A legszebb konyhakertet keresik: akár egy erkéllyel is nevezhetsz a versenyre április végéig
Ha szép a kiskerted, mutasd meg a világnak, és nyerj vele!

csalad-kertben
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karcag városa minden évben meghirdeti Magyarország legszebb konyhakertje című pályázatát, ahova több kategóriában várják a nevezéseket. Idén április 30-áig lehet csatlakozni a programhoz.

A program felhívása szerint önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek, lakóközösségek, egyházközségek, intézmények, de magánszemélyek is jelentkezhetnek. A versenyben részt vehet akár egy erkélyen kialakított kert, egy zöldséges, gyümölcsös zárt kert, sőt, egy közösségi fenntartású terület is.

A legszebb konyhakertek

A pályázat első fordulójában a nevező települések lakosai helyi megmérettetésen vesznek részt, a zsűrizést követően a legszebbeket jelölik a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra. Az előző években több mint háromszáz településről érkezett nevezés, több tízezer kertművelővel. 

Az indulók kertjük méretétől függően hét kategóriában nevezhetnek: az első a balkon, vagyis egy erkélyen kialakított kert, a második az 50 négyzetméter alatti mini kategória, a harmadik az 50 négyzetméter fölötti normál kert.

Ezen felül három zártkerti kategória van: zöldséges, gyümölcsös és vegyes kert, illetve a közösségi kert, amit csoportok, például óvodák, iskolák, szervezetek művelnek meg.

A program célja

A program alapötlete Kovács Szilviától, Karcag város alpolgármesterétől származik, a verseny nem titkolt célja pedig az, hogy a konyhakertet művelők munkája elismerést kapjon, egyre többen kedvet kapjanak a kertészkedéshez, és megőrizzék, valamint továbbörökítsék az évszázadok alatt összegyűlt tudást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ötletgazda, Kovács Szilvia a program honlapján elmondta a miérteket is. Az indulást azzal indokolta, hogy egyre több a műveletlen, elhanyagolt terület, sokan legfeljebb díszkerteket gondoznak, a konyhakertekből viszont nagy a hiány az országban. Nem véletlen, hogy a verseny mottója így szól: legyen zöldséges/gyümölcsös kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!

A versenyre egyébként tulajdonos és megművelő, tehát akár egy albérlő is jelentkezhet, de első körben helyileg kell lebonyolítani egy fordulót. A nevezéshez a honlapon megtalálható jelentkezési lapot online is ki lehet tölteni. A fényképeket nem muszáj most leadni, a verseny folyamán is lehet őket pótolni, de az országos megmérettetéshez elengedhetetlenek lesznek. A pályázat további részleteit a program honlapján és Facebook-oldalán találhatod meg.

Ezt is szeretjük