5 lényegtelen apróság, amivel tízezreket spórolhatsz

Gondoltad volna, hogy növénnyel, egy darab papírral és ceruzával akár tízezreket is spórolhatsz?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára neked sem mindegy, milyen kiadásokkal kell számolnod havonta a rezsi kapcsán, és többnyire tisztában vagy azzal, mennyit is jelenthet, ha nem hagyod égve a lámpákat, és lecsavarod a fűtést, amikor nem tartózkodsz otthon.

Emellett azonban még számos, elsőre lényegtelennek tűnő apróságra is érdemes ügyelned, ha valóban spórolni akarsz.

Vizes kérdések a fürdéstől az illemhelyiségig

A többség meg van győződve arról, hogy sokkal több vizet pazarol el egy kádfürdővel, mint akkor, ha a zuhanyozást választja. Ez azonban nem minden esetben igaz. Ha ugyanis hosszan szeretsz zuhanyozni, jóval több vizet folyatsz el, mint akkor, ha egyszerűen teleengedted volna a kádat: utóbbihoz körülbelül 70-95 liter víz szükséges, míg zuhanyozás közben még alacsony vízáteresztő zuhanyrózsa esetén is 10-15 liter vizet engedsz magadra percenként. Gyors fejszámolást végezve könnyen belátható, hogy egy 15 perces zuhanyozás jóval drágább, mint az, ha a fürdést választottad volna.
Ha mégis zuhanypárti vagy, igyekezz elzárni a vizet arra az időre, míg végigszappanozod magad, vagy bedörzsölöd a hajadba a sampont.

A vízzel az illemhelyiségben is takarékoskodhatsz: amennyiben éppen felújítás előtt állsz, feltétlenül válassz csökkentett vízfogyasztással is működtethető WC-tartályt, melyen manuálisan szabályozhatod a gomb lenyomásával vagy felengedésével, hogy mennyi víz folyjon. Ezzel havonta körülbelül egy-két ezer forintot spórolhatsz, ami talán nem tűnik olyan soknak, de ne feledd: sok kicsi sokra megy.

Számítógép? Kapcsold ki!

Bizonyára tudod: az elektromos készülékeket jobb kikapcsolni, ha nem használod őket. Az sem újdonság, hogy a készenléti állapot is áramot fogyaszt, vagyis, ha nem áramtalanítod teljes mértékben a készülékeket, akkor a normál üzemi fogyasztásnak akár 15%-át is elérheti a teljesen feleslegesen elhasználódó energia.

De azt tudtad, hogy a számítógép az egyik legnagyobb pazarló a lakásban, főként, ha nem éppen a legújabb? A régebbi modellek ugyanis nem rendelkeznek beépített energiatakarékossági funkcióval, így rengeteg áramot használnak fel.
Hogy csökkentsd némiképp a fogyasztást, kapcsold ki a monitort, ha nem vagy a gép előtt. Amikor pedig teljesen befejezted a munkád, áramtalanítsd a monitort és magát a gépet is. Így hozzávetőleg 1500-2000 forintot takaríthatsz meg egy hónapban.

Használd a kuktád!

A kukta régi, de igen hasznos találmány, amit érdemes minél gyakrabban elővenned. Nemcsak azért, mert az ételek sokkal hamarabb elkészülnek benne, és az ízek is jobban összeérnek, hanem azért is, mert rendkívül energiatakarékos. Akár negyedannyi idő is elegendő ahhoz, hogy elkészüljön benne az étel, ezáltal pedig jóval kevesebb energiát használ. Ha egy hónapon keresztül túlnyomórészt a kuktát használnád a hagyományos edények helyett, legalább 1000-1500 forintot spórolnál meg.

Páratermelő növények a fűtésszámla ellen

Nagyon fontos, hogy a lakás levegője megfelelő minőségű és páratartalmú legyen. Ehhez azonban nincs szükség drága készülékekre: elég néhány olyan növény is, amely viszonylag nagy levelekkel rendelkezik. Lehetőleg azonban ne csak egyre bízd a feladatot, legalább négy-öt növényre lesz szükség.

A magasabb páratartalom nemcsak az egészségednek kedvez, de a pénztárcádnak is: nagyobb hőérzetet biztosít, amely mellett bátran lejjebb veheted a fűtést. Ezzel hosszútávon nagyon sokat takaríthatsz meg, akár havonta 3-4 ezer forintot is, hiszen a gáz az egyik legnagyobb kiadást jelenti a háztartásokban.

Jegyzetelj és spórolj!

Ha egyszer alaposan összeszámolnád, mennyit költesz havonta olyan élelmiszerekre, amelyekre egyébként nem feltétlenül lenne szükséged, meglepődnél. A felesleges kiadásoktól azonban könnyedén megkímélheted magad egy egyszerű trükkel: a bevásárlólistával.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legjobb természetesen az, ha ez utóbbihoz egy jó adag elhatározás és kitartás is társul, hogy ellen tudj állni a csábító áruknak. Ha ügyes vagy, és kizárólag az előzetesen összeírt, valóban szükséges árucikkeket veszed meg, nagyon sokat spórolhatsz. Nem könnyű dolog figyelmen kívül hagyni a nagy leárazásokat, illetve azokat az ügyes reklámfogásokat, amelyek azt is megvetetik veled, amire valójában nincs is szükséged. Ám, ha mégis sikerül, legalább 5-10 ezer forinttal több maradhat a pénztárcádban egy hónapban.

Ezt is szeretjük