Így lesz a puffogó viperából ölbecica - Ismerd meg a macskasuttogót!
Pintér Attila több reménytelennek hitt cicát megszelídített már.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem tudni, hány állat kerül menhelyre vagy utcára azért, mert "rosszul viselkedik": gondjai akadnak a szobatisztasággal, randalírozik a lakásban, esetleg nem túl szerencsés megnyilvánulásokkal bonyolítja a körülötte lévők életét.

Kemeny cica kiskollégájával

Valójában ez ilyesféle magatartás soha nem rosszaságból fakad - a kutya, macska vagy bármilyen jószág a maga módján így próbálja jelezni az emberének, hogy valami miatt nem érzi jól magát.

"Csak figyelek rájuk"

A Zárjuk be a kóborgyárat! csoport találkozóján ismertem meg a macskasuttogóként is emlegetett Pintér Attilát, aki az ilyesféle problémás cicákra szakosodott. Több finoman szólva nehéz esetet sikerült már szocializálnia, és bárkinek szívesen ad tanácsot e téren.

Attilának tizenhárom éve vannak macskái, és lassan négy éve fogad be ideiglenes mentetteket - kezdetben a Noé Állatotthonból, majd egyedül, utcáról, mostanság pedig leginkább az Állatmentő Seregnek segít. Már az első időkben is az esélytelennek kikiáltott, félős, antiszociális vagy agresszív cicákat vitte haza, hogy még egy esélyt adhasson nekik.

- A legtöbbet tőlük, őket figyelve tanultam, illetve könyveket olvastam, és Jackson Galaxy Cat Mojo módszerét is sokszor alkalmazom - mondja. - Az évek alatt több "reménytelen" cica vált nálam magabiztossá és boldoggá, és a blogomon, valamint a Facebook-oldalamon keresztül sok gazdinak adtam már tanácsot, és segítettem nekik cicájuk megértésében.

A legtöbbször cicák összeszoktatásban, szobatisztasági problémák vagy agresszív viselkedés miatt szoktak megkeresni. Egyre több ilyen kérdést kapok, szinte naponta, és én mindig igyekszem segíteni nekik. Sokszor mondják: "Neked könnyű, te értesz a macskákhoz!" Valójában nem értek hozzájuk - senki sem ért. Csak figyelek rájuk. Ezt értetem meg először a gazdikkal: a cicájuk a viselkedésével jelez valamit, ezt kell nekik megfejteni.

Kemeny cica, a sikertörténet

Az eddig szocializációi közül Kemenyre - sokaknak: Kemi - a legbüszkébb. A cica előtte hét évig élt egy házaspárnál, akiket imádott, velük aludt, de idegenekhez nemigen volt bizalma, olyannyira, hogy esetenként támadott is. A gazdik 2014 novemberében kérték Attila segítségét, így került hozzá Kemi. Kezdetben őt is megtámadta, és láthatóan az egész világot utálta: az embereket, a többi macskát és állatot. Majd lassan elkezdett bízni, aztán össze is barátkozott befogadójával, olyannyira, hogy mostanság sokszor kutyaként követi őt a lakásban.

Ráadásul ölbe bújós, ágyban vele alvós cica lett a korábban kemény kiscsajból! Más cicákkal azért vannak fenntartásai, ezért egyke cicaként keresi a gazdiját. Kemenyről és több révbe ért kollégájáról itt olvashatsz.

Állatmentő Sereg

Attila a macskaszocializáció mellett az Állatmentő Seregnek is segít, hol tanácsadással, hol ideiglenes befogadással, illetve mentésekben is részt vesz. Szeretne kialakítani egy karanténhelyiséget a Sereg friss mentéseinek, ahol azok befogás és ivartalanítás után lábadozhatnának - ez egyrészt megkönnyítené a mentők dolgát, másrészt így még több utcán élő cicát lehetne ivartalanítani, megelőzve, hogy újabb és újabb nem várt egyedek jöjjenek a világra, ahol gazdi híján csak nélkülözésben, betegségben és üldöztetésben lenne részük. Jelenleg erre keresi a megoldást.

Nincs olyan, hogy reménytelen

- A bloggal és az esélytelennek titulált macskák "átalakításával" az a célom, hogy az emberek rájöjjenek, nincs olyan, hogy egy macska reménytelen - magyarázza Attila. - Ne adják le menhelyre vagy tegyék utcára öreg, félős vagy nem szobatiszta cicájukat. Inkább kérdezzenek meg engem, kezdjenek el figyelni a cicájukra, és alakítsanak a dolgokon.

Nagyon fontos viszont, hogy tudják: azzal, hogy rávilágítok a probléma forrására, és elmondom, mit lehetne tenni, csupán 20%-át adom oda a megoldásnak. A java, a 80% rajtuk múlik. Így azt érik el, hogy nemcsak a cica lesz boldogabb és kiegyensúlyozottabb, hanem ők, a gazdik is. Ha problémás a cicád, akkor olvasd a blogot, sok kérdésre találsz benne választ, vagy írj nekem a blogon keresztül vagy a szeretemacicamatblog@gmail.com e-mail címre.

Fotók: Pintér Attila

Ezt is szeretjük