Hogy juthatsz saját lakáshoz? Utánajártunk, mennyi minimális önerő kell hozzá
Egyszerű, játékos trükkel fogj hozzá az álomotthon megszerzéséhez!

lakasvasarlas cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elterjedt nézet - és nem is tévedés -, hogy a hiteligénylés nem egyszerű procedúra. Mondhatni, életre szóló döntésről van szó, ami sok mindenre lehet kihatással a jövőt illetően.

Bár a fiatalok egyre idősebb korban állapodnak meg , ha valaki nem albérletben szeretné majd tengetni családos éveit, annak előre kell gondolkodnia.

Mennyi önerőre lesz szükséged?

Mivel a legtöbb ember nem tud zsebből kipengetni több tízmillió forintot, a lakástakarék és -hitel jó megoldás lehet a lakásvásárlásra - ideális esetben nem árt, ha hitelfelvétel előtt már van takarékszámlád. Törvény szerint ugyanis ahhoz, hogy lakáshitelt kaphass, rendelkezned kell az áhított lakás árának legalább 20%-ával, ami az önerőt jelenti.

- Ez a törvény pontosabban azt mondja ki, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. Ezt az arányt azonban az egyes bankok belső szabályai módosíthatják - avatott be a hivatalos dolgokba Somogyi Péter termékfejlesztési vezető.

lakas-almodozik-berendezes-koltozes

Mi lesz, ha nem tudom visszafizetni?

Ez a legtöbb ember legnagyobb félelme, és a kérdés jogos, de a balszerencse nagy eséllyel elkerülhető. Még mielőtt belevágnád a fejszéd bármilyen lakáshitelbe, szimuláld a jövendőbeli pénzügyeidet: 

- Érdemes hitelfelvétel előtt modellezni a törlesztőrészlet fizetését. Ha tudod például, hogy havi 80 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, akkor néhány hónapon át tedd félre ezt az összeget, lehetőleg ne költsd el. Ez persze csak játék, de jól szimulálható vele, hogyan fog alakulni a költségvetésed hitelfelvétel után. Bármelyik banknál is veszel fel hitelt, mindig úgy válassz törlesztőrészletet, hogy mellette tudj biztonsági tartalékot is felhalmozni, ugyanis ebből tudod fedezni nehezebb időkben a törlesztőrészletet - mondta el Somogyi Péter.

Mennyit kellene fizetned havonta egy lakásért?

Számold ki a Budapest Bank kalkulátorával, hogy saját lehetőségeidhez mérten mennyi ideig és mennyit kellene fizetned az áhított otthonért. 

Kattints ide a kalkulátorért!

Promóció

Legalább egy fél éven át tegyél félre annyi pénzt, amennyit lakáshitel visszafizetésére és plusz tartalék felhalmozására tudsz fordítani a jövőben. Bárki életében adódhatnak váratlan helyzetek, így hiába fizetsz hitelt, nem leszel meglőve, ha hirtelen történik valami - elromlik az autó, mosógép, kórházi számla -, amire esetlegesen pénzt kell fordítanod. Ezzel a modellezéssel látni fogod, hogy bírja a pénztárcád, ha havonta fix összeget nélkülöznöd kell.

Ha számodra fő a biztonság

Mivel valóban fontos döntésről van szó, hitelfelvételnél nagyon körültekintően kell eljárnod. Bár időigényesebb, mint körbenézni a neten, de több bankban is személyesen érdeklődj az egyes ajánlatokról. 

- Érdemes jól körülnézni, nemcsak a saját számlavezető banknál, hanem még három-négy másiknál is. Az árak, kondíciók nagyjából összehasonlíthatóak. Ehhez a kalkulátorok, az összehasonlító oldalak jó kiindulási alapot adnak, de pontos információkért és bizonyos kedvezmények miatt is érdemes személyesen ellátogatni a kiválasztott bankokba - adott tippet Somogyi Péter termékfejlesztési vezető.

A bankok között nagy a verseny, a személyes kommunikáció pedig mindig jobb. Egyrészt lehetőséged van mindenre rákérdezni, át tudjátok beszélni az apró betűs részeket is, ráadásul a személyes, barátságos hangvétel eloszlatja az esetleges félelmeket, aggodalmakat.

Érdemes tehát időt fordítani az alapos körültekintésre, ha egy ilyen fontos döntést szeretnél meghozni, és csak alapos tájékozódás után belevágni.

Ezt is szeretjük