5 rejtett allergiaforrás a lakásban
A tél közeledtével sem enyhülnek allergiás tüneteid? Akkor ideje alaposabban körülnézned a lakásodban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nikkeltől a méhcsípésen át a poratkákig szinte minden kiválthat allergiás reakciókat. Az állandó tüsszögéstől, orrfolyástól, szemviszketéstől vagy éppen bőrgyulladástól emberek milliói szenvednek.

Ki gondolná, hogy sokan éppen a saját otthonukban található allergén anyagok miatt bajlódnak a betegséggel?

Ha téged is állandóan kínoznak az immunrendszer túlműködése következtében kialakuló tünetek, akkor érdemes alaposan szétnézned a lakásban, illetve a saját érdekedben minél előbb megszüntetned a probléma forrását.

Egy veszélyes terep: a háziállatok helye

Nincs is annál rosszabb, mint amikor bebizonyosodik, hogy éppen a kedvenced miatt szenvedsz az allergiától. Sokan azt hiszik, hogy csak és kizárólag az állatok szőre okozza az állandó tüsszögéssel járó tüneteket, de a probléma forrását máshol, például a házi kedvenc vackának környékén is érdemes keresned.

A kutya vagy a macska bőréről leváló, elhalt darabok a levegőben szállva és a lakásban található textíliákon, bútorokon megtelepedve alaposan megkeseríthetik az otthon töltött időt. Ha valóban a háziállat miatt fogy az átlagosnál jóval több zsebkendő, akkor javasolt gyakrabban porszívóznod és takarítanod - lehetőleg természetes szerekkel -, különös tekintettel a kedvencek lakhelyére, valamint egy kiadós szeretgetés után alaposan kezet mosnod.

A növényekkel is bánj óvatosan!

Bár egy szép szobanövény többnyire pozitívan hat a közérzetre, vannak esetek, amikor a szoba dísze éppen ellenkező hatással van az egészségedre. Annak ellenére, hogy a penészgombát inkább lakáson kívüli allergénnek tartják, az otthonodban is előfordulhat ez a kellemetlen tüneteket produkáló gombafajta.

Ráadásul a szobanövények levelein megtelepedő penészgombák spórái szintén kiválthatnak allergiás reakciókat. Ha nem szeretnél végleg megszabadulni a féltve őrzött és gondozott növényedtől, akkor szedegesd le gyakrabban az elhalt leveleket, illetve kerüld a túlöntözést is, hogy a növény talaján se adj esélyt a penésznek a megtelepedésre.

Kedvelt téli kiegészítők: pokrócok, plédek, takarók

A tél közeledtével bizonyára te is egyre több pokrócot és vastagabb textíliát húzol elő a szekrényből. Mielőtt bebugyolálnád magad kedvenc takaródba, ne felejtsd el alaposan kimosni azt. Ez nemcsak a friss illat miatt fontos: az egyik leggyakoribb allergiaforrás, a poratka előszeretettel bújik meg a lakásban található textíliákban.

A szabad szemmel nem látható állatkák különösen jól érzik magukat azokon a helyeken, ahol megtalálják kedvenc táplálékukat, az emberi bőrről lehulló hámpikkelyeket. A fekhely környékén található párnák, matracok és pokrócok különösen kedvelt célpontjai a porallergiát kiváltó atkáknak, melyek főként a fűtési időszakban okoznak panaszokat. Ha nagyon kínoznak a tünetek, akkor használj speciális, HEPA-filteres porszívót, és próbáld meg minimálisra csökkenteni a lakásban található textíliák és kárpitozott felületek arányát.

Tudtad?
Az atkák az emberi bőrről lehulló hámpikkelyekkel táplálkoznak. Naponta egy emberről körülbelül öt gramm hám válik le, ami egymillió atka számára jelent elegendő táplálékot egy napra. Egy gramm por 15 ezer atkát is tartalmazhat.

A könyvek és plüssállatok veszélye

Ki gondolná, hogy olyan ártalmatlannak tűnő tárgyak is kiválthatják az allergiás reakciókat, mint egy vaskos regény vagy egy édes kis plüssállat? Pedig sajnos így van. Ha olvasás közben gyakran törnek rád az allergiás tünetek, akkor valószínűleg a könyveken lerakódó porban megbúvó atkák és könyvtetvek irritálják az egészségedet. Ha teheted, akkor próbáld meg zárt helyen tartani kedvenc olvasmányaidat, vagy, ha erre nincs lehetőséged, akkor gyakrabban portalanítsd azokat - lehetőleg nedves ruhával.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ugyanez a teendő a gyerekszobában halomban álló plüssfigurákkal is. Ha gyermeked áttüsszögi a játékkal töltött időszakot, akkor nagy valószínűséggel a plüssállatokban megtelepedő poratkák miatt produkálja az allergiás tüneteket. Ha hajlandó huzamosabb időre megválni kedvenc játékától, akkor azt próbáld meg gyakrabban kimosni.

Ezt is szeretjük