5 eszköz, hogy az új évben alacsonyabb legyen a rezsid
Szerezd be őket mielőbb
Néhány viszonylag olcsó eszköz beszerzésével is sokat spórolhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha jövőre eltökélten el akarod kezdeni a tudatos spórolást, első lépésként szerezd be ezt az öt eszközt. Amúgy sem túl drágák, rövidesen azonban többszörösen is megtérül majd az áruk, hiszen a fűtés, a villany- és a vízfogyasztás költségeit is mérsékelhetik.

Termosztát

Amennyiben egyedi fűtésrendszerrel ellátott lakásban élsz, a téli időszakban a legtöbbet a fűtésen spórolhatod. A fűtésszabályozáshoz szükséges termosztátoknak pedig széles skálája található meg a műszaki áruházakban.

A legolcsóbban beszerezhetőek a manuális változatok: hátrányuk, hogy vagy egy adott hőmérsékleten tartják a lakást, vagy gyakori átállítással szabhatod csak kedvedre a szobák hőmérsékletét. A digitális változatok a beállítási lehetőségeknek már szélesebb spektrumát nyújtják: napszakokra vagy akár a hét napjaira is beállíthatsz különböző értékeket.

Így nem megy majd fölöslegesen a fűtés, amikor nem vagy otthon, ám mire hazaérsz, ismét meleg lesz a lakás. A legkorszerűbb és egyben legdrágább termosztátok a külső egységgel ellátott típusok.

Az ilyen termosztátok a várható hőmérséklet-csökkenés mértékét figyelembe véve az energiagazdálkodás szempontjából leginkább megfelelő hőmérsékleten tartják a lakást. Ennek oka, hogy ha túlságosan lehűl a lakás, akkor a visszamelegítése több energiába kerülhet, mint akkor, ha nem hagytad volna teljesen kihűlni.

Perlátor

Talán te is rajtakaptad már magad, hogy, miközben mosogatsz vagy éppen fogat mosol, azon tűnődsz, mennyi értékes ivóvíz folyik el egy ilyen rutintevékenység során is. Sajnos valóban nem kevés, hiszen egy átlagos csap vízhozama percenként 12-15 liter is lehet. Erre a problémára jelenthet megoldást a perlátorok használata.

A perlátor egy csapra szerelhető fémgyűrű, ami úgy csökkenti észrevétlenül az átfolyó víz mennyiségét, hogy a kifolyó vizet levegővel keveri össze. Ezáltal a vízsugár ugyanolyan széles marad, de az átfolyó víz mennyisége csökken, ráadásul az esése is lágyabb lesz. Vedd azonban figyelembe, hogy csak a folyóvíz-használatodat csökkenti a perlátor, ha például állóvízben mosogatsz, a levegővel való dúsítás miatt lassabban is telik meg a csap.

Víztakarékos zuhanyfej

Köztudott, hogy a zuhanyozás sokkal víztakarékosabb, mint a kádban fürdés. Persze ez az állítás is csak akkor állja meg a helyét, ha nem ömlik rád órák hosszat a forró víz. Szerencsére, ha már eddig is a rövid zuhanyozást részesítetted előnyben, akkor is van mód a további spórolásra. Egyrészt léteznek a zuhanyrózsa és a zuhanycső közé szerelhető perlátorok is, a zuhanyozó esetében azonban egy másik eszközt, a víztakarékos zuhanyfejet is érdemes kipróbálnod.

Ezen eszköz működése a turbulens áramláson alapul, ami a vízcseppek számának és a nyomásnak a növelésével éri el, hogy kevesebb legyen az elhasznált vízmennyiség. Ily módon akár 50%-kal is csökkentheti a zuhanyozás során elhasznált víz mennyiségét, ezért nemcsak a vízszámlád, de a bojler által felhasznált villany- vagy gázmennyiség is csökkenthető.

Energiatakarékos izzók és LED-lámpák

Érdemes megpróbálnod spórolni a világításon is, hiszen egy átlagos lakás villamosenergia-szükségletének akár 10-20%-át is ez teszi ki. Az energiatakarékos izzók a hagyományos típusok energiaszükségletének csak körülbelül ötödét használják. Hátrányuk, hogy a gyakori kapcsolgatástól hamar tönkremennek, ráadásul kell pár perc, amíg elérik teljes fényerejüket, így ilyen izzót elsősorban olyan helyre érdemes venned, ahol hosszabb ideig ég egyszerre a villany, például a nappaliban vagy a konyhában.

Így spórolj a villanyszámlán!

További áramspórolós tippekért nézd meg a videót, és ismerd meg egy szakértő tanácsait!

A legmodernebb világítási technikának azonban napjainkban a LED számít. Amellett, hogy rendkívül kis energiaigényű, az előzőtől eltérően a kapcsolgatásra sem érzékeny, rögtön teljes intenzitással világít, és élettartama is hosszabb. Mielőtt azonban lecserélnéd az összes égődet LED-re, érdemes egy választott helyiségben kipróbálnod, mivel fénye eltérő lehet a korábban megszokottaktól. Ma már kaphatóak azonban úgynevezett meleg fényű típusok is, melyek megközelítik a hagyományos égők okozta kellemes fényérzetet.

Te hogyan spórolsz a rezsiösszegen?

Ezt is szeretjük