Mit tükröz a decemberi lelkiállapotod? Nem csak te érzed a téli lehangoltságot
Normális a téli rosszkedv: ne ess kétségbe, ha nem vagy feldobott hangulatban az ünnepek előtt, inkább tegyél ellene!

karácsonyi-depresszió
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli depresszió konkrét kórkép, a szaknyelv Seasonal Affective Disorderként, azaz szezonális érzelmi rendellenességként tartja számon.

Habár a kutatások szerint ténylegesen csupán a lakosság 1-2%-ánál fordul elő az időszakos depresszió, valójában ennél sokkal többen érzik magukat lehangoltabbnak és csüggedtebbnek, mint az év többi részében.

Kerekedj felül a kiváltó okokon!

Nem megmagyarázhatatlan és földöntúli okok állnak a melankolikus hangulat mögött. A legtöbb faktor teljesen kézzelfogható, így a megoldásuk sem olyan nehéz. 

Szorongás

Ha folyamatosan úgy érzed, sosincs időd semmire, és azt a néhány napsütéses órát is a munkahelyeden vagy sorban állással kell töltened, az okozhat szorongást. Teljesen normális, hogy a rövidebb nappalok megviselnek, úgy érezheted, kifolyik az ujjaid közül az idő, amikor még sötétben indulsz el otthonról, és már sötétben érsz haza. 

nő tél séta kint hó (1)

Vedd a fáradságot, és tegyél egy kis sétát reggel, mielőtt beérsz dolgozni. Akár azzal, hogy egy megállóval előbb szállsz le a buszról, megalapozhatod a napod sikerességét, hiszen egy kis testmozgás a reggeli hűvösben felfrissít, jobban fog majd az agyad, és át tudod gondolni még nyugodtan, mi vár rád aznap.

Stressz a bevásárlás körül

Az ajándékvásárlás körüli nyomás mindenkire nehezedik, azonban van, aki érzékenyebb rá. Ha te is képes vagy órákig a bevásárlóközpontban kóvályogni, miközben már azt sem tudod, kinek keresel ajándékot épp, lépj hátra egyet. Először is, tudatosítsd magadban, hogy az ünnep lényege nem az ajándék, anélkül is boldognak kell lenned mind neked, mind a hozzád közel állóknak, hogy megveszed nekik az utolsó forintjaidból azt a drága meglepetést, aminek amúgy lehet, hogy örülnének. Gondolj bele, valószínűleg a pillanatnyi örömüket elhomályosítaná az, hogy téged stresszesnek látnának az ajándék okozta anyagi helyzeted miatt.

Sokkal többet érsz egy kreatív, személyes aprósággal, ami időtálló, és van mondanivalója, esetleg egy olyan élménnyel, amit közösen élhettek át, és még sokáig mosolyoghattok az emlékén. Felesleges napokat elfecsérelni, hogy beszerezd a tökéletes meglepetést mindenkinek, inkább egy jó tervre szánj időt, hogy azzal seperc alatt lerendezd az ajándékmizériát, és túllendülj a stresszen. 

ajándék neten

Feszengés

Sok nőben - és férfiban is - indokolatlanul erős a család, a rokonok, de akár a közeli ismerősök látogatása miatti aggályoskodás. A legtöbben a vendégek megjegyzéseitől tartanak, akár párkapcsolati státuszukra vagy éppen a vacsora minőségére nézve. Készülj fel előre, hogy milyen kérdésekre számíthatsz a látogatóktól: egy őszinte, megfontolt válasszal te fogod őket zavarba hozni, sokkal jobban, mint azzal, ha megpróbálnád terelni a témát. Főzés terén pedig ne ess túlzásokba, ha nincs bevált fogásod, ebből a tíz pofonegyszerű receptből biztos, hogy olyan menüsort rittyenthetsz, hogy mind a tíz ujját megnyalja majd az összes vendég. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Külső-belső készülődés

Az igazán meghitt ünnephez és az ünnepi hangulathoz hozzátartozik, hogy a belső, lelki felkészüléshez a környezetedben is bensőséges hangulatot teremts. Akármennyire ódzkodsz tőle, meglátod, szuper hangulattuningoló egy karácsonyi dekoráció, akár csak egy fényes égősor a hálószobába vagy egy egyszerű dísz a nappaliba. Ha saját kezűleg készíted őket, különösen sokat teszel a deprimált, mélabús hangulat ellen: minden egyes alkalommal melegség önti majd el a szíved, ha elhaladsz a kreáció mellett. Ne tartson vissza, hogy nem voltál csillagos ötös technikából, ehhez a díszhez például csak egy száraz ágra van szükséged. 

Minőségi időtöltés

Néha jólesik csak úgy bambulni a tévé képernyőjét, viszont nagyon nem mindegy, mit nézel. A gagyi karácsonyi műsorok csak még jobban az ünnep ellen uszítanak, de ezekben a megható és vicces filmekben nem fogsz csalódni!

Ezt is szeretjük