A legerősebb konyhai tisztítószerek zsír, vízkő és baktériumok ellen
Csak természetesen
Mielőtt a hideg zsíroldóért nyúlsz, próbáld ki praktikáinkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A makacs konyhai szennyeződések eltávolítása nem egyszerű, mégsem kell rögtön a veszélyes vegyszereket vagy maró folyadékokat tartalmazó súrolószerek és zsíroldók után nyúlnod.

A konyhában, ahol az ételeket készíted elő és fogyasztod el a családdal közösen, különösen fontos a higiénikus tisztaság, de az is, hogy minél kevesebb méreganyagot használj.

Összegyűjtöttünk neked néhány különösen hatékony, természetes tisztítószert, amelyek a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánnak, mégis biztonsággal alkalmazhatod őket a konyhában is.

Csillogó tűzhely, makulátlan sütő

A kifröccsenő szószok, a húsokból kisülő forró zsiradékok még a bolti tisztítószereket is komoly kihívás elé állítják, ráadásul a főzőlapot nem is súrolhatod akármivel, ha szeretnéd megóvni a felületét. Az alábbi súrolóport nyugodtan használhatod az érzékeny felületeken is - a leégett szennyeződéseket garantáltan eltávolítja, de a tűzhely fényében nem tesz kárt.

50 gramm szappanpelyhet keverj el 150 gramm iszapolt krétával, 80 gramm szódával és öt csepp citromolajjal. Töltsd csavaros kupakú üvegbe, majd alaposan rázd össze. A fel nem használt súrolóport tartsd száraz, fénytől védett helyen, így akár nyolc hónapig is megőrzi tisztítóerejét.

Az iszapolt kréta fénytelen, fehér, könnyen morzsolódó mészkőfaja, ásványi eredetű krétából készítik iszapolással. Bioboltokban, háztartási boltokban szerezheted be.

Az összeégett sütő kitakarítása szinte biztos, hogy mindenkinél szerepel a legutáltabb házimunkák toplistáján, ráadásul maró tisztítószereket használva még veszélyes is lehet, hiszen a sütőbe hajolva könnyen belélegezheted a veszélyes gázokat, nem beszélve azok maradványairól, melyek a következő sütéskor az ételbe kerülhetnek.

Ha biztonságosan szeretnél megszabadulni a megégett, zsíros foltoktól, keverj el egy evőkanál paraffint két evőkanál sóval, és alaposan dörzsöld be vele a sütő belsejét, hogy minden szennyeződés fellazuljon. Ezután keverj el egy evőkanál mosószódát fél vödör meleg vízben, és alaposan mosd ki vele a sütőt. A ragacsos foltok eltűnnek, a sütő pedig ragyogni fog.

Makacs vízkő ellen

Mindannyiunk mumusa nemcsak a fürdőben üti fel a fejét, de a konyhában is újra és újra találkozhatsz vele. A konyhapulton, mosogatóban vagy az edények alján megjelenő vízkő ellen a legjobb, ha mindig tartasz otthon nagyanyáink házi vízkőoldójából.

Ehhez másfél deciliter ecetet forralj fel másfél liter vízzel, majd oldj fel benne negyed teáskanál sót. A folyadékot oszlasd el a folton, hagyd hatni legalább egy órát, öblítsd le tiszta vízzel, végül pedig töröld szárazra egy puha ruhával.

A megmaradt tisztítószert később is felhasználhatod, de alkalmazás előtt mindig forrald fel.

Baktériumok ellen általános tisztítószerrel

Ha nem is látsz mindenhol foltokat, hetente egyszer nem árt áttörölni az összes konyhai felületet, hiszen a szemmel nem látható kórokozók bárhol megtelepedhetnek.

Ha ehhez nem szeretnél kémiai tisztítószereket használni, mert félted bútoraid fényét vagy családod egészségét, próbáld ki az alábbi tisztítótejet.

Gyenge tűznél, gőz fölött, állandó kevergetés mellett oldj fel egy evőkanál kenőszappant, két deciliter vizet és öt gramm hamuzsírt. Egy kézi keverővel vegyíts a folyadékhoz 20 gramm iszapolt krétát, majd a tűzről levéve adj hozzá öt csepp citromolajat.

A finom tisztítószer a benne található krétának és hamuzsírnak köszönhetően eltávolítja a látható és láthatatlan szennyeződéseket, a citrom pedig elpusztítja a baktériumokat, miközben kíméletes marad a konyhai felületekhez és még a bőrödhöz is.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Cikkük a Reader's Digest Kiadó Nagymama házipraktikái című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük