A 4 legnagyobb lakberendezési hiba garzonban

Apró garzonod még kisebbnek tűnik, ha nem tartod be a lakberendezés alapszabályait.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan hiszik, hogy egy garzon berendezése éppen annak apró mérete miatt egyszerű. Csakhogy ennek az ellenkezője igaz: minél kisebb egy lakás, annál nehezebb úgy berendezni, hogy kényelmes, használható és praktikus legyen. Ha nem akarod, hogy az egyébként is szűkös lakásod még kisebbnek tűnjön, a következő lakberendezési hibákat kerüld!

A hangsúlyos felületek sötétre festése

Nagyon halvány színek hatására a felületek távolabbinak és kevésbé feltűnőnek látszanak, és ezáltal a tágasság látszatát keltik. Természetesen használhatsz sötétebb színeket a garzonban is, ám, ha éppen a hangsúlyos felületeket fested sötétre, a végeredmény egy még kisebbnek tűnő lakás lesz.

A fehér ideális választás, ám könnyen unalmassá válhat, ezért nem árt egy kevés színnel élénkítened, illetve a falakat a fehér valamelyik közeli rokon színére festened - a meleg őszibarackszíntől a halvány hidegkékig minden árnyalat jó. A textúra szintén oldottabbá és melegebbé teszi a főként fehér összeállítást. Függönyökkel, díszpárnákkal, kisméretű képekkel vagy szőnyegekkel véletlenszerű foltokban is bevezethetsz különböző színeket, ha pedig meguntad a látványt, könnyen lecserélheted a kiegészítőket. Ha azonban sok bútor és dísztárgy van a szobában, jobb megoldás egyszerű anyagokat és tompább tónusokat választani, hogy ne tűnjön zsúfoltnak a helyiség.

Túl nagy, hangsúlyos minták

A leghalványabb mintás tapéta vagy kárpit is képes optikailag összehúzni a teret, ha annak mintái túlságosan nagyok a lakáshoz képest.

A kisméretű minták sokkal jobban illenek a kis terekhez, különösen hatásosak ferde felületeken, például a tetőtérben, ahol az apró virágminták nagyítják a teret. Mivel azonban a kisméretű minták másként mutatnak nagy felületen, nem szabad egy apró mintadarab alapján döntened - az egészen apró minták néha teljességgel elveszítik jellegüket, amikor az egész falfelületre alkalmazzák őket, és különálló minták helyett textúraszerű benyomást keltenek. Mások távolabbról nézve egyszínűnek látszanak, és ezért rendkívül egyszerű őket beleilleszteni a színösszeállításba. Rajtad áll, hogy a kisméretű mintát egyetlen tónusként hagyod-e érvényesülni az egész szobában, vagy valódi egyszínű területekkel párosítod.

Azt azonban tudnod kell, hogy a kis mintákat egyszínű felületekkel és nagyon kevés méretesebb, lendületesebb mintával ötvözve távlatosabb és változatosabb hatást érsz el, ami tágasabbnak mutatja a szobát.

Nem megfelelő stílusválasztás

A lakberendezés egyik legfontosabb alapelve a harmónia. Az egyes lakberendezési stílusokat keverheted, de törekedned kell arra, hogy a végeredmény harmonikus látványt nyújtson.

A stílusok között azonban ne csak az ízlésed alapján válassz, hanem vedd figyelembe az otthonod adottságait is, ha nem akarod, hogy az aprócska garzonod még kisebbnek tűnjön. A modern stílus például a túlzsúfolt nosztalgikus belső terek vagy az elsősorban tágas házakba vagy lakásokba illő rusztikus stílus frissítő alternatívájaként a tágasság látszatát kelti. Bár a modern stílus sokszor minimalista és rideg, alapvető elemeit úgy is ötvözheted, hogy barátságosabb hatást érsz el. Jellegzetes, tágas, egybenyitott tereivel és sima felületeivel ideális megoldás kisebb lakóterek esetében.

Az ilyen lakásbelső rendet és precizitást sugall, hiszen nagyon kevés dísztárgyat igényel, az áramvonalas, egyszerű vonalvezetésű bútorokat részesíti előnyben, valamint a finom, halvány, világos színeket.

Rossz térelválasztás és térkihasználás

Kevés garzonban nyílik lehetőség arra, hogy egy szobának kizárólag egy funkciót szánjon a tulajdonos. A nappali például egy aprócska lakásban általában egyszerre étkező, dolgozószoba, játszó-, sőt, akár hálószoba is, ezért nagy szükség van arra, hogy könnyen át lehessen váltani praktikusról kényelmesre, rendetlenről rendesre, a nappali műszakról az estire. A többfunkciós szobát azonban alaposan meg kell tervezni, nem elég egy-egy térelválasztó vagy a bútorok egy csoportba rendezése, hiszen mindez könnyen a túlzsúfoltság látszatát keltheti, ráadásul használhatatlanná teszi a szobát.

Először is, fontos, hogy a helyiséget egy egységes egészként kezeld, annak ellenére, hogy az egyes részeinek eltérő funkciókat szánsz. Bizonyos mértékben maga a bútorzat határozza meg a terület funkcióját, de az egyes részek elkülönülését a falak színezésével is emeld ki - a szoba hálószobának vagy dolgozósaroknak szánt végében például néhány falfelületet teltebb színűre fess. A padló szintén jelezheti az elkülönülő funkciókat, de a sok helyet foglaló térelválasztót a kanapé megfelelő elhelyezésével is kiválthatod.

Cikkünk megírásában a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv segített.

Ezt is szeretjük