Libapecsenye, almasült, áfonyakoktél

Ha máskor nem, hát karácsonykor kiengedheted a benned rejtőző mesterszakácsot. A menü garantálja az ujjnyaldosást!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 275 g zsenge gomba
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kisebb, felkockázott hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 450 ml zöldségleves
  • fél liter tej
  • egy csipet szárított bazsalikom
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • friss bazsalikomlevél a díszítéshez

A gombák szárát vágd le, a gombafejekkel együtt vágd apróra, de tedd őket külön tálba. Egy vastag falú serpenyőben melegítsd meg az olajat és a vaj felét, tedd bele a hagymát, a gombaszárakat és a gombafejek felét.

Egy-két percig pirítsd őket, közben gyakran kevergesd. Fedd le, és kis lángon 6-7 percig párold, közben időnként keverd meg. Add hozzá a lisztet, és egy percig még főzd. Fokozatosan adagold hozzá a zöldséglevest és a tejet, amíg sima, krémes szószt nem kapsz. Ezután tedd bele a bazsalikomot, ízesítsd sóval, borssal. Forrald fel, és félig lefedve még negyedóráig párold.

Tedd félre, amíg egy kicsit lehűl, aztán turmixgéppel keverd teljesen simára. A maradék vajat olvaszd fel egy külön serpenyőben, és a megmaradt gombát süsd meg benne, csak néhány percig, amíg kellően megpuhul.

Öntsd át a levest egy nagy, tiszta serpenyőbe vagy lábosba, és keverd bele a szeletelt gombát. Melegítsd fel, de ne forrald; sózd, borsozd. Keverd bele a tejszínt. Négy előre felmelegített tálba merd át a levest, és azonnal tálald. Díszítésnek használj friss bazsalikomleveleket.

Libasült karamellizált almával

Hozzávalók 8 személyre:

  • 5 kilós liba, aprólékkal együtt
  • só, frissen őrölt feketebors

Az almás-diós töltelékhez:

  • 225 g aszalt szilva
  • 150 ml vörösbor
  • 675 g főzésre alkalmas alma, meghámozva és kockákra vágva
  • 1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva
  • 4 zellerszár, felszeletelve
  • 1 evőkanál szárított fűszerkeverék
  • egy narancs héja, lereszelve
  • néhány szelet libamáj
  • 450 g kolbásztöltelék
  • 115 g felszeletelt dió
  • 2 tojás

A sült, karamellizált almához:

  • 50 g vaj
  • 4 evőkanál ribizlizselé vagy lekvár
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 8 kisebb, édes alma meghámozva és kimagozva

A mártáshoz:

  • 2 evőkanál liszt
  • 600 ml húsleves aprólékból vagy kockából
  • egy narancs leve

Előző nap áztasd a szilvát vörösborba, majd miután kellően pácolódott, vedd ki a léből, magozd ki, és vágd fel négy darabra. A vörösbort tedd félre. A következő napon a szilvát keverd össze a töltelékhez valókkal, és bőségesen fűszerezd. A vörösbor felét öntsd hozzá.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, gázsütőnél 6-os fokozatra. A liba nyakánál tömd a bőre alá a tölteléket, majd egy kisebb nyárssal rögzítsd. Az állat testéből távolíts el minden zsírt, és töltsd meg a maradék töltelékkel. A két lábát kötözd össze, hogy ne mozdulhassanak el. Mérd meg a megtömött liba súlyát: 450 grammonként 15 perc sütés kell. Tedd a sütőbe egy tepsiben, amelyet előtte sóval bedörzsöltél. A bőrét szurkáld meg, hogy a fölösleges zsír kifolyhasson.

Harminc percig süsd, aztán vedd lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra vagy 4-es fokozatra, és addig süsd, amennyi időt a súlya alapján kiszámoltál. A főzés közben megjelenő zsírt tedd egy edénybe. A liba akkor kész, ha a combja legvastagabb részén megszúrva tiszta lé folyik ki belőle. A mellére önts egy kevés hideg vizet, hogy a bőre ropogós legyen.Közben elkészítheted az almákat. A vajat, a ribizlizselét és az ecetet olvaszd fel egy kisebb tűzálló edényben. Tedd bele az almákat, alaposan forgasd meg a lében, és 15-20 percre tedd a sütőbe. Félidőben fordítsd meg a lében az almákat. Ne fedd le, különben összeesnek.

A libát tedd át egy tálra, és negyedórát hagyd állni, mielőtt felszeletelnéd.
A fölösleges zsírt szedd ki a tepsiből, ne maradjon semmi benne. Ezután a tepsibe öntsd bele a lisztet, pirítsd meg, majd add hozzá a húslevest. Forrald fel, tedd bele a vörösbor maradékát, a narancslevet, és fűszerezd. Két-három percig párold, majd tedd át egy másik edénybe, abban tálald. A liba köré tedd ki a sült almákat, és kanalazd rá a ribizlis lét.

Karácsonyi áfonyabomba

Hozzávalók 6 személyre:

A sörbethez:

  • 250 g friss vagy fagyasztott áfonya
  • 150 ml narancslé
  • egy fél narancs lereszelt héja
  • fél teáskanál fűszerkeverék - őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, szegfűbors
  • 4 evőkanál kristálycukor

A külső réteghez:

  • 600 ml vaníliafagylalt
  • 2 evőkanál aprított angyalgyökér vagy lestyán
  • 2 evőkanál kandírozott citrom- és narancshéj
  • 1 evőkanál szeletelt pörkölt mandula

Tedd az áfonyát, a narancslevet, a héjreszeléket és a fűszerkeveréket
egy lábasba, és lassú tűzön puhítsd meg az áfonyákat. Add hozzá a cukrot, és mixerben dolgozd majdnem krémesre. Hűtsd ki.
Keverd a felengedett fagylalthoz az aprított angyalgyökeret, a gyümölcshéjat és a mandulát.

Tedd a keveréket egy körülbelül 1,2 l-es tálba, kanállal alakíts mélyedést a közepén. Fagyaszd le újra, amíg megkeményedik. Töltsd meg a mélyedést az áfonyás sörbettel, egyengesd el, és fagyaszd le újra, amíg megkeményedik. Tálalás előtt szobahőmérsékleten kicsit engedd fel, borítsd ki, és szeleteld.

Jeges áfonyakoktél

Hozzávalók 10 személyre:

  • 115 g kristálycukor
  • 2 narancs leve
  • 1 l szénsavas ásványvíz
  • 100 ml áfonyaszörp
  • friss áfonya a díszítéshez
  • mentaágacskák a díszítéshez

Tedd a cukrot, a narancslevet és egy kevés vizet egy kis edénybe, és lassú tűz felett kevergesd, amíg a cukor felolvad. Forrald fel, és forrald még 3 percig, majd tedd félre hűlni. Előre is elkészítheted, lefedve tárolva a hűtőben. Öntsd a szirupot egy lehűtött tálba, keverd hozzá az áfonyaszörpöt. Tálaláshoz öntsd az ásványvízre, díszítsd áfonyaszemekkel és mentaágacskákkal.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük