Ingyen házat kapnak a fiatalok: bemutatunk egy csodaszép kezdeményezést!
Komoly segítség a gyerekeknek, igazi életcél a felnőtteknek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Böjte Csaba nevét szinte mindenki ismeri, ezzel együtt pedig sokan azzal is tisztában vannak, mi a célja az erdélyi ferences szerzetesek által 1993-ban létrehozott Szent Ferenc Alapítványnak.

Amellett, hogy az alapítvány a gyermekek támogatásának keretében segíti a nagycsaládokat, illetve a veszélyeztetett családokat, iskola utáni napközi otthonos tevékenységet is végez, nem utolsósorban pedig szerteágazó tevékenységei között szerepel az úgynevezett bentlakások otthonok működtetése is, ami azonban nemcsak az árván és család nélkül maradt gyermekeknek kínál menedéket, de lehetőséget teremt olyan elhivatott fiataloknak - vagy akár idősebbeknek -, illetve házaspároknak, akik igazán nagy családot szeretnének.

Az alapítvány jelenleg is számos bentlakásos otthont működtet, ahová olyan gyermekeket fogadnak be, akik hivatalosan is állami gondozottnak számítanak, illetve olyanokat is, akik nem, viszont a szülők kérik a felvételüket szociálisan hátrányos helyzetük miatt. A szülőknek ezért a nem hivatalos ellátásért sem kell fizetniük, a család helyzetétől, illetve a földrajzi távolságtól függően pedig hétvégenként haza is utazhatnak a gyermekek.

Szükség van támogatókra, nevelőszülőkre

Sajnos a bentlakásos otthonokban újabb és újabb gyermekekkel kopogtatnak, szerencsére azonban az alapítványnak és támogatóinak köszönhetően az újabb és újabb házak, otthonok is folyamatosan nyílnak meg, ahol azonban nevelőszülőkre is nagy szükség van.

Az alapítvány jellemzően nyár végén, illetve ősszel keres, illetve fogad be új nevelőket, olyan fiatalokat, családokat vagy éppen magányos embereket, akik kellően elhivatottak ahhoz, hogy főállásban költözzenek össze az egy-egy házban, otthonban elhelyezett gyermekekkel, aki számára igazi szülőkké válhatnak.

Idővel saját tulajdonuk lesz, de nem az a lényeg!

A nevelők felkészítést is kapnak, emellett munkaszerződésük is lesz évente két hónap pihenővel. Bár az alapítványhoz tartozó nevelőszülőket korántsem ez motiválja, azért, hogy a lehetőségben hosszú távon gondolkodjanak, biztosítják számukra, hogy az adott ház vagy éppen lakrész - ez az otthon milyenségétől, méretétől függ - 15-20 év után jogilag is a tulajdonukká válhasson, az alapítvány nem titkolt szándéka szerint azért, hogy ott majd legalább olyan jó nagyszülőkké váljanak, mint amilyen szülők voltak.

Ha tehát valaki érez magában kellő elhivatottságot, csodaszép életcélt jelenthet a kezdeményezés, ugyanakkor érdemes alaposan megfontolni, illetve jó előre felkészülni rá lelkileg és szellemileg is. Anyagi megfontolásból nem, kizárólag elhivatottságból érdemes csatlakozni, és azt is le kell szögezni, hogy valószínűleg várni kell, míg erre konkrét lehetőség adódik. Arról, hogy mikor lesz a jövőben alkalom csatlakozni a nevelőszülőkhöz, és milyen más módon lehet addig is támogatni a gyermekeket, az alapítvány honlapján, illetve az ott szereplő elérhetőségeken lehet bővebben informálódni.

Ezt is szeretjük