Így készül az eredeti vargabéles
A vargabéles az egyik legkönnyebben elkészíthető túrós édesség. Próbáld ki receptünket!
A vargabéles tulajdonképpen a túrós rétes gazdagabb kiadása, ugyanakkor elkészítése sokkal egyszerűbb.
Nem kell feltekerni, így nem fenyeget az a veszély, hogy a vékony lapok elszakadnak. Vagyis, ha nem vagy konyhatündér, akkor is könnyen el tudod készíteni. Sok-sok porcukorral a legfinomabb!
Vargabéles
Hozzávalók:
- 40 dkg túró
- 25 dkg széles metélt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 4 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 csomag réteslap
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- zsemlemorzsa
Elkészítés ideje:
70 perc.
Elkészítés menete:
A tojásokat válaszd ketté, a sárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. A túrót egy villa segítségével törd át, majd add a tojásos keverékhez. A citrom lereszelt héját, a mazsolát, valamint a tejfölt is keverd a masszához, végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan forgasd bele.
A metéltet sós, forró vízben főzd ki. Öblítsd át bő, hideg vízzel, és hagyd lecsepegni. A vajat olvaszd fel, és a felét keverd óvatosan a tésztához, majd add hozzá a túrós keveréket is. Egy tepsibe fektess bele két réteslapot, mindkettő tetejét kend át vajjal, illetve szórd meg zsemlemorzsával. Oszlasd el rajtuk egyenletesen a túrós keveréket, majd az egészre fektess újabb két lapot, a tetejét a megmaradt vajjal kend át.
Melegítsd fel a sütőt 160 fokra, és körülbelül fél óra alatt süsd a vargabélest aranysárgára. Ha kész, hagyd pihenni kicsit, végül vágd nagyobb kockákra, és hintsd meg porcukorral.
Még több sütemény!
A karácsony többek között a finomabbnál finomabb süteményekről szól. Készítsd el őket te is!
Kép: coquinaris.wordpress.com
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- méz
Puha, omlós mézespuszedli
- csokoládé
- ünnep
Csupa csokis fatörzs torta
- ünnep
- torta