállatból indul ki. A lakás bolhairtásával egy időben az állat bolhamentesítéséről is gondoskodni kell, ezzel elkerülhető a pingpong-fertőzés. Az állat kezelésére az alapos bolhairtó samponos fürdetés, majd a spot on készítmények használatát javasolja a szakember. A lakás bolhairtásra a teljes alapterület rovarirtószeres kezelésével történik, továbbá a kárpitos bútorokat is fújni kell. A háziállatok a kezelés napján nem tartózkodhatnak a lakásban. A bolhairtást a legnagyobb szakszerűség mellett is gyakran ismételni szükséges.

Ezt is szeretjük