Ennyi mindent kell pluszban kifizetned, ha lakást akarsz venni - Sokkal többe kerülhet, mint amennyire számítasz!
Ha saját otthont akarsz, annak árán kívül még rengeteg költséggel kell számítanod.

ThinkstockPhotos-101105720
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hitelfelvétel nagy mumus a legtöbb ember számára, nem véletlenül. Sokan nem bíznak a bankokban, vagy nem mernek kockázatokat vállalni, és pénzügyi tanácsot is inkább családtagtól fogadnak el, mint szakembertől.  Amiben azonban mindenképp szakértő véleményét kell kérni, az a hitelfelvétel, hiszen ez egy hosszútávú, meghatározó döntés.

Ha lakást vásárolnál, egy előzetes, bankfiókokban történő konzultációval - érdemes négy-öt helyre is elmenni a különböző ajánlatok miatt -, tájékozódással még semmit nem lehet veszíteni. Ha belegondolsz, ilyenkor a banknak sem érdeke, hogy félretájékoztasson.

Ugyanis, ha elfogadsz egy ajánlatot, a szerződésben minden feltétel benne lesz, amit nemcsak neked, de a banknak is be kell tartani. Ráadásul minden apró részletre rá tudsz kérdezni, így megtudhatod azt is, mit kellene még fizetned a lakás árán kívül, amit most mi is vázolunk.

ThinkstockPhotos-530828733

Lakást vennél? Ennyi plusz költséggel számolj

Ha szeretnéd megvenni az álomotthonodat, érdemes inkább más plusz költségek miatt törni a fejed. A lakás értékén kívül ugyanis sok más is felmerülhet, így például az adó, a hitelköltség - amennyiben hitelből veszed meg -, ügyvédi díj, értékbecslési díj. Arról, milyen összegekre kell számítani, Somogyi Péter termékfejlesztési vezető beszélt.

- Ingatlanvásárláskor jelentős tétel a visszterhes vagyonszerzési illeték, amelynek mértéke az ingatlan értékének 4%-a, de bizonyos esetekben ebből akár kedvezményt is kaphat a vásárló. Illetékkedvezmény nélkül a gyakorlatban egy 10 millió forintos ingatlan esetében ez a tétel 400 ezer forintot tesz ki. Ha az adásvételi szerződés megkötésében ügyvéd is közreműködött, az ő munkadíjával is kalkulálni kell, és a tulajdonjog átjegyzésének díját is meg kell fizetni. Amennyiben a vételár egy részét hitelből fizetnénk, a hitelfelvétel költségeivel is számolni kell.

A hitelfelvétel költségeihez tartozik az értékbecslési díj is, hiszen fel kell mérni az ingatlan állapotát. Benne van a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérdezésének díja, a folyósítási jutalék, a hitelszerződés közokiratba foglalásának díja és a bank zálogjogának a fedezeti ingatlanra történő bejegyzésének díja.

Mennyit kellene fizetned havonta egy lakásért?

Számold ki a Budapest Bank hitelkalkulátorával, hogy saját lehetőségeidhez mérten mennyi ideig és mennyit kellene fizetned az áhított otthonért.
Kattints ide a kalkulátorért!

Promóció

Előfordulhat, hogy a bankok által megjelölt feltételek teljesülésekor a bank részben vagy egészben visszatéríti vagy átvállalja az értékbecslési díjat, a közjegyzői költséget, esetleg a tulajdoni lap, a térképmásolat lekérdezésének díját. Épp ezért az elérhető akciókról, kedvezményekről és az igénybevétel feltételeiről érdemes személyesen, a bankok honlapján vagy a hirdetményeikből tájékozódni.

Ne csak a kamatot figyeld!

Bár sokan leragadnak ott, hogy a hitelösszeg visszafizetésére rá kell számolni a kamatot, mégsem erre érdemes figyelni. Az úgynevezett THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató az, ami a hitel összes költségét, díját tartalmazza, így inkább ez alapján érdemes összehasonlítani egyes ajánlatokat. Hiszen a végén nemcsak a kamat, hanem a teljes díj visszafizetése terheli azt, aki hitelt vett fel.

Büntetés miatt félnek a hiteltől

Természetes, ha az ember aggódik hitelfelvétel előtt, hiszen ez egy hosszú távra szóló döntés, mi pedig nem láthatunk a jövőbe. Az ember elveszítheti a munkáját, hirtelen terhelheti a családi kasszát egy nagyobb összeg, így jogosan merül fel a kérdés: mi van, ha egyszer csak nem tudod tovább havonta fizetni a beütemezett hiteltörlesztőt?

Jó hír, hogy a bankok ebben rugalmasak, és nem céljuk, hogy minden adandó alkalommal büntetést rójanak ki. Megkérdezett szakértőnk szerint olyan esetben, ha a havi törlesztő fizetése nehézséget okoz, fel kell keresni a bankot, amelytől a hitelt igényled, így közösen tudtok megoldást találni, hogy te minél jobban járj.

Átütemezhetitek például a fennmaradó hiteltartozást úgy, hogy a havi törlesztő alacsonyabb legyen, mint addig. Ha ez nem történik meg, a bank felszámolhat késedelmi kamatot, ám az esetleges késedelmi díj mértékét a hitelszerződésben előre kikötik.

Ezt is szeretjük