A 6 legjobb sütőtisztító praktika
A WC tisztításánál talán csak a sütő kitakarítása népszerűtlenebb. Praktikáink és filléres csodaszereink segítenek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire meglepő, számos étel könnyebben és gyorsabban elkészíthető a sütőben. A bolognai szósz például sűrűbb és intenzívebb ízű lesz, ha tálalás előtt fél órára még bedobod a sütőbe, ha pedig gyors vacsorára vágysz, a percek alatt összedobható egytálételeket is a sütőben érdemes elkészítened.

Ez az elengedhetetlen konyhai eszköz azonban egyike a legnehezebben tisztítható berendezéseknek. A takarításához nem elég egy mosogatószeres szivacs, ennél jóval hatékonyabb fegyverekre van szükség.

Az erős sütőtisztítók általában jó szolgálatot tesznek, ha azonban a lehető legkevesebb vegyszerrel, egyben pedig a lehető legolcsóbban szeretnéd megoldani a dolgot, próbáld ki az alábbi praktikákat!

Praktikák kevésbé makacs szennyeződések ellen

Minden hivatásos szakács tudja, hogy az egyik leghatékonyabb zsíroldó az ecet: még az olyan rendkívül zsíros felületeket is letisztítja, mint amilyen a sütő belseje. Ha a zsír még nem égett teljesen oda az aljára és az oldalára, akkor egy szivacsot márts hígítatlan ecetbe, és ezzel súrold át a sütő belsejét. Ezután egy hideg vízbe mártott ronggyal töröld át alaposan, végül egy puhával töröld szárazra.

Ecettel a főzőlapot is megtisztíthatod: csak dörzsöld át az ecetbe mártott szivacs puha felével, majd néhány csepp olajjal fényezd át.

Ecet szódabikarbónával kombinálva

A sütőhöz házi súrolószert is használhatsz. Szódabikarbóna és ecet felhasználásával készíts sűrű masszát, és egy szivacs segítségével ezzel dörzsöld át a sütőt.

Ha végeztél, 15-20 percig ne mosd ki, hogy a szer még inkább kifejthesse hatását. Csak ezután töröld át alaposan a sütőt tiszta vizes ruhával, majd teljesen szárítsd ki.

A szódabikarbónát önmagában is használhatod, ha a sütő még nem égett nagyon össze. Fél liter meleg vízbe szórj két-három kisebb zacskónyi - 100-150 gramm - szódabikarbónát, majd egy szivacs segítségével ezzel súrold át a sütőt.

Tipp
A sütő áttörléséhez ne pazarold a konyhai törlőkendőt, használj helyette puha újságpapírt.

Így puhítsd fel az odaégett szennyeződéseket!

Ha a sütő aljára már szinte menthetetlenül odaégett a szósz vagy a zsír, súrolás helyett puhítsd fel egy pohár almaecet és két evőkanál cukor keverékével.

Akkor vidd fel az oldatot a sütő aljára és az oldalára, amikor az még meleg. Hagyd rajta körülbelül egy órán keresztül. Ezután egy szivaccsal egyetlen laza mozdulattal eltávolíthatod a szennyeződést.

Egy másik, gyakorlatilag semmilyen erőfeszítést nem igénylő módszerhez ammóniára van szükség. Először kapcsold be a sütőt, melegítsd fel 65°C-ra, majd zárd el. Helyezz egy félpohárnyi ammóniát tartalmazó, hőálló edényt a sütő felső rácsára, egy forrásban lévő vízzel teli lábast pedig az alsóra vagy a sütő aljára. Csukd be a sütő ajtaját, és hagyd így két-három órán keresztül. Ha letelt az idő, vedd ki mindkét tálat, és alaposan szellőztesd ki a sütőt. Ezután az ammónia és körülbelül egy liter mosogatószeres meleg víz keverékével mosd tisztára a sütőt. Még a rászáradt zsír is azonnal lejön.

Tisztítsd meg a rácsokat is!

A sütő kivehető rácsát úgy tisztíthatod meg a legkönnyebben, ha egy nagyméretű dézsát kibélelsz régi törölközőkkel, és ebbe fekteted a rácsot.

Töltsd meg meleg vízzel a tálat, és önts bele fél pohár ammóniát. Legalább 15 percig hagyd ázni a rácsot, majd vedd ki, öblítsd le, és töröld tisztára.

Fontos!
Ezt az eljárást gázsütők esetében kizárólag akkor alkalmazd, ha az őrlángot és a főcsapot is elzártad!

Plusz három tipp

  • Sütés előtt teríts a rácsra egy-két rétegben alumíniumfóliát, így a rotyogó lé vagy a zsír nem tud majd lecsöpögni a sütő aljára. Utóbbira viszont ne tegyél fóliát, mert tűzveszélyes.
  • A kivehető tepsit könnyebb elmosni, mint kitakarítani a sütő alját. Sütéskor ezért érdemes egyet a sütőben hagyni.
  • Ha a sütő tiszta, mégsem illatos, akkor a még langyos sütőbe helyezz egy pohár citromlevet. A kellemetlen szag egy-két órán belül eltűnik.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük