Vega vagy?

Akkor itt a karácsonyi menü!

Nincs ötleted, mi legyen a vacsora karácsonyra? Segítünk egy remek ünnepi összeállítással, hogy ne kelljen azon törnöd a fejed, mit is főzz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonyi saláta

Hozzávalók 8 személyre:

  • piros és zöld salátalevelek összekeverve
  • 2 szem édes, rózsaszín grépfrút
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó meghámozva, kockákra szelve

 

Az öntethez

  • 6 evőkanál világos olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só, frissen őrölt feketebors

A karamellizált narancshéjhoz

  • 4 szem narancs
  • 50 g porcukor
  • 4 evőkanál hideg víz

A karamellizált narancs elkészítéséhez használj egy zöldséghámozót, amellyel vékony csíkokban le tudod szedni a gyümölcsök héját. A fehér részt távolítsd el a héjról, amelyet utána apróra vágj fel. A cukrot és a vizet tedd egy kisebb lábosba, és melegítsd, amíg a cukor feloldódik.

Tedd hozzá a narancshéjat, és magasabb fokon öt percig forrald, hogy a héj megpuhuljon. Villával szedd ki a héjdarabokat, és egy fémrácson szárítsd ki. A szirupot tedd félre az öntethez. Mosd meg a salátát, szárítsd meg, és tépkedd apró darabokra. Egy nedves konyharuhában tedd a hűtőszekrénybe. A narancsokat és a grépfrútokat szeleteld fel, a belső fehér héjukat távolítsd el. Tedd az öntet hozzávalóit egy csavaros fedelű üvegbe, és jól rázd össze, hogy megfelelően elkeveredjenek. A narancsszirupot is add hozzá, és ízesítsd tetszés szerint. A salátát és az avokádót tedd tányérokra, merd rá az öntetet, és locsold meg a karamellizált héjjal.

Sajtós-spenótos pite

Hozzávalók 8 személyre:

  • 115 g vaj
  • 225 g vagy 9 evőkanál liszt
  • fél teáskanál őrölt mustármag
  • fél teáskanál paprika
  • csipetnyi só
  • 115 g reszelt Cheddar sajt
  • 3-4 evőkanál hideg víz
  • 1 tojás felverve a megkenéshez

A töltelékhez

  • 450 g fagyasztott spenót
  • 1 hagyma, felszeletelve
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 225 g túró
  • 2 nagy tojás
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 150 ml tejszín
  • só, frissen őrölt fekete bors

Morzsold a vajat a lisztbe, majd a következő négy hozzávalót is add hozzá. Turmixgéppel is összekeverheted. Vízzel higítva dolgozd össze a tésztát, legyen sima és rugalmas. Tiszta celofánnal takard le, és fél órára hűtsd be. A spenótot és a hagymát tedd egy edénybe, lassan főzd össze. Nagyobb lángon addig főzd, amíg a fölösleges víz elpárolog. Sózd, borsod, szerecsendióval ízesítsd. Tedd át egy tálba, és hagyd kicsit kihűlni. A többi hozzávalót is keverd bele.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra - gázsütőnél 6-os fokozat. Tegyél a sütőbe egy sütőlapot. A tészta egyharmadát tedd félre, az lesz majd a tetején, a többit nyújtsd ki egy kerek tortaforma méretére. Béleld ki vele a formát, széleit alaposan nyomkodd le, felül hagyj egy kis szegélyt. A fölösleges darabokat vágd le, majd a tölteléket öntsd bele. A maradék tésztát nyújtsd ki, és rácsozd be. Óvatosan felemelve a sodrófa segítségével tedd rá a töltelékre. Tojással kenegesd meg a tetejét. A széleit zárd le, és 40 percig süsd aranybarnára. Hidegen és melegen is kínálhatod.

Ünnepi kelbimbó

Hozzávalók 8 személyre:

  • 450 g friss gesztenye
  • 450 ml zöldségleves
  • 450 g kelbimbó
  • 450 g répa
  • 2 evőkanál vaj
  • só, frissen őrölt feketebors

A nyers gesztenyét hámozd meg, a barna, papírszerű réteget hagyd rajta. Egy kisebb lábosban forralj vizet, néhány percre tedd bele a gesztenyét, majd szűrőkanállal szedd ki. A barnás héj így már könnyen lecsúszik róla. A gesztenyét tedd egy edénybe a zöldséglével együtt. Fedd le és forrald fel, majd kb. tíz percig párold, utána szűrd le. A kelbimbót hámozd meg, és tisztítsd le. Sós vízben öt percig forrald, utána öblítsd le. A répát átlósan vágd fel 1 cm-es szeletekre. Hideg vízben tedd egy lábosba, forrald fel, és főzd hat percig. Szűrd le, a vajat olvaszd meg egy tiszta serpenyőben, tedd bele a gesztenyét, a kelbimbót és a répát, majd fűszerezd. Melegen tálald.

Csokoládés palacsinta ringlóval és portóival

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 g étcsokoládé, kockákra törve
  • 200 ml tej
  • 120 ml tejszín
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 115 g liszt
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez

  • 500 g ringló
  • 50 g kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál portói bor
  • 175 g mascarpone

Az öntethez

  • 150 g étcsokoládé, kockákra törve
  • 175 ml sűrű tejszín
  • 2 evőkanál portói bor

A csokoládét a tejjel együtt tedd egy lábasba, és lassan melegítsd fel, amíg a csoki felolvad. Öntsd turmixgépe vagy konyhai mixerbe, és add hozzá a tejszínt, a kakaóport, a lisztet és a tojásokat. Jól dolgozd össze, öntsd ki egy kancsóba, és hűtsd harminc percig. Időközben készítsd el a tölteléket. Felezd el és magozd ki a szilvákat, tedd egy lábosba, és add hozzá a cukrot és a vizet. Forrald fel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd körülbelül tíz percig. Keverd hozzá a portóit, hagyd még a tűzön harminc másodpercig, ezután tedd félre, és tartsd melegen. Készíts elő egy nagyobb sütőpapírt.

Melegíts fel egy palacsintasütőt, vékonyan kend meg olajjal, és önts bele annyi tésztát, hogy éppen kitöltse a serpenyő alját. Közben forgasd az edényt, hogy a tészta egyenletes réteget képezzen. Addig süsd, amíg a teteje megszilárdul, majd fordítsd meg, és süsd a másik felét is. Ha kész, borítsd a sütőpapírra. Süss ki további 9-11 palacsintát hasonlóképp. Készítsd el a csokoládészószt. Tedd a csokoládét és a tejszínt egy lábasba, lassan melegítsd fel, és keverd egyenletesre. Add hozzá a portóit, és melegítsd még egy percig. Oszd el a szilvás tölteléket a palacsinták között, tegyél mindegyikre egy nagy kanállal a mascarponéból, és tekerd fel. Tálald a csokiszósszal.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük