Betörők figyelik a Facebookot: 4 dolog, amit semmiképp se posztolj!
Minden harmadik ember posztolja, pedig nagyon nem kellene.

nyaral-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szallas.hu friss kutatása szerint az emberek vakációzáskor félnek leginkább attól, hogy betörnek hozzájuk, sokan mégis világgá kürtölik a Facebookon, hogy nyaralnak.

A kutatás eredményei alapján leggyakrabban az anyósra vagy szomszédra bízzák a lakást, de akadnak házi barkácsmegoldások is arra, hogy sikerüljön távol a besurranó tolvajokat.

Betörők a Facebookon

Öt magyar közül négy gondolja úgy, hogy nyaralás idején a legnagyobb a betörés kockázata, hiszen ilyenkor rajtuk kívül akár több szomszéd is őrizetlenül hagyja otthonát. A friss felmérés tanulságai alapján ez a félelem lehet a magyarázat arra is, hogy minden második utazó fordult már vissza azért az indulást követően, hogy még egyszer leellenőrizze, valóban mindent bezárt-e.

A kutatás szerint megoszlanak a vélemények arról, szabad-e a nyaralást világgá kürtölni a közösségi médiában: minden harmadik utazó már az üdülés alatt is tudatja a világgal, hogy milyen jól érzi magát otthonától távol, ugyancsak egyharmaduk kizárólag nyaralás után teszi közzé kedvenc fotóit, míg a többiek - különösen a férfiak - semmilyen formában nem kommunikálnak az utazásról.

Ha szeretnéd elkerülni a betörők Facebookról való információszerzését, egyrészt semmiképp se állítsd publikusra, nyilvánosra az idővonalad, a profilod és a posztjaid megosztását, másrészt pedig sose posztolj a nyaralás ideje alatt olyan információkat, melyek arra utalnak, hogy nem vagy otthon, és várhatóan egy darabig nem is leszel. Ide tartozik a nyaralásról szóló fotók megosztása még a nyaralás ideje alatt, a különféle hoteleknél és látványosságoknál történő bejelentkezés, de a tartózkodási hely megváltoztatása és a reptéri check in megosztása is.

Anyósok, fények, hangok

Az üres lakás védelmére megvannak a bevett praktikák: öt magyarból négy ilyenkor megkér valakit, hogy nézzen rá akár naponta az üres lakásra. Vannak, akik pusztán az otthon maradó ebre bízzák a házőrzést, míg ötből egy családnál riasztó is van. Ez utóbbihoz képest jelent további biztonságot a kamerarendszer és a távfelügyelet, bár ezt csak elvétve használják a magyarok.

Vannak persze leleményesebb utazók is, akik úgy tesznek, mintha otthon tartózkodna valaki, így például égve hagyják a lámpát, vagy bekapcsolják a rádiót. Előfordulnak fifikásabb megoldások is: többen arról számoltak be, hogy kulcsot adnak anyósnak, más rokonnak vagy a szomszédnak, hogy mindennap gondoskodjon a redőnyök felhúzásáról és leengedéséről, éppen úgy, mint amikor otthon van valaki.

Vannak helyek, ahol sokkal kevésbé kell betörőkre számítani. Nézd meg képeken a legmagányosabb házakat!

Kimondottan betörőriasztó trükköket is meg lehetett ismerni a felmérésből: akadt például házilag barkácsolt mozgásérzékelős lejátszó, mely kutyaugatást produkál, egy családfő pedig üres befőttesüvegeket hord a bejárati ajtó közelébe, hogy a csörömpöléssel késztesse futásra a betörőt. Sokan az értékek elrejtésére is alkalmaznak trükköket, bár ezt nyilvánvalóan már kevesen osztották meg. Itt a legextrémebb megoldás az otthon tartott készpénz fagyasztóban történő tárolása volt.

A kutatást a Szallas.hu május 23 és 30. között végezte el online formában, melynek során több mint ezer utazót kérdeztek meg arról, hogy tartanak-e a betöréstől, amíg nyaralnak, és ha igen, hogyan védekeznek ellene. A mintavételezés Magyarország lakosságára nézve nem reprezentatív, de az eredmények alkalmasak a trendek szemléltetésére.

Ezt is szeretjük