Karácsonyi édességek

Ünnepi receptek

Nemcsak finomak, de praktikusak is, hiszen pár nappal fogyasztásuk előtt már elkészítheted desszertjeinket. Ne hagyj mindent az utolsó percre!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyömbéres trifle

Hozzávalók 8 személyre:

  • 225 g gyömbéres kalács vagy más sütemény
  • 4 evőkanál Grand Marnier narancslikőr vagy sherry
  • 2 érett körte, meghámozva, kimagozva és kockákra vágva
  • 2 banán, vastagra szeletelve
  • 2 narancs, gerezdekre bontva
  • 1-2 darab gyömbér, apróra vágva
  • 2 evőkanál szirup

A sodóhoz:

  • 2 tojás
  • 50 g vagy 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 450 ml tej
  • pár csepp vaníliaaroma

A díszítéshez:

  • 150 ml tejszín, kicsit felverve
  • 25 g apróra vágott pörkölt mandula
  • 4 cukrozott cseresznye vagy koktélcseresznye
  • 8 kicsi angyalgyökér vagy arkangyalfű

Elkészítése:

Vágd a gyömbéres kalácsot 4 cm-es kockákra, és tedd egy 2 literes üvegedénybe. Locsold meg a likőrrel, és tedd félre.

A sodóhoz keverd ki a tojásokat, a cukrot és a kukoricalisztet egy kicsi tejjel. Majdnem forrásig melegítsd fel a maradék tejet, öntsd a tojásos keverékre, közben verd fel. Folyamatos kevergetés közben addig melegítsd, amíg besűrűsödik, és lassú tűzön forrald további 2 percig. Add hozzá a vaníliaaromát, és hagyd kihűlni. Keverd össze az előkészített gyümölcsöket a gyömbérrel és a sziruppal, és kanalazd a gyömbéres kalács tetejére. Öntsd a tetejére a sodót, amíg teljesen befedi, és tálalásig tartsd hidegen. Borítsd be a tetejét tejszínhabbal, és szórd meg a pörkölt mandulával. A cukrozott cseresznyét és az angyalgyökeret rendezd el a tál szélén.

Aranyló gyömbérkopót

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g apró savanyú narancs
  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 25 g vagy 2 evőkanál mazsola
  • 400 ml víz
  • 1 narancs
  • 1 körülbelül 2,5 cm-es gyömbérgyökér megtisztítva, lereszelve
  • 4 hüvelyes kardamom, apróra törve (szerecsendió és fahéj keverékével helyettesíthető)
  • 4 szegfűszeg
  • 2 evőkanál méz
  • 15 g vagy 1 evőkanál szeletelt, pörkölt mandula

Elkészítése:

Mosd meg a narancsokat, és ha nagyok, vágd félbe őket. A barackokkal, a mazsolával és a vízzel együtt tedd lábasba, és forrald fel. Hámozd le a narancs héját, és tedd a lábasba. Add hozzá a gyömbért, a kardamomot és a szegfűszegeket is. Fedd le, és kisebb lángon, folyamatos kevergetés közben főzd körülbelül 30 percig, amíg a gyümölcs megpuhul. Préseld ki a narancslevet, és add a kompóthoz. Édesítsd a mézzel, szórd meg a mandulával, és tálald.

Fűszeres körte vörösborban

Hozzávalók 8 személyre:

  • 600 ml vörösbor
  • 225 g kristálycukor
  • 1 fahéjrúd
  • 6 szegfűszeg
  • 1 narancs finomra reszelt héja
  • 2 teáskanál reszelt gyömbérgyökér
  • 8 hasonló nagyságú, kemény körte, a szárával együtt
  • 1 evőkanál brandy
  • 2 evőkanál pörkölt mogyoró vagy mandula, a díszítéshez

Elkészítése:

Vegyél egy akkora lábast, amibe egymás mellé bele tudod állítani a körtéket. Tegyél a lábasba minden hozzávalót a körték, a brandy és a mandula kivételével, és lassan melegítsd, amíg a cukor felolvad. Lassú tűzön főzd 5 percig. Hámozd meg a körtéket, vágd ki az alsó részüket, de a szárukat hagyd benne. Rendezd el őket állítva a lábasban. Fedő alatt lassú tűzön főzd, amíg megpuhulnak.

A főzési idő körülbelül 45-50 perc, a körték méretétől függően. Szűrőkanállal vedd ki a körtéket a kompótléből, óvatosan, hogy ne húzd ki közben a szárukat. Tedd őket egy nagy tálalóedénybe vagy 8 kisebb tálkába. A kompótlét forrald fel, és nagy lángon főzd, amíg kicsit elfő és sűrűbb lesz. Hagyd kicsit lehűlni, add hozzá a brandyt, és szűrőn át öntsd a körtékre. Díszítésként szórd meg pörkölt mandulával.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes receptet jól követhető utasítások mutat be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük