750 ezer forint támogatás fiatalok lakására: új ötlet terjed Magyarországon
Fiatalként lakáshoz jutni nem egyszerű, ez a támogatás azonban segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lakáshoz jutnia egy fiatalnak, aki ráadásul pályakezdő, korántsem egyszerű, sőt, önrész vagy épp családi segítség nélkül szinte lehetetlen.

Persze léteznek különféle támogatások - ezek közé tartozik a megelőlegező szocpol -, vannak azonban városok, melyek ezeken kívül is igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a jövő generációjának életét, amennyire csak tudják, megkönnyítsék. Ezek közé tartozik Paks is, mely egyedülálló lehetőséget nyújt a fiataloknak.

Vissza nem térítendő támogatás fiataloknak

A lakáshitelhez szükséges önrész megszerzéséhez nyújt segítséget pályakezdő fiataloknak Paks városa, méghozzá vissza nem térítendő támogatás formájában, melynek összege sem mondható csekélynek - a maximum összeg 750 ezer, a minimum pedig 300 ezer forint pályázónként.

A helyi önkormányzat azzal, hogy segít a fiataloknak, a városban maradásukat, illetve letelepedésüket szeretné évről évre ösztönözni. A pályakezdők letelepedési támogatását olyan pályakezdő fiatalok igényelhetik, akik lakást, illetve családi házat kívánnak vásárolni vagy építeni, emellett képesítésük szerinti szakmában Pakson dolgoznak, illetve itt kívánnak munkát végezni.

Paks Polgármesteri Hivatalának Közbiztonsági, Ifjúsági, Sport- és Esélyegyenlőségi Bizottsága idén is kiírta a pályázatot, melyre 35 év alatti szakképzett fiatalok pályázatát várja.

A pályázathoz csatolni kell vásárlás esetén adásvételi szerződést vagy előszerződést, illetve szándéknyilatkozatot, mely tartalmazza a megvásárlandó ingatlan vételárát, építés esetén pedig az érvényes építési engedélyt.

Mindemellett pedig a munkáltatói igazolást a paksi munkaviszony fennállásáról vagy várható létesítéséről.

Remélhetőleg terjedni fog az ötlet

A lehetőséget évente egyszer hirdetik meg, idén május 25-ig lehet jelentkezni rá. Az eddigi tapasztalatok szerint a pályázatok körülbelül felét sikerül is támogatni.

Az ötlet példaértékű, hasonlóra nincs túl sok példa Magyarországon, remélhetőleg azonban az irányelv trendet teremt, köszönhetően többek között az uniós pályázati forrásoknak, valamint annak, hogy valószínűleg a városvezetések egyike sem akarja, hogy a helyi fiatalok elvándoroljanak, illetve a települések elöregedjenek.

A letelepedési támogatásnak a jövőben több típusa is várható az előrejelzések szerint, például felvetődött, hogy a kórháztulajdonos önkormányzatok hasonló módon támogatnák a fiatal, pályakezdő orvosok megtartását.

A te városodban vannak hasonló lehetőségek?

Ezt is szeretjük