Baktériumok a lakásban
A bacilusok olyan helyeken is tanyát vernek, ahol nem is gondolnád.

Dia

 	Mosogatószivacs 	Ironikus módon éppen az edények titsztítására használt eszköz lehet néhány igazán veszélyes vírus és baktérium melegágya. Az állandóan nedves környezet és az ételmaradékok paradicsomi környezetet biztosítanak a kórokozóknak. Szerencsére néhány egyszerű trükkel könnyen tisztán tarthatod. 	Kapcsolódó cikk: 	Szalmonella a mosogatószivacson »

Mosogatószivacs

Ironikus módon éppen az edények titsztítására használt eszköz lehet néhány igazán veszélyes vírus és baktérium melegágya. Az állandóan nedves környezet és az ételmaradékok paradicsomi környezetet biztosítanak a kórokozóknak. Szerencsére néhány egyszerű trükkel könnyen tisztán tarthatod.

Kapcsolódó cikk:
Szalmonella a mosogatószivacson »

Dia

 	Egér és billentyűzet 	Mindennap használod őket, de a tisztításukról könnyen megfeledkezel. Pedig az ujjaidról a billentyűkre tapadó zsíron könnyen megtelepednek a kórokozók. Az egeret langyos, tisztítószeres vízzel és egy puha ruhával is letakaríthatod, a billentyűzet tisztítására pedig vásárolj speciális tisztítószert.

Egér és billentyűzet

Mindennap használod őket, de a tisztításukról könnyen megfeledkezel. Pedig az ujjaidról a billentyűkre tapadó zsíron könnyen megtelepednek a kórokozók. Az egeret langyos, tisztítószeres vízzel és egy puha ruhával is letakaríthatod, a billentyűzet tisztítására pedig vásárolj speciális tisztítószert.

Dia

 	Lefolyó 	A mosdókagylóban, különösen a lefolyó környékén, hemzsegnek a baktériumok. Nem is csoda, hiszen rengeteg háztartási hulladék landol itt: ide öntöd a romlott tejet, itt folyik le a mosogatólé, és egy jó adag zsír is kerül a vízelvezetőbe. A kellemetlen szagok, a penész és a baktériumok elűzése érdekében tisztítsd rendszeresen a lefolyót. 	Kapcsolódó cikk: 	50 forintos csodaszer szagok, vízkő és penész ellen »

Lefolyó

A mosdókagylóban, különösen a lefolyó környékén, hemzsegnek a baktériumok. Nem is csoda, hiszen rengeteg háztartási hulladék landol itt: ide öntöd a romlott tejet, itt folyik le a mosogatólé, és egy jó adag zsír is kerül a vízelvezetőbe. A kellemetlen szagok, a penész és a baktériumok elűzése érdekében tisztítsd rendszeresen a lefolyót.

Kapcsolódó cikk:
50 forintos csodaszer szagok, vízkő és penész ellen »

Dia

 	Edényszárító 	A mosogató környékén egy másik baktériumtanya is található, mégpedig az edényszárító. Az állandóan nedves környezetben hamar felüti a fejét a fekete penész, ezért az edények elpakolása után mindig töröld szárazra a csöpögtetőt, hetente egyszer pedig fertőtlenítsd ecettel, így megakadályozod a penészképződést, és az evőeszközökre sem kerülnek vegyi anyagok. 	 

Edényszárító

A mosogató környékén egy másik baktériumtanya is található, mégpedig az edényszárító. Az állandóan nedves környezetben hamar felüti a fejét a fekete penész, ezért az edények elpakolása után mindig töröld szárazra a csöpögtetőt, hetente egyszer pedig fertőtlenítsd ecettel, így megakadályozod a penészképződést, és az evőeszközökre sem kerülnek vegyi anyagok.
 

Dia

 	Távirányító 	Nap mint nap a kezedbe veszed, sokszor evés vagy más tevékenység végzése közben, kézmosás nélkül nyúlsz érte, hogy egy gyors mozdulattal csatornát válts. A távirányítóval a gyerekek is előszeretettel játszanak, így különösen fontos, hogy rendszeresen tisztítsd. Ha hetente egyszer áttörlöd langyos, szappanos vízzel, sokat teszel a kórokozóktól mentes otthonért.

Távirányító

Nap mint nap a kezedbe veszed, sokszor evés vagy más tevékenység végzése közben, kézmosás nélkül nyúlsz érte, hogy egy gyors mozdulattal csatornát válts. A távirányítóval a gyerekek is előszeretettel játszanak, így különösen fontos, hogy rendszeresen tisztítsd. Ha hetente egyszer áttörlöd langyos, szappanos vízzel, sokat teszel a kórokozóktól mentes otthonért.

Dia

 	Kilincsek és kulcsok 	Ha leszállsz a buszról vagy metróról, hazaérve neked is első dolgod a kézmosás? Jól teszed, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, melyeket kézmosás előtt fogtál meg? A bejárai ajtó kulcsa vagy például a WC-ajtó kilincse hemzseg a kórokozóktól, melyek használat közben kerülnek rájuk, így takarításkor ezentúl róluk se feledkezz meg.

Kilincsek és kulcsok

Ha leszállsz a buszról vagy metróról, hazaérve neked is első dolgod a kézmosás? Jól teszed, de mi a helyzet azokkal a tárgyakkal, melyeket kézmosás előtt fogtál meg? A bejárai ajtó kulcsa vagy például a WC-ajtó kilincse hemzseg a kórokozóktól, melyek használat közben kerülnek rájuk, így takarításkor ezentúl róluk se feledkezz meg.

Dia

 	Csap 	Ha kezet mosol, azt valószínűleg azért teszed, mert valamilyen szennyeződéstől szeretnél megszabadulni. Ehhez azonban elsőként meg kell nyitnod a csapot, ahová így átkerülnek a kórokozók. A fürdőszobában az általános szennyeződések, a konyhában pedig elsősorban a nyers élelmiszerekből származó kórokozók jelenthetnek veszélyt. Gyakori tisztítással megelőzhető a baj, de a legjobb, ha a csavaros kivitelű csapokat karral nyitható szaniterekre cseréled, ezeket ugyanis szükség esetén akár egy karmozdulattal is meg tudod nyitni.

Csap

Ha kezet mosol, azt valószínűleg azért teszed, mert valamilyen szennyeződéstől szeretnél megszabadulni. Ehhez azonban elsőként meg kell nyitnod a csapot, ahová így átkerülnek a kórokozók. A fürdőszobában az általános szennyeződések, a konyhában pedig elsősorban a nyers élelmiszerekből származó kórokozók jelenthetnek veszélyt. Gyakori tisztítással megelőzhető a baj, de a legjobb, ha a csavaros kivitelű csapokat karral nyitható szaniterekre cseréled, ezeket ugyanis szükség esetén akár egy karmozdulattal is meg tudod nyitni.

Dia

 	Tésztaszaggató 	A mókás formákkal bájos süteményeket készíthetsz, de használat után ne feledkezz meg a tisztításukról: egy gyors öblítés nem elég, hiszen a formák nyers tésztával, tojással, tejjel érintkeztek, ami a következő használatig veszélyes baktériumok tanyájává válhat. A tésztaszaggatókat nyugodtan beteheted a mosogatógépbe, vagy áztasd őket forró vízbe, hogy biztosan minden zugból eltűnjenek a maradékok.

Tésztaszaggató

A mókás formákkal bájos süteményeket készíthetsz, de használat után ne feledkezz meg a tisztításukról: egy gyors öblítés nem elég, hiszen a formák nyers tésztával, tojással, tejjel érintkeztek, ami a következő használatig veszélyes baktériumok tanyájává válhat. A tésztaszaggatókat nyugodtan beteheted a mosogatógépbe, vagy áztasd őket forró vízbe, hogy biztosan minden zugból eltűnjenek a maradékok.

Dia

 	Kaputelefon 	Vezetékes telefon már egyre kevesebb lakásban van, a kaputelefonok viszont még szinte minden bejárat mellett ott lógnak a falon. Sokszor főzés vagy más házimunka végzése közben kapod fel, a kagylón pedig a hajadból rákerülő zsír és a leheletedből lecsapódó pára okozhat szennyeződéseket.

Kaputelefon

Vezetékes telefon már egyre kevesebb lakásban van, a kaputelefonok viszont még szinte minden bejárat mellett ott lógnak a falon. Sokszor főzés vagy más házimunka végzése közben kapod fel, a kagylón pedig a hajadból rákerülő zsír és a leheletedből lecsapódó pára okozhat szennyeződéseket.

Dia

 	Felmosórongy 	A legkülönfélébb szennyeződéseket tünteted el vele a padlóról, így nem csoda, ha a legkülönfélébb baktériumok telepedhetnek meg a szálak között. Havonta egyszer tekerd le a felmosófejet a szárról, és áztasd legalább egy órára forró, ecetes vízbe, majd alaposan csavard ki. Arra is ügyelj, hogy használat után a felmosó mindenhol megszáradjon, soha ne hagyd a vödörben állni, különben könnyen bepenészedhet.

Felmosórongy

A legkülönfélébb szennyeződéseket tünteted el vele a padlóról, így nem csoda, ha a legkülönfélébb baktériumok telepedhetnek meg a szálak között. Havonta egyszer tekerd le a felmosófejet a szárról, és áztasd legalább egy órára forró, ecetes vízbe, majd alaposan csavard ki. Arra is ügyelj, hogy használat után a felmosó mindenhol megszáradjon, soha ne hagyd a vödörben állni, különben könnyen bepenészedhet.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: