Veszélyes lehet idén fával fűteni: a szakértő elmondta, miért

Tönkremehetnek a kályhák, sőt a kémények is kigyulladhatnak.

Az idén kivágott tűzifát tilos használni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2022-ben kivágott fák nem száradnak ki annyira, hogy használni lehessen őket az idei fűtési szezonban, derült ki a Portfolio Checklist podcastból. 

A nedves tüzelők tönkretehetik a kályhákat, kátrányosodást, sőt kéménytüzeket is okozhat. Az ilyen tüzeket még a tűzoltók sem tudják eloltani. 

Az idén kivágott tűzifát tilos használni

Lengyel Gábor kályhaépítő és -tervező elmondta a podcastban, hogy a rezsiemelés miatt még nagyobbra nőtt a vásárlási láz a magyarországi fatelepeken, különösen most, miután a kormány meghozta a fakitermelés megkönnyítésére vonatkozó rendeletet. A szakember hangsúlyozta, hogy az idén kivágott tűzifát nem lehet fűtésre használni, mert nagyon veszélyes. 

Az ideális tűzifa nedvességtartalma maximum 20 százalék. Ez a mennyiség körülbelül két évvel a kivágás után érhető el. Azok a fák azonban, melyeket idén tavasszal vágtak ki, 60 százalékos nedvességtartalmúak, a tavaly télen kivágottak pedig 40 százalékosak, úgyhogy ezeket még nem ajánlott elégetni a mostani télen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek nem csak az az oka, hogy a nedvesebb fáknak rosszabb a hatásfoka az elpárolgó víz miatt, hanem az is, hogy ezek a tüzelők tönkretehetik a kályhát, kátrányosodáshoz, sőt kéménytűzhöz is vezethetnek. Az ilyenfajta tüzek még a tűzoltóknak is problémát okoznak, mert nem tudják eloltani őket, csak kísérni. 

A szakember türelemre intette azokat, akik most akarnak fatüzelésű kályhát venni. Hangsúlyozta, hogy egy olcsó készülékbe semmiképp sem érdemes beruházni, mert balesetveszélyes lehet, és gyorsan elromolhat. 

Óriási méreteket ölthet az erdőirtás Magyarországon: nyílt levélben tiltakoznak a természetvédők

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt.

Óriási méreteket ölthet az erdőirtás Magyarországon: nyílt levélben tiltakoznak a természetvédők

A WWF Magyarország és más zöld szervezetek nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyhez most magánszemélyek és civil szervezetek is csatlakozhatnak aláírásukkal.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük