Mit jelentett, ha valakinek krumplit hozott a krampusz? Nem mindenkinek járt édesség

A Mikulás állandó kísérőjétől, a krampusztól nem csak a gyerekek féltek.

Krampusz mitológia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mikulás rénszarvasszánon járja körbe a világot, hogy minden jó gyermek csizmácskájába finom édességet és ajándékot rejtsen, azonban nem szabad megfeledkezni a nagyszakállú segítőiről, a manókról, valamint állandó kísérőiről, a jóságos angyalról és a félelmetes krampuszról sem - utóbbi őrült kolompolással, lánccal és virgáccsal rémisztgeti a rossz és rendetlen lurkókat.

A krampuszmítosz eredetileg Ausztriából származik, nevét pedig a német krampen - karom -szóból eredeztetik. Ő az alvilág istennőjének a fia, aki megrótta és elnáspángolta a rendetlen gyermekeket, ugyanakkor a társadalmi kontroll részeként is fontos szerep jutott neki akkoriban: nemcsak a szófogadatlan gyerkőcöket, de a gonosz, zsugori, kapzsi embereket is büntette.

A krampusz szarvat visel, láncait pedig maga után húzza

A krampusz alakját minden valószínűséggel a pogány kori hiedelemvilág ihlette, a mindenkori rosszat, a jelen levő démont testesítette meg. A keresztény világban ez az ördögi lény kecskeszarvakat visel, a szőre általában fekete, láncait maga után húzza, a hátán pedig egy hatalmas zsákot cipel, hogy abban vigye el a rossz gyerekeket az alvilágba.

6820299983 aaf992e90a b

 Szenet és krumplit kaptak a rossz gyerekek

Míg a Mikulás december 6-a hajnalán hagy ajándékot az ablakba tett kiscsizmákban, addig a krampusz a népi hiedelem szerint december 5-én, a krampuszok éjszakáján jelenik meg a rossz gyerekek házainál, és szenet, követ, krumplit, virgácsot vagy "krampuszképeslapot" - gonosz kártyákat - helyez el cipőikben.  

A kísérteties és félelmetes krampuszkultusz a fegyelmezés és nevelés eszközévé vált, majd a 19. század vége felé, az 1890-es években kezdett megszelídülni: ekkor jelentek meg az első krampuszos karácsonyi képeslapok és a mókás, játéküzletben beszerezhető krampuszbabák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stájerországban minden évben hagyomány, hogy december 1-jén vagy 5-én félelmetes maszkos alakok vonulnak fel az utcákon, akik láncot csörgetve járják végig az utcákat. Ilyenkor akár 500 „karácsonyi krampusz” tűnik fel, az est további része pedig a felnőtteknek szól inkább.

Mikulásozás a '70-es, '80-as években

Felnőttként még mindig óhatatlanul elmosolyodik az ember, ha eszébe jutnak a reggelek, amikor az ablakban kincsként felfedezett, csörgő-zörgő, piros zacskókból sorra kerültek elő a csokik, szállt a mandarin illata, és mogyoróhéj potyogott szerteszét. Régi fotókkal nosztalgiázunk.

Ilyen volt a mikulásozás régen - Dió és mandarin is került a zsákba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük