4 kíméletlen, dugulás elleni szer
Ha biztosra akarsz menni, a következő szerekkel próbálkozz az eldugult lefolyók megmentéséért. Nem okoznak majd csalódást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legszorgalmasabb háziasszonyok háztartásában is elkerülhetetlen a lefolyók eldugulása.

A mosogatás, a fürdés és a WC-használat során a csövekbe kerülő nagy mennyiségű zsír, szappanmaradék, haj, papír és egyéb szennyeződések, valamint a csövekben álló vízből kiváló vízkő igencsak próbára teszi a lefolyókat.

Rendszeres karbantartás hiányában szinte biztos, hogy időnként szembesülnöd kell a dugulással, de az is előfordulhat, hogy a korábban használt tisztítószerek nem elég erősek.

A jól hangzó márkanevek és a tetszetős csomagolás ugyanis nem feltétlenül garantálja, hogy a szer képes is ellátni a neki szánt feladatot. Hogy ne ess a kereskedők csapdájába, és ne is kelljen ezreket kidobnod az ablakon egy hatástalan tisztítószerre, összegyűjtöttünk néhányat, melyben eddig nem csalódtunk. Nem mutatósak, viszont hatásosak.

Septifos lefolyótisztító

Ha nem csak a WC-ben, de a konyhában és a fürdőszobában lévő lefolyókra is ráférne egy jó alapos tisztítás, akkor érdemes kipróbálnod a Septifos lefolyótisztító gélt. Kifejezetten a szerves anyagok oldására fejlesztették ki, ezért hatékony segítség a konyhában is.

Eltünteti a legmakacsabb lerakódásokat, és ezzel együtt a kellemetlen szagokat is hatástalanítja. A lefolyók heti-kétheti tisztításához elegendő belőle két kupaknyit a lefolyóba önteni. Ha a víz lassan folyik csak le - ami egyértelmű jele a dugulásnak -, a műveletet érdemes még két egymást követő napon megismételni. Makacs dugulás vagy a WC esetén négy-öt kupaknyit is használhatsz belőle. A szer a legrégebbi lerakódásokat is feloldja a csövekben, melyek aztán akadálytalanul távoznak majd a csatornába.

Mirax lefolyótisztító gél

A teljes mértékben szagtalan, sűrű, gél állagú Mirax tisztítószer szintén hatékony fegyver a dugulás elleni harcban. Minden szerves szennyeződéssel elbánik,legyen szó szappanlerakódásról, hajról, ételmaradékról vagy zsírról.

Ha csak kitisztítani szeretnéd a lefolyócsöveket, elég két deciliternyit a nyílásba öntened, majd néhány perc után leöblítened - a műveletet érdemes hetente elvégezned. Makacs dugulás esetén azonban tanácsos a flakon egész tartalmát a lefolyóba engedned, majd egy órán keresztül hagynod, hogy a szer feloldja a csövek falára rakódott szennyeződést. A műveletet csak akkor ismételd meg, ha nem tapasztalsz változást, általában azonban ennyi elég ahhoz, hogy a lefolyócsövek ismét átjárhatóak legyenek.

Vigyázz!
A cikkben szereplő tisztítószerek egytől egyik veszélyes, maró anyagokat tartalmaznak. A használatuk előtt mindig olvasd el a flakonon szereplő utasításokat, és tartsd be a biztonsági előírásokat!

Maxibrill lefolyótisztító

A lúg maró hatását veti be a dugulás ellen a Maxibrill lefolyótisztító. Az erős tisztítószert egyaránt használhatod a fürdőszobában, a WC-ben és a konyhában is, hiszen kitűnően bánik el a zsír, az olaj és más szerves anyag okozta szennyeződéssel.

A lefolyók karbantartásához elég egy-két deciliternyit a csőbe öntened, majd 15-20 percig hagyni, hogy feloldja a cső falára tapadt vízkövet, zsírt, ételmaradékot. Teljes dugulás esetén, legfőképpen a WC-ben, a flakon egész tartalmára szükség lehet. A Maxibrill erős vegyszer, ezért óvatosan bánj vele, és tanácsos gumikesztyűt is viselned a használatakor. Ha végeztél a tisztítással, egy alapos szellőztetés sem árt.

Peridox (DE) duguláselhárító

A színtelen, kifejezetten dugulás elhárítására kifejlesztett, Peridox (DE) tisztítószer tömény lúgtartalmának köszönheti rendkívüli erejét. A használatával gyorsan és hatásosan számolhatsz le a dugulással, és szüntetheted meg a kellemetlen csatornaszagot a fürdőben és a WC-ben. Miközben minden szerves jellegű szennyeződéssel elbánik, nem károsítja a lefolyót és annak alkatrészeit.

Ráadásul nem is kell sok belőle: megelőzésként elég hetente egy-két decit a lefolyóba önteni, majd fél órán át hagyni, hogy kifejthesse hatását. Ha lassan folyik le a víz, három-öt decit is beleönthetsz, teljes dugulás esetén pedig a flakon felét öntsd a csőbe.

Egy-két óra múlva öblítsd csak le. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, megrendelni a gyártó webáruházában tudod. »

Ezt is szeretjük