5 különleges ajándék házilag

Valami különlegeset szeretnél ajándékozni? Vásárlás helyett készíts néhányat - könnyen, gyorsan és olcsón!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meglepetés öröme, és a tény, hogy adni jó, motivál arra, hogy a szeretet ünnepén családunknak, barátainknak ajándékkal kedveskedjünk.

A karácsonyi dömping és a kínálatok útvesztőjében nehéz megtalálni a megfelelő, személyre szóló meglepetést, könnyen készíthetsz viszont házilag is ajándékot, mely talán még személyesebb, hiszen a saját alkotásod!

Fess egyedi bögrét!

Amire szükséged lesz:

 • egyszínű bögre, lehetőleg világos, a matt és a fényes felületű egyaránt megfelelő
 • porcelánfesték az általad kiválasztott színekben.

A porcelánfestéket hobbiboltokban szerezheted be, de nem kell az ott található árnyalatoknál leragadnod: a festéket több színből is összeválogathatod, és saját magad keverheted ki a kívánt árnyalatot. Ha kész, akkor pedig nincs is más dolgod, mint mintákat, figurákat vagy nevet festeni a bögrére! A bögre felületét tisztítsd meg, és töröld szárazra, majd fesd rá a kívánt mintát! A félfényes festéket 24 órán át hagyd száradni, ezután 45 percig süsd 170°C-os sütőben, majd hagyd ott kihűlni.

Készíts egyedi mécsestartót üvegfestékkel!

Amire szükséged lesz:

 • üveg gyertyatartó - kisebbet és nagyobbat is választhatsz
 • üvegfesték.

Ez utóbbiból ma már igen sokféle kapható: a nagyobb felületekre használhatsz lehúzható üvegfestéket, a kisebbekre kiégethetőt, de választhatod a kényelmesebb megoldást is, az üvegfestő filcet, amely egyébként az apróbb minták rajzolására a legalkalmasabb. Lehúzható üvegfestékkel fóliára készíthetsz mintát, és amelyik a legjobban tetszik, száradás után felhelyezhető az üvegre.

Láss hát neki! Tisztítsd meg az üveget, és rajzold rá a mintát! Ha ezt üvegfestékkel vagy filccel tetted, akkor ne felejtsd el a tartókat kiégetni, az pedig az adott típus függvénye, hogy az égetés előtt szükséges-e a 24 órás száradás.

Jó, ha tudod!
Lehúzható üvegfestékkel szintén fóliára készíthetsz mintát, mely sokkal egyszerűbb, mivel sík felület. Az esetleges hibák is elkerülhetőek így, viszont kisebb minták készítésére alkalmatlan, lehúzáskor elszakadhat. A matricát csak 24 óra száradás után húzd le a fóliáról!

Készíts ékszert gyöngyből!

Amire szükséged lesz:

 • Damil, selyemzsinór, vékony, gumis damil a gyöngyök felfűzéséhez. Figyelj arra, hogy a kívánt ékszernek megfelelő méretűt és vastagságút válassz!
 • Gyöngyökből igen nagy a kínálat. Karkötőhöz kisebbeket, nyaklánchoz nagyobbakat válassz! Az üveg és műanyag gyöngyöket kombinálhatod is.
 • Csat vagy kapocs többféle méretben és fajtában kapható. Mintázott darabokat egyaránt találhatsz, melyek a nagyobb nyakláncokhoz, karkötőkhöz illenek.
 • Lezáró gyöngy: apró fém gyöngy, melyet össze kell nyomnod a lánc végein, hogy ne szaladjanak le a gyöngyök.

A gyöngyfűzés nemcsak kreativitást, de nagy türelmet is igénylő tevékenység, ha azonban a fantáziád manapság nem szárnyal annyira, még ne ess kétségbe, a gyöngyfűzési technikákról ugyanis számos könyvben olvashatsz, melyek a segítségedre lehetnek.

Láss hát neki!

Damil és selyemzsinór különböző vastagságban kapható, ezért ügyelj arra, hogy a felhasználandó gyöngyöknek megfelelőt válassz!
Mérd le a kívánt hosszt, majd a zsinór végére fűzz egy gyöngyöt, képezz hurkot, és a hurokba fűzd a kapcsot! Ezután zárd le a hurkot a fémgyönggyel. Ízlésednek megfelelően kombináld és fűzd a gyöngyöket egymás után, középre akár egy nagyobb medált is tehetsz! Ha karkötőt és nyakláncot is készítesz, ügyelj arra, hogy harmonizáljanak egymással. Ha elkészültél, fűzd fel a fém lezárógyöngyöt, majd a kapocs másik végét, ezután pedig készíts hurkot, és a zsinór végét újra fűzd át a fémgyöngyön, végül nyomd össze a lezárót!

Önts egyedi gyertyát!

Amire szükséged lesz:

 • viaszforgács, gyertyazselé vagy -homok
 • olvasztáshoz edény, nejlonzacskó
 • öntőforma vagy üveg tartóedény
 • fémtalpú kanóc, hurkapálca
 • díszítéshez száraz virág, kavics, gyöngy.

Az öntés igen könnyű, a gyertya pedig nagyszerű ajándék lehet karácsonyra. Többféle eljárás létezik, a legegyszerűbben zseléből, gyertyahomokból és viaszgyöngyökből készíthetsz gyertyát.

Láss neki!

A viaszforgácsot vagy gyertyazselét nejlonzacskóba helyezve olvaszd fel vízfürdőben! Az öntőforma aljára helyezd a kanóc fémtalpát, a másik végét hurkapálcára kötve erősítsd a forma tetejére! Ha különlegesebb gyertyát szeretnél, a forma aljára szórhatsz száraz virágot, kagylót, kavicsot, gyöngyöt.
A zselés gyertyát nem lehet kiönteni, kizárólag üveg tartóedényben mutat jól, a hagyományos viaszt azonban ki is öntheted, de ez esetben is használhatsz üveg tárolóformát. A színek keverhetőek, rétegezhetőek, de a viaszgyöngyöket és a gyertyahomokot is kombinálhatod. Ezeket nem szükséges felolvasztani: helyezd a kanócot egyszerűen az üvegforma aljára, majd rétegezd és keverd a viaszt ízlésednek megfelelően!

Jöhetnek a mézeskalács-díszek!

Amire szükséged lesz:

 • A mézeskalács elkészítése nem a legegyszerűbb feladat, de igen szórakoztató és kreatív tevékenység. A tészta alapanyagairól és a receptről itt olvashatsz. »
 • A díszítéshez: tojásfehérje és porcukor, nejlonzacskó, színes gyöngycukrok, egész fahéj, szegfűszeg, narancs héja, kandírozott gyümölcsök.

A mézeskalács tradicionális karácsonyi sütemény, illata és íze hozzátartozik az ünnephez. Az egész család szereti, a készítésben, dekorálásban ráadásul a gyermekek is örömüket lelik. A mézes formák egyaránt lehetnek a karácsonyfa ékes díszei is, de névre szóló ajándékok is. A receptnek több variációja létezik, amely családonként eltérhet.
Hogy milyet készíts? A puszedli jellegű mézeskalács elkészítése talán a legegyszerűbb, előnye továbbá, hogy a mézet nem szükséges felmelegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, és az ünnep előtt akár egy
héttel is elkészítheted, mert friss marad.

Láss hát neki!

Készítsd el a mézeskalács tésztáját, majd formázás után kend be a tetejét egy felvert tojással, hogy fényes legyen. Ha házikót vagy más egyéb, háromdimenziós figurát szeretnél készíteni, építőelemeket formázz, melyeket a sütés előtt összeállíthatsz, mivel a tészta kissé ragadós.
Sütés előtt dekorálhatod a formákat gyöngycukorral, szegfűszeggel, narancshéjjal, dióval, csak engedd szabadjára a fantáziád!
Miután megsült a tészta, tojásfehérjével is díszítheted: egy tojás fehérjéjéhez adj jól átszitált porcukrot! Legyen elég sűrű, de ne használj habverőt!

Kanállal adagold bele a cukros fehérjét a nejlonzacskóba, majd egy kis darabot vágj le az egyik sarkából! Így, mint egy tollal, festhetsz a formákra. Ha elkészültél, tedd vissza a tésztát még egy-két percre a sütőbe, de ügyelj arra, hogy a fehér dekoráció ne barnuljon meg!

A karácsonyi ajándékok készítése remek program, még szórakoztatóbb azonban, ha barátaiddal, családtagjaiddal, gyermekeiddel együtt végzed eme kreatív tevékenységet!

Ezt is szeretjük