8 dolog, amit semmiképpen ne tegyél ma!
Így leszel szerencsés
Könnyen biztosíthatod a boldogságot és az egészséget az új évre. Fogadd meg a régiek tanácsait.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden babona egyező szélirányt követ, miszerint az év első napja meghatározó szerepet játszik abban, hogy mekkora és milyen szerencsét tartogat számodra az új esztendő.

A jövendőmondás is fontos szerephez jut az új év kezdetén, hiszen az év utolsó napjának álmai jósálmok lehetnek, ezért a nagy dáridózás és óévbúcsúztatás mellett nem árt, ha hagysz egy kis időt az alvásra is, hátha megálmodod a jövődet.

Emellett a következő intelmeket is érdemes szem előtt tartanod - természetesen csak akkor, ha szerencsés és boldog új évre vágysz.

Nem mindegy, mit eszel!

A régi magyar babona szerint nem jó, ha az év első napján üresen kong a a kamrád, hiszen így biztos, hogy az év többi részében is hiányt szenvedsz majd.
Nem mindegy azonban, hogy a hűtőből mit fogyasztasz el: az év első napján kerüld a baromfihúst, mert bármely szárnyas elkaparja a várva várt szerencsét. Pulykát enni dupla szerencsétlenség, mert amellett, hogy elkaparja Fortuna munkáját, mérget hoz a házhoz.

A hallal is jobb óvatosnak lenned. Ugyan a folyó menti településeken, így Budapesten vagy Szegeden is úgy tartják, hogy szerencsét hoz egy kiadós hallakoma - hiszen ahány pikkely, annyi pénz -, egyes helyeken baljós állatként tartják számon, mellyel elúszik a szerencse.

A legnagyobb tabuk - a ház körül

Új év napján semmit ne vigyél ki a házból, mert a népi hiedelem szerint elszáll a tehén haszna, azaz minden jövőbeli hasznodat is kiviszed vele. Ezen a napon ne adj kölcsön semmit, és ne is kérj! Az új év első napján mindenképp kerüld el a veszekedést, a perlekedést, ha ugyanis így indítod az évet, a viszálykodás kitart az elkövetkező 12 hónapban.

Jobban teszed, ha mindenféle házimunkát hanyagolsz január elsején,
ellenkező esetben ne csodálkozz, ha ki sem látszol majd a mosatlan és vasalatlan ruhák tengeréből, és egész évben a körmödre ég majd a házimunka. Ezen a napon a népi jóslatok szerint nem szabad orvost sem hívni, illetve orvoshoz sem menni, mert akkor betegséggel töltöd majd a következő évet. Természetesen, ha nagyon szükséges, ne várj vele másodikáig.

Sokszorozd meg a szerencsédet!

A tabuk mellett jó néhány szerencsehozó szokás is él az új év első napjával kapcsolatban, amiben sokan a mai napig hisznek.

Tanácsos például ezen a napon sok lencsét enni, hiszen az apró, szapora szemek az anyagi jólétet, a pénzt jelképezik - egy finom lencsefőzelék után a babona szerint nem ürül ki a pénztárcád.

A lencsét babbal vagy más szemes terménnyel helyettesítheted.
Régi népi szokás volt kora reggel friss vízben mosdani, hogy az egészség töretlenül megmaradjon. Aki reggel a kútról elsőnek merített vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, és egész évben egészséges és szerencsés volt. Ezt manapság egy alapos hideg vizes frissítő arcmosással és egy váltott zuhannyal válthatod ki.

Szerencsét hoz továbbá, ha megtöltöd az összes konyhai tartóedényt - a kávé-, a cukor-, a só- és a borstartót, valamint a lisztes edényt -, ha ugyanis ezek púposan állnak, egész évben bőségben élhetsz.

A szerelmeseknek külön ajánlott, hogy ezen a napon mindenképpen legyen méz a háznál, ha ugyanis az édes nedűvel megkenik ajkukat, és éjfélkor mézes csókot váltanak, édes és hosszú lesz a szerelmük.

Ezt is szeretjük