Hány bogárral osztja meg az ember a lakását? Sokkal többel, mint elsőre gondolnád
A tudósok szerint legalább száz különböző faj lakik a házban.

bogar-csotany
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy átlagos lakásban nagyjából száz ízeltlábú faj él. Százlábúak a pincében és a padláson, pikkelykék a fürdőben és a könyvek között.

A lakás ugyanis tökéletes élettér a bogarak, rovarok, ízeltlábúak számára, köszönhetően a kárpitoknak, az ablakoknak, az ajtóknak és a parkettának, amin az ember jár. Ezek mind olyanok számukra, akár egy meghívó.

Ízeltlábúak a lakásban

Az ízeltlábúak nemcsak beköltöznek az otthonokba, az életterünk számukra is komplex életteret hoz létre, és ez szinte független attól, hogy tiszta-e a lakás, vagy hogyan van berendezve. Egy kutatás azonban, mely ötven különböző házban vizsgálta az ízeltlábúak számát és eloszlását, megállapította, hogy van néhány tényező, ami befolyásolja a fajgazdagságot. 

ezustos-pikkelyke

Az ízeltlábúak például jobban szeretik a földközeli szobákat, kevesebb él belőlük az emeleten. A nagyobb szobákban is több faj talál otthonra. A kárpitozott helyiségekben a legnagyobb a diverzitás, és az ajtók és ablakok száma is lényeges tényező.

Szobáról szobára is változik a rovargazdagság. A nappaliban például több faj ver tanyát, mint a fürdőben, a konyhában vagy a hálóban. A pince pedig egészen egyedi közösséggel bír, köszönhetően a sötét, nedves környezetnek. Ide ezért főleg barlanglakó fajok költöznek, pókok, kukacok, százlábúak, és így tovább.

Minden szobának különálló, összetett ökoszisztémája van a maga saját táplálékláncával, amiben az átutazó vendégek vagy a kerti látogatók is fontos szerepet játszanak. 

Nem számít viszont, hogy milyen tisztaság uralkodik a lakásban. Egyedül a plafonon élő pókok értékelik jobban a rumlis szobákat, máskülönben az emberi viselkedés alig játszik szerepet a bogárszaporulatban. Az sem lényeges, hogy milyen szobanövények töltik be a teret, vagy hány háziállat lakik a lakásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehet, hogy az ízeltlábú lakók gondolata nem a legkellemesebb, de meg kell jegyezni, hogy az apró lakótársak az esetek nagy részében szinte láthatatlanok, nem okoznak egészségügyi problémákat, sőt, éppen ellenkezőleg. Lehet, hogy fontosabb szerepük van az egészségmegőrzésben, mint azt hinnénk. Néhány modern kórság mögött a tudósok éppen azt sejtik, hogy az emberek nincsenek kitéve elég nagy biológiai diverzitásnak, és ebben az ízeltlábúak sokat segíthetnek.

Mi vonzza a lakásba a rovarokat?

Ha nem szeretnél még ennél is több bérlővel osztozni az otthonodon, ne küldj nekik meghívót. Mutatjuk, melyek azok a dolgok, amelyek vonzóvá teszik a lakásodat a rovarok számára, hogy a lehető legkevesebben költözzenek be a mostani lakók mellé.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük