Az érzés, amiért nem kell Londonig utaznod
Próbáltam hasznosan eltölteni a hosszú hétvégét, és jobban sikerült, mint arra előzetesen számítottam. Csak indulj el!

Párizs, London és Bécs nem véletlenül világhírű helyek, ám nem kell vagyonokat kiadnod, ha tartalmas kirándulást szeretnél szervezni magadnak és a családodnak. Most minden erőmmel tartózkodni kívánok a közhelyektől, de le kell írnom: ismét megtapasztalhattam, hogy a határokon belül is találni izgalmas úti célt, amire tényleg rácsodálkozol. Vagy csak én rendelkezem ilyen gyér helyismerettel a saját országomon belül?

Azon szerencsések közé tartozom, aki már jó néhány külföldi úti célt kipipálhatott élete során, amik közül mindegyik maradandó élmény, és akár most megírhatnám az összes ilyen utam pontos forgatókönyvét. Ezt majd persze csak akkor teszem meg, ha felhívnak a megfelelő producerek, és komoly szándékot mutatnak egy film készítésére, Barni hihetetlen vakációja címmel.

A hosszú hétvégét én is igyekeztem tartalmasan tölteni, ami általában a kulturális programok, vidéki helyszínek felkeresését takarják a hazai folklórban. A nemzeti ünnepen Pannonhalmára utaztunk, ahol még sohasem voltam, és hát bevallom, hiányát sem éreztem egészen az első látogatásomig.

Pannonhalma és a dombtetőn lévő apátság maga a történelem. A közel ezer éves falakat megérinteni sokkal inkább sokkoló élmény, mint megnézni a 300-at vagy bármely történelmi ihletésű filmet három dimenzióban, vagy négyben, tökéletesen zúgó hangeffektekkel, ló- és tömjénszaggal.

Szóval én, akit lenyűgözött már Westminster világraszóló történelmisége vagy Párizs csupa győztes és világfordító forradalmat megélt belvárosának ma is különös atmoszférája, ott álltam, szinte tényleg egy köpésre Budapesttől, és ugyanúgy megérintett a világ változása, ugyanúgy a szemem előtt zajlott a történelem, mint az említett világvárosokban.

Nem kell tehát vagyonokat spórolni, hogy az ember valami tényleg különleges élménnyel gazdagodjon. És akkor eldurrantom azt a közhelyet: tényleg egy rakás izgalmas célpont van az országhatárokon innen is, és talán csakúgy mint én, te sem mindig tudhatod, mi vár rád 100, 50, vagy akár 20 kilométerre lakóhelyedtől.

Ezután pedig a leghatékonyabb módon nyugtattam meg a történelmi sokk által felkorbácsolt idegeimet: Móron lemostuk az út porát egy kis helyi chardonnay-val. Már amit az eső addigra nem mosott le.

Fotó: apátság: Wikipedia.org/Pannonhalmi Bencés Főapátság

Ezt is szeretjük