Ki ne dobd a régi szánkót - 5 karácsonyi ötlet, ami elképesztően feldobja az otthonod
Ki mondta, hogy egy kiselejtezett, ócska szánkóból nem lehet gyönyörű karácsonyi dekorációt készíteni?

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretni valóak azok az ötletek, amelyek a régi, kidobásra ítélt tárgyak megmentését, valamint újrahasznosítását szolgálják, hiszen amellett, hogy költséghatékony megoldást jelentenek, a környezetvédelemre is pozitív hatással vannak.

Bizonyos anyagok újrahasznosításával csökkentheted a környezetedben felhalmozódó szemetet. Például egy pincében porosodó, kiszuperált szánkó számtalan formában születhet újjá, csodás dolgokat kreálhatsz belőle karácsony táján. Mutatjuk a legjobb megoldásokat és azt, hogyan tudod otthon elkészíteni!

Régi szánkó felújítása

A tél végén a ródlik bekerülnek a garázsba, a pincébe vagy padlásra, az idő múlásával a vastalpat és a faszerkezetet kikezdi az elmúlás - főként, ha közben a gyerekek is felnőnek. A repedezett, eltört léceket érdemes kicserélni és kezelni, nehogy kifogjon rajtuk a nedvesség. A kültéri, hideg időnek kitett fafelületet polírozás után érdemes impregnáló alapozóval kezelni, amit ecsettel tudsz felhordani a felületre. Ennek jól bele kell szívódnia a fába, majd 24 órás száradás után pingálhatod különböző színűre a léceket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üres palack is érték!

A Coca-Cola a hulladékok szelektív gyűjtésére indít szemléletformáló kampányt. Az itthoni palackjaik már 100%-ban újrahasznosíthatóak, ezért fogyasztóikra is számítanak, hogy minél kevesebb hulladék végezze a természetben, és minél több újrahasznosulhasson.  A jatek.coke.hu/ oldalon ehhez nyújtanak segítséget, a nyereményjátékban pedig a fenntartható ajándékokért lehet játszani.

Promóció

A faléceket néhány lazúr- vagy zománcfestékkel is újjáélesztheted: ezek nem fedik el teljesen a fát, csak finoman színezik a felületet, és kiemelik a fa természetes szépségét, emellett védik a szerkezetet a víztől, kopástól és karcolódástól. A lazúrfestéket a fa szálirányában érdemes óvatosan felkenni ecsettel, ha azonban zománcfestéket választasz, azt hengerezéssel tudod felvinni egy vagy két rétegben. Várj 24-36 órát a száradásig.

Ajtódísz szánkóból

A vintage stílus idén sem megy ki a divatból, a gyönyörű, fehér, art decós elemek és egyszínű hozzávalók kiegyensúlyozottá és hangulatossá teszik az otthonod. A szánkóból ilyen módon ajtódíszt készíthetsz: a fehérre festett léceket száradás után színben hozzá passzoló fenyőkoszorúval díszítheted. A még nagyobb hatás kedvéért pedig egy kis karácsonyfát vagy egy ülőalkalmatosságot is helyezhetsz mellé, így a szomszédok tuti elámulnak a látványon!

2

Szánkót a falra?

A szánkó karácsonyi fali dekorációként is megállja a helyét, a kandalló fölé vagy egy nagyobb, üres felületre helyezve a lakás dísze lehet: pár fenyőággal díszítheted, és karácsonyi feliratot is pingálhatsz rá.

9d5b69b3bc7c73bfb3439f5840479d08

Virágtartó

A szánkó színe harmonizáljon a virágtartó vagy cserépedény színével, amibe téli virágokat ültethetsz, de pár fenyőágat is tehetsz bele, amit masnival vagy gömbökkel, festett tobozokkal díszíthetsz.

1

 Szánkóra hóembert

A gyerekekkel igazi mulatság a festés, a szánkóra bármilyen aranyos, téli figurát tudtok rajzolni. A hóember például remek választás, a végeredmény pedig a gyerkőcök szobájában is helyet kaphat.

db02eeb3947e37f6b119779b847ce694

Adventi koszurú a szánkón?

Ugye neked sem jutott még eszedbe, hogy az adventi koszorút egy kiszuperált szánkóra rögzítsd? Gyertyák nélkül függőlegesen, gyertyákkal vízszintesen is állíthatod. Amilyen színű a koszorúd, olyan színnel fesd le a szánkót is, így a hatás sokkal erőteljesebb és különlegesebb lesz. Ha marad egy kis hely a felületen, akár az ajándékok is helyet kaphatnak rajta a fa alatt.

vagva

Gyönyörű adventi koszorúk, házilag

A boltok külön üzletágat fejlesztettek ki az adventi koszorúk köré, hogy irreálisan drágán kínálják az amúgy pénzért nem megvásárolható, meghitt hangulatot: ezeket a koszorúkat azonban házilag is elkészítheted, amitől sokkal személyesebb, ezáltal bensőségesebb hangulatot árasztanak majd.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary, Pinterest

Ezt is szeretjük