9 apró tünet, ami nagy bajt jelezhet

A házi kedvencek nem képesek elmondani, hogyan is érzik magukat. Éppen ezért fokozottan ügyelj az intő jelekre!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó kutyáról, macskáról, papagájról vagy éppen díszhalakról, a gazdiknak nehéz dolguk van, ha az állat megbetegszik. Legfőképpen azért, mert a tünetek gyakran alig észrevehetők, vagy már csak akkor szembetűnőek, amikor nagy a baj.

Egy-egy fertőzés vagy meghűlés pedig akár a háziállat életébe is kerülhet, ha nem kapja meg minél előbb a szükséges kezelést. Ne tedd kockára az életüket: ha az alábbi tüneteket tapasztalod, azonnal cselekedj!

Díszhalak: étvágytalanság, lassabb mozgás, duzzadt has

A virgonc kis halacskák azon háziállatok közé tartoznak, melyek a legesendőbbek, és a legkevésbé képesek kommunikálni környezetükkel. Nehezen viselik a változást is: sokuk már azt sem éli túl, ha kicseréled az akvárium vizét. Éppen ezért körültekintően kell bánnod az akvárium tisztításánál, és fokozottan figyelned kell a halaidat az ezt követő napokban.

Ha egyik-másik étvágytalanná válik, esetleg a mozgása lassul, az a környezet változásának is betudható. Ám, ha a tünetek nem hozhatók összefüggésbe a környezetük változásával, fontos, hogy alaposan megvizsgáld a szűrőberendezésüket. Ha ugyanis ez meghibásodik, vagy rosszul működik, akkor az olyan bomlástermékek, mint az ammónia, a nitrit és a nitrát, felhalmozódnak a vízben, és megmérgezik a halakat.

Ha az étvágytalansághoz hasduzzanat vagy éppen a has térfogatának látványos csökkenése társul, előbbi esetben hasvízkórra, utóbbiban halgümőkórra érdemes gyanakodni.
A hasvízkór ellen - melyet baktériumfajok okoznak - a legjobb a néhány napos antibiotikumos fürdő, míg a halgümőkór gyógyíthatatlan: a beteg halat ilyenkor minél előbb el kell pusztítanod a többi hal egészsége érdekében.

Kutyák: bágyadtság, étvágytalanság, hiperaktivitás

Mivel a kutyusok jóval közlékenyebbek, mint a díszhalak, akár azt is mondhatnánk, hogy gazdáik könnyebb helyzetben vannak, mint halakkal rendelkező társaik. Pedig ez korántsem igaz. A halakra ugyanis kevesebb veszély leselkedik, mint a mindenre kíváncsi kutyákra - ráadásul a súlyos betegségek egy részét az esetükben is nehéz rövid időn belül észrevenni.
Intő jel a kutyák esetében is az étvágytalanság, ez azonban sokszor megtévesztő, hiszen akár lelki eredetű is lehet. Ám, ha ehhez bágyadtság, netán éppen ellenkezőleg, túlzott izgágaság társul, esetleg emésztési probléma, tanácsos komolyan venni a tüneteket.

A kutyák leggyakoribb betegségének, a szopornyicának például három típusa ismert: a kiütéses típusra elsőként magas láz, a hurutosra a kötőhártya kipirulása és a könnyezés, az idegrendszeri típusra pedig a bágyadtság, az érdeklődés hiánya, az étvágytalanság vagy éppen a túlzott izgatottság jellemző.

A tüneteket minden esetben fontos komolyan venni, hiszen a szopornyica igen nehezen kezelhető betegség: ha a tünetek jelentkezését követő 48 órán belül nem részesül a kutyus a megfelelő oltásokban és gyógyszerekben, a betegség halálos kimenetű lehet.
Az étvágytalanság és a bágyadtság a szopornyica mellett parvovírusos bélgyulladást vagy Lyme-kórt is jelezhet. A bélgyulladás esetében a kezdeti bágyadtsághoz hányás és hasmenés társul, minek következtében a kutyus gyorsan legyengül. A betegségre egyelőre nincs gyógymód, az állat megmentésére tüneti kezeléssel, valamint az elvesztett ásványi anyagok pótlásával van lehetőség. A Lyme-kór hasonlóan veszélyes, legfőképpen azért, mert sokáig tünetmentes. Később is csak láz, bágyadtság és étvágytalanság jellemző, a tünetek pedig csak hetek, hónapok múlva súlyosbodnak - ekkor azonnal vidd állatorvoshoz, aki antibiotikumos kezelésben részesíti a kutyust.

Macskák: szomjúság, szőrhullás, vakarózás

A macskákon csak a gazdájuk képes kiigazodni - sőt, sokszor ő sem. A cicusok ugyanis öntörvényűek: ha kedvük szottyan, körbe-körbe szaladgálnak a lakásban, ha elfáradtak, kényelmesen elnyúlnak a kanapé tetején, és átalusszák az egész napot. Mindeközben mit sem törődnek azzal, hogy szőrös lesz a ruha, a szőnyeg vagy a fotel.
Egy cicatartónak bizonyára nem mondtunk újat ezekkel a tulajdonságokkal, ám talán kevesen sejtik, hogy a vakarózás, a korábbinál nagyobb folyadékfogyasztás és a fokozott szőrhullás akár komoly betegségek tünete is lehet.

Idősebb macska esetében érdemes megfigyelned, hogy mennyit iszik: ha 150 ml-nél több vizet fogyaszt egy nap, és sokat is ürít, az akár veseproblémákra is utalhat, ami igen gyakori az idősebb állatoknál. A fokozott szőrhullásról bérférgekre következtethetsz, főként akkor, ha a cica jelentős súlyt is veszít.

A fül vakarása is fontos jel lehet: ilyenkor nézd meg alaposan a fülét: ha barnás pörköket észlelsz, valamint kátrányszerű váladékot, minél előbb fordulj állatorvoshoz, hiszen minden bizonnyal atkák telepedtek meg a fülében. Az atkák miatt kezelés hiányában a macska akár meg is süketülhet.

Ezt is szeretjük