Miért jobb a vágott fenyő, mint a mű vagy a dézsás? Meglepő, de környezetkímélőbb
Nagy dilemma a családoknál minden évben, milyen tűlevelű kerüljön a nappaliba.

csalad-valogat-karacsonyfa-fenyofa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony ikonikus jelképe a fenyőfa, amelynek gyönyörű, üde, zöld lombjai az örök életet és az állandóságot jelképezik, csodás illata és tűlevelei pedig az idő előrehaladtával is kitartanak. Éppen ezért a tökéletes darab megtalálása éppoly nehéz feladatnak tűnhet, mint a megfelelő ajándékok beszerzése a rokonok számára.

Nagy dilemma a családoknál minden évben, milyen tűlevelű kerüljön a nappaliba, a válogatás pedig sokszor nehézségekbe ütközik: legyen földlabdás vagy dézsás, mű, esetleg vágott? Környezetünk érdekében sok múlik a fogyasztó elhatározásán és tudatos döntésén.

Vágott, mű vagy dézsás?

A karácsonyi fenyőből jellemzően többfajta kerül forgalomba, ezek közül a luc a legelterjedtebb, a nordmann a legtartósabb, az ezüstfenyő pedig a legelegánsabb. A fenyőkből háromféle változat választható: a mű, a dézsás, illetve a vágott fa.

Műfenyő kontra dézsás

A műfenyő a mai napig dívik, hiszen a kényelmi szempontok mellett a fogyasztók talán kevésbé pazarlónak találják ezt a fajta megoldást, mintha vágott fát vennének: a műfenyő évekig eláll a szekrényben, azonban azt nem árt tudni, hogy PVC-ből, ólomból és acélból készül, ami környezetvédelmi szempontból nem éppen a legelőnyösebb: ezek előállítása sokkal jobban megterheli a környezetet, mint az élő változat, sokkal kevésbé hasznosíthatók újra az egyes részek, a hulladékégetéskor pedig az ólom révén a levegőben rákkeltő anyagok szabadulnak fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azok, akiknek fáj a szíve a kivágott fenyőfa miatt, sokkal környezetkímélőbb és hasznos megoldásnak tartják a dézsás, földlabdás vagy konténeres fenyőfát, hiszen ezeket benti használatuk után ki lehet ültetni a kertbe. Ugyanakkor a Néhib információi szerint ez a fajta gyökeres változat kockázatos választás lehet: a dézsás fenyők egy része nincs rendesen begyökeresedve, mivel ezeket az értékesítés előtti egy-két hétben ültetik. Mivel nem tud megfelelő vizet felvenni, a meleg lakásban elkezdenek lekonyulni az ágak, és a tűlevelek is lehullanak. Vásárlás előtt érdemes óvatosan megfogni a fát, kissé meghúzogatni, hogy elég stabilan kapaszkodik-e a gyökereivel.

Miért jobb a vágott fenyő, mint a többi?

Sokan ódzkodnak attól, hogy vágott fát vegyenek, ezzel hozzájárulva az erdők kiirtásához és lassú pusztulásához, pedig tudni kell, hogy ezeknek a növényeknek a 99%-a mezőgazdasági termelésből származik, nem pedig az erdőkből. Tény, hogy a vágott fenyőfának is van ökolábnyoma, ugyanakkor megállapították, hogy ezek elégetésével nem keletkezik több szén-dioxid, mint amennyit a fa élete során felhasznál.

ajanlo

Környezetvédelmi szempontból a vágott fenyő tűnik a legjobb megoldásnak, hiszen a fenyőfa magas gyantatartalma miatt remek tüzelőanyag-forrás is. A felaprított fákat kazánokban égetik el, ami révén több tízezer háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot.

Így nem potyog le a tűlevél

Hogy a vágott fa teljes pompájában virítson az ünnepek alatt, és ne veszítse el pár napon belül tűleveleit, érdemes egy-két praktikát megfogadnod.

  • Mindig frissen kivágott fát válassz, lehetőleg hazai termelőtől.
  • Karácsony előtt tárold hűvös, hideg helyen: nedves újságpapírral is letakarhatod, így a fa sokkal tovább megőrzi frissességét.
  • Válassz olyan talpat a fenyőfának, amibe víz tölthető, és ellenőrizd napi szinten, hogy elég víz van-e alatta.
  • Ne helyezd a karácsonyfát hősugárzó vagy meleg radiátor közelébe: kisebb a tűzveszély, és a levelek sem száradnak olyan gyorsan.
Ne vágj ki minden fát!

A Ne vágj ki minden fát! nevű csoport szeretné visszaszorítani a feleslegesen kivágott tűlevelűk számát azzal, hogy egy online fényképes katalógust hozott létre, amelyből te magad választhatod ki a neked tetsző legszebb fenyőt. Csak azokat a fákat vágják ki, amelyiknek lesz gazdája.

Karácsonyfa, amihez nem kell fenyő: sem mű, sem élő

Nézd meg képes összeállításunkban a legkreatívabban kivitelezett karácsonyfákat, amikhez sem élő, sem műfenyőre nincs szükséged!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük