11 szobanövény, ami pénzt és szerelmet hoz
Pozitív energiával töltik meg a lakást, és elűzik a negatív érzéseket: ismerj meg néhány csodákra képes szobanövényt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dekoratív elemként a növényeknek különleges szerepük van a lakásban, mivel élnek, és ezért saját chi energiáikkal hatnak a környezetükre.

A sok zöld növény egészséges, életteli légkört teremt, jelenlétük kompenzálja a modern otthonokban az élettelen anyagokat.

Jótékony hatásuk természetesen azonban csak akkor érvényesül, ha nemcsak beköltözteted őket az otthonodba, hanem gondozod is őket.

Ahány növény, annyiféle hatást gyakorol

A különböző növények hatása eltérő, ez nagyban függ a növény formájától, levelei és virágai alakjától, színétől. A hegyes levelű növények jang jellemzőkkel bírnak, hatásukra a chi gyorsabban áramlik. Azok, amelyeknek nagyobb, lecsüngő levele van, inkább jin tulajdonságokkal rendelkeznek, és lassítják az energiaáramlást. A sűrű növények tompítóan hatnak, különösen hosszú folyosókon vagy ajtók mellett hatásosak. A magasabb növények faelem-energiát generálnak, azok pedig, melyeknek hegyes, tüskés levelük van, tűzenergiát.

Az alacsony, szétterpeszkedő növények a föld elemet, a kerekded formájú, kisebb levelűek a fém elemet, míg a futónövények a víz elemet testesítik meg. A levelek zöld színe szintén a faenergiát támogatja, a virágok színei azonban az adott színnel összefüggésbe hozható elemet.

11 szobanövény, ami jó hatással van

A lakás egyes részeiben többféle szobanövényt helyezz el, mivel eltérő tulajdonságaik révén kiegészítik egymást, és a chi egyenletesebb áramlását teszik lehetővé. Vannak olyan esetek, amikor a szobanövények kifejezetten előnyösek lehetnek, néhány azonban bizonyos helyeken kedvezőtlen hatással bír: hegyes, szúrós levelű növényeket, például jukkát, pálmát és kaktuszt ne tegyél ülő- vagy alvóhely közelébe, az esetlegesen kialakuló vágóenergia - az éles sarkok, élek miatt kialakuló energia - veszélye miatt.

Sárkányfa

Az éles, hegyes levelekkel rendelkező, felfelé törekvő növény a fa és a tűz elem jellegzetességeit ötvöző, jang jellegű növény, ideális a chi serkentésére zárt sarkokban vagy ferde mennyezet alatt.

Ne helyezd azonban szék vagy ágy közelébe. Elhelyezése a lakás keleti, délkeleti, déli és délnyugati részén a legjobb.

Zöldike és könnyezőpálma

A zöldike hosszú, keskeny, hegyes levelei lefelé lógnak, így nyugodtabb légkört teremt. Ideális a lakás északi részén. A könnyezőpálma nagy, lelógó leveleivel szintén jin jellegű. Ideális a chi csillapítására, különösen a lakás déli, délnyugati és északkeleti részén.

Borostyán és jácint

A sűrű, felfelé törekvő növény lelógó levelei kiegyensúlyozottá teszik a borostyánt. Lévén kapaszkodó futónövény, chi energiát generál. Éppen emiatt ideális napfénytelen területeken - például fürdőszobában -, mivel más növényekkel ellentétben árnyékosabb helyeken is jól fejlődik. Ideális helye a lakás északi része.

Az egyenes, felfelé törekvő jácint a fa elem energiáját erősíti. A rózsaszín, fehér, kék vagy krémszín közül válaszd azt, amelyik illeszkedik a pozíciójához. Különösen a lakás keleti és délkeleti részén teremt harmóniát.

Fokföldi ibolya és pálma

Bíbor, csillag formájú virágaival a fokföldi ibolya erős tűzelem-jellegzetességekkel rendelkezik. Segíthet abban, hogy elismerjék az erőfeszítéseidet. Ideális helye a lakás keleti, délkeleti, déli, délnyugati és északnyugati része.

A felfelé növekvő pálma hegyes, szerteágazó leveleivel a tűzelem-energiát erősíti, és jang légkört teremt, azaz fokozza a chi áramlását. Ideális a sarkokban. Ne helyezd azonban a lakás északkeleti részébe, ahol az energia már amúgy is éles és hideg. A legjobb hely számára az otthonod keleti, délkeleti, déli és délnyugati részén van.

Ciklámen és sömörös begónia

Az alacsony, szétterülő növény, a ciklámen a földelem-energiát erősíti. A bíborszín szenvedélyt, a vörös vagy rózsaszín romantikát és izgalmat, a fehér biztonságot csempész az életedbe. Ideális helye a lakás déli, délnyugati, északkeleti, nyugati és északnyugati része.

A fehér virágzatú, alacsony, szintén szétterülő sömörös begónia jin földelemenergia-jellemzőkkel rendelkezik, ezért nyugodt, stabil légkört teremt. Ideális helye a lakás déli, délnyugati, északkeleti, nyugati és északnyugati része.

A legjobb fengshui-eszköz
A növények telepítése egyszerű, látványos fengshui-megoldás. A sarkokban mozgásban tartják a chit, ezért itt a tűzelem-energiával kapcsolatba hozható növényeket tarts. A kiugró sarkokba a vágóenergia csillapítására sűrű szobanövényeket helyezz - a kerek levelű, dús fajták a legalkalmasabbak. Hosszú folyosók két oldalára telepíts sűrű növényeket, így lassíthatod a gyorsan mozgó energiát. A fürdőszobába és a konyhába a magas növények valók, melyek a faelem-energiát erősítik, és tompítják a víz- és a tűzenergiát. A hálószobában a lelógó levélzetű, jin növények teremtenek nyugodt, békés légkört.

Életfa és vitorlavirág

Kerek, vaskos leveleivel az életfa a fémelem-energiát testesíti meg. Ideális helye a lakás nyugati, északnyugati és északi része. A vitorlavirág pedig a számítógépek által kibocsátott elektromágneses sugárzást csillapítja. Fehér virágzata a fémelem-energiát erősíti.

Cikkünk megírásában Simon Brown Fengsuj a gyakorlatban című könyve segített.

Ezt is szeretjük