50 ezer forint is lehet a különbség: hogyan tudsz áramszolgáltatót váltani?
Nehezen fizeted a villanyszámlát? Keresd meg a legolcsóbb szolgáltatót: íme, a tudnivalók.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2003 óta van lehetőség arra, hogy a lakossági fogyasztók leváltsák az áramszolgáltatójukat, ha nincsenek megelégedve, illetve olcsóbb lehetőséget találtak. A gyakorlati tapasztalat évekig azt mutatta, hogy az emberek nem könnyen adták a fejüket váltásra, mert a procedúrát bonyolultnak, időigényesnek gondolták.

2011. július 1-jétől azonban már új, könnyített szabályok szerint lehet intézni a szolgáltatócserét, ráadásul saját magad is meggyőződhetsz arról, melyik szolgáltató a legolcsóbb, csak elég időt kell szánnod az ajánlatok összevetésére, belekalkulálva az alapáron túli esetleges pluszköltségeket is.

Ez azért is különösen fontos, mert például a Világgazdaság információi szerint éves szinten akár 50 ezer forintot is megspórolhatsz a váltással, ekkora különbség is lehet két áramcég között.

Első lépés: keresd meg a legolcsóbbat!

Nem kell azonnal igent mondanod az első jónak tűnő ajánlatra, mielőtt elköteleződnél, járd körül alaposan, melyik szolgáltató árai a legkedvezőbbek számodra. Nem kell személyesen felkeresned külön-külön a cégeket ahhoz, hogy feltérképezd a lehetőségeket, ugyanis már az interneten is találsz információt arról, melyik cég mit ajánl.

Az egyetemes szolgáltatók árai a Magyar Energiahivatal adatai szerint 2012. január 1-jétől így alakultak: az EDF DÉMÁSZ-nál 50,02, az ELMŰ-nél 49,91, az ÉMÁSZ-nál 49,61, az EON-nál pedig 49,36 forintot kell fizetni kilowattóránként.

A havi többletkiadás ezek alapján a DÉMÁSZ-nál 401, az ELMŰ-nél 257, az ÉMÁSZ-nál 48, az EON-nál pedig 281 forint tavaly decemberhez képest.

Mik a lehetőségek?

A választásodat persze az is befolyásolja, hogy területileg mely szolgáltatóhoz csatlakozhatsz, így először keresd fel a területileg illetékes, regionális egyetemes szolgáltatót, és kérdezd meg, hogy van-e lehetőség a területén más szolgáltatótól vásárolni az áramot. Így az információ birtokában már célirányosan keresheted fel a kiválasztott szolgáltatót, kérhetsz ajánlatot, illetve dönthetsz arról, megéri-e váltanod. Szerencsére a szolgáltatók már az online ügyintézésre is lehetőséget nyújtanak, így első körben elég, ha az internetes ügyfélszolgálaton kérsz tájékoztatást a váltással kapcsolatban, a személyes megkereséssel ráérsz később is, ha már döntöttél.

Papírmunka

A váltásnak nincsen semmiféle anyagi vonzata, ezért nem kell attól tartanod, hogy az új vagy a régi szolgáltatód bármiféle díjat felszámolna a csere miatt.

Ha döntöttél, először fel kell mondanod a szerződést a régi szolgáltatódnál: ezt írásban kell megtenned, majd erről a régi öt napon belül értesíti a választott új szolgáltatót: vagyis a két cég egymás között bonyolítja le a cserét. A szerződés megszűnésétől számított 20 napon belül pedig a régi kereskedő a felhasználóval és az új kereskedővel egyeztetve köteles végszámlát kibocsátani, miután leolvasták a villanyórát.

Ezek után már csak az új szolgáltatóval kell intézned minden áramos ügyet. Technikailag egyébként semmilyen változást nem fogsz érzékelni: nem cserélnek mérőórát, marad az eredeti, és minden más is, csupán ezentúl az új szolgáltatónak fizetsz az áramért.

Váltanál szolgáltatót?

Ezt is szeretjük