Nem csak csúnya, fájdalmas is a köröm mellett felszakadó bőr: így előzheted meg a problémát

A beszakadt köröm sajnos mindennapjaink része. Nem is gondolná az ember, hogy mi okozza, és milyen egyszerű megelőzni a bajt.

GettyImages-1203856166
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akárcsak a száj megégetése vagy az ujj papírral való megvágása, a beszakadt köröm is a mindennapos sérülések közé tartozik, ami otthon megeshet.

Ahhoz, hogy elkerülhesd, jó tudnod néhány dolgot a szerencsétlen balesetről.

A beszakadt köröm

Annak ellenére, amit a neve sugall, nem a körmünk az, ami ilyenkor megsérül, és a lógó kis szilánk nem egy felszakadt körömnek a darabja, bár gyengén kapcsolódik a körömágyhoz. Ez egy bőrfoszlány a köröm valamelyik oldalán.

GettyImages-1329526156
Fotó: Photographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

Dr. James Collyer bőrgyógyász szerint számos dolog okozhatja ezt, például a körömrágás, a rossz manikűr, a száraz bőr, a durva szappan vagy tisztítószer használata, esetleg a hideg hőmérséklet.

Ha hosszú időt a medencében tölt az ember, vagy valamilyen erős vegyszerrel súrolja a fürdőszobát, fogékonyabbá válik arra, hogy megtörténjen vele a baj. És hacsak valaki nem olyan helyen lakik, ahol egész évben enyhe az idő, több gondot okozhat a beszakadt köröm télen.

Miért fáj annyira a beszakadt köröm?

Az ember azt hinné, hogy egy ilyen apró sérülés nem tud nagy fájdalmat előidézni, de mégis rendkívül fájdalmas. Az ok, amiért egy ilyen kis seb meglepően kellemetlen, az, hogy rengeteg idegvégződés és véredény van az ujjbegyekben. Minél inkább megsérül és begyullad a szálkás körömágybőr, annál több nyomást gyakorol az idegekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megelőzés módjai

Nem igazán lehet a telet vagy a kézmosást elkerülni - viszont rá lehet szokni a rutinszerű kézápoló-használatra, hogy a kezek hidratáltak legyenek. Ha valaki vegyszerekkel takarít, vagy sokat mosogat, érdemes egy pár gumikesztyűt felhúznia előtte.

Körömvágásnál fontos, hogy ne vágja le az ember a kutikulát. Vannak, akik szándékosan eltávolítják, mert így a körmök különösen ápoltnak tűnhetnek, viszont gyengíti a körömágyak ellenállóképességét a baktériumokkal szemben.

Természetesen az is nagyon fontos a megelőzés érdekében, hogy az ember ne rágja a körmét, vagy ha mégis, akkor tegyen lépéseket a leszokásért.

8 elváltozás a körmön, ami betegséget mutathat

A körmökön létrejövő elváltozások súlyos betegségekre és ásványi anyagok hiányára is felhívhatják a figyelmet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük