A 15 legjobb szer makacs foltok ellen - Falra, szőnyegre, kárpitra
A falak átfestése vagy a szőnyeg teljes cseréje helyett próbálj ki néhány filléres fegyvert a foltok ellen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nadrágokat, az ingeket és a pólókat elcsúfító foltokkal még csak-csak le lehet számolni egy alapos áztatással vagy mosással.

De mi a helyzet akkor, ha a gyerekek összefirkálták a falat, vagy a baráti összejövetel során véletlenül kicseppent a bor a szőnyegre vagy a fotelre?

Mielőtt azon kezdenél gondolkodni, hogy a szőnyeg foltos részét melyik bútorral takard el, vagy hogyan is fesd le a falat, próbálj ki néhány házi szert, mely már nem egyszer bizonyította hatékonyságát a legmakacsabb foltokkal szemben is!

Házi szerek a szőnyegen és kárpiton esett foltokra

A sötétebb szőnyegek esetében kevésbé feltűnő egy-egy csepp bor vagy teafolt, a világos árnyalatú darabok azonban azonnali segítséget igényelnek. Mielőtt szőnyegtisztító kölcsönzésére költenél, próbáld ki a következő praktikákat.

Általános és ismeretlen eredetű foltok ellen

Távolítsd el a foltokat a szőnyegből és a kárpitból úgy, hogy átdörzsölöd őket egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal. Hagyd alaposan megszáradni az anyagot, és szükség szerint ismételd meg a műveletet. A foltok ellen bóraxszal is próbálkozhatsz. Először alaposan nedvesítsd be a területet, majd dörzsölj bele egy kis bóraxot. Hagyd megszáradni, majd porszívózd át a kezelt részt. Eljárhatsz úgy is, hogy ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékét teszed az anyagra - érdemes ezt a szőnyeg vagy a kárpit egy kevésbé feltűnő részén kipróbálni először -, és csak ezt követően szárítod meg. Szükség esetén ismételd meg a műveletet.

Az ismeretlen eredetű foltok ellen hatékony fegyver a következő is: keverj össze egy teáskanálnyi 3%-os hidrogén-peroxidot egy kis borkővel vagy nem gél állagú fogkrémmel. Puha ronggyal dörzsöld a krémet a foltra, majd vizes szivaccsal mosd ki belőle a szert.

Folyadékok okozta foltok ellen

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik. A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port. Ha pedig gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Ha zsírfolt került a bútorra vagy a szőnyegre

A zsírfolt még a legszebb szőnyeget is tönkre tudja tenni. Hintőporral azonban megszabadulhatsz tőle. Fedd be az érintett területet a porral, és várj legalább hat órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt! Ezután porszívózd ki a foltot! A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

A kifröccsent zsír ellen hatékony fegyver egy rész só és négy rész gyógyszertári alkohol keveréke is. Erősen, szálirányban dörzsöld át vele az anyagot.

Praktikák a fal és a tapéta foltjai ellen

A gyerekek kreativitása határtalan, amint rájönnek, hogy a rajzlapnál sokkal jobb móka a falra rajzolni. De a fal nemcsak akkor van veszélyben, ha gyerek van a családban: a főzés közben kifröccsenő paradicsomszósz vagy zsír is veszélyezteti a festés vagy a tapéta épségét. Szerencsére számos megoldás létezik a foltok eltávolítására.

A főzés közben keletkezett zsír- és olajfoltokat, ahogy a szőnyegből, úgy a falakról is kukoricakeményítővel távolíthatod el. Szórj egy keveset belőle egy puha rongyra, és addig dörzsöld vele a zsírpecsétet, amíg az teljesen el nem tűnik. Ha a tapétára került véletlenül zsír, akkor sem kell aggódnod! A zsírfoltok eltávolításához keverj súrolószert egy evőkanál szódabikarbónából és egy teáskanál vízből! Dörzsöld a foltra, hagyd rajta öt-tíz percig, majd nedves szivaccsal töröld le.

Zsírkrétanyomok, főzés közben keletkezett foltok

Ha paradicsomlé, bor vagy kávé okozott foltokat a fehér falon, de nem akkora felületen, hogy teljes festésre lenne szükség, hívd segítségül a hibajavítót. Finom ecsetvonásokkal vidd fel a területre, majd hagyd megszáradni. A műveletet ismételd meg többször, ha ugyanis több rétegben viszed fel a hibajavítót, jobban elfedi majd a foltot. Szükség esetén a friss javítófestés élénkebb színét eltüntetheted úgy, hogy száradás után papírtörlővel átdörzsölöd a területet.

Általános megoldás a tisztább tapétáért és falért
Ha a festett fal bizonyos helyeken piszkosabb - például a villanykapcsoló környékén -, egy szelet kenyérrel dörzsöld át a területet. A kenyér nagyszerűen tisztítja a lemoshatatlan tapétát is. Ha viszont utóbbi anyagának nem árt egy kis nedvesség, tisztítsd le két evőkanál szódabikarbóna és egy liter víz oldatába mártott, jól kinyomott szivaccsal.

Ha a csemetéd papírként a tapétát használta a zsírkrétával készült rajzához, ne ess kétségbe, inkább egy acél súrolópárnával nagyon óvatosan töröld át a felületet.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ne körkörös mozdulatokkal, hanem mindig ugyanolyan irányú egyenes simításokkal végezd a műveletet. A krétának nyoma sem lesz.

Ezt is szeretjük