8 egészen bizarr karácsonyi képeslap a viktoriánus korból: hihetetlen, hogy ezeknek örültek

Manapság már elképzelhetetlen lenne, hogy ilyen képeslapokkal kívánjanak kellemes ünnepeket a rokonoknak.

Viktoriánus képeslapok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai rohanó és digitalizált világban már nem igazán népszerű képeslapokat küldeni, ám ez nem mindig volt így. Néhány évtizeddel ezelőtt egész decemberben rengeteg munkája volt a postai alkalmazottaknak, és nemcsak a csomagok, hanem a messze élő rokonok, családtagok számára küldött képeslapok miatt is.

Ám még messzebbre visszanyúlva az időben, ezek közel sem tűntek annyira kedves jókívánságoknak. Az 1800-as években ezek eléggé ijesztőek és furcsák voltak, amik mai szemmel már elképzelhetetlenek lennének.

Gyilkosság és vér a karácsonyi képeslapokon

A viktoriánus kor egy egészen más világnak tűnik a fennmaradt emlékek alapján, hiszen minden megtörtént ott, ami mai szemmel bizarrnak számít. Ez alól a karácsony sem volt kivétel, ám egyesek szerint van erre is logikus magyarázat. Mivel abban az időben az átlagéletkor 45 év volt, így szinte mindennapos jelenség volt a halál és a halotti körmenetek. Emiatt már semmi nem számított nekik furcsának vagy ijesztőnek, így a gyilkosság vagy a vér ábrázolása karácsonyi képeslapokon sem hatott morbidnak - sokkal természetesebbnek tűnt, mint manapság.

Ezt is szeretjük