Sütőtökkrémleves, ahogy Jamie Oliver készíti
Jobb, ha egyből dupla adagot készítesz el!
Az őszi-téli időszakban nincs jobb, mint egy aromás, forró krémleves, amely a gyomrot és a lelket egyaránt megmelengeti. A legjobb választás erre a célra az aranyló narancsszínű sütőtök. Ha pedig a konyhaművészet egyik fenegyerekének, Jamie Olivernek az útmutatásai szerint készíted el, repetát kér majd belőle mindenki, akit kínálsz vele.
Tökleves parmezános pirítóssal, ahogy Jamie Oliver készíti
Hozzávalók:
- egy nagyobb darab tök, körülbelül 3 kg
- két szál sárgarépa
- két gerezd fokhagyma
- két nagyobb fej hagyma - lehet lila, fehér vagy főző is
- két szál zeller
- 10 dkg parmezán sajt
- egy kis csomó friss rozmaring és zsálya
- só, bors
- olívolaj
- húsleveskocka vagy 2 l húsleveslé
Vágd fel a tököt darabokra, és tedd félre kicsit. Aprítsd fel a zellert és a hagymát, majd a sárgarépát és a fokhagymát. A lábasba önts egy kis olívaolajat, és forrósítsd fel. Tedd bele a felvágott zöldségeket, és szórd rá a rozmaringot, sót és borsot. Párold őket, amíg üvegesek nem lesznek. Eközben készíts leveskockából két liter sima húslevet, vagy használd fel a már előzőleg megfőtt húslevesed levét.
A feldarabolt tököt is rakd hozzá a megpárolódott zöldségekhez. Ha összepároltad őket, öntsd rá az egészre a kétliternyi húslevest. Fazékban 30-40 perc kell a tök főzéséhez, kuktában feleannyi idő elég.
A pirítóst olasz stílusban és ízvilágban készítsd el, tehát használj ciabattát vagy focacciát. Szeld fel a kenyeret és melegíts serpenyőben egy kis olívaolajat.
Friss zsályaleveleket dobj bele, és futtasd meg az olajban, amíg ropogósak nem lesznek. Tedd félre egy kis tálkába. A karikára vágott kenyereket forgasd meg ebben a kihűlt olajban. A parmezánt apró lyukú reszelőn reszeld le. A sajtreszelékbe mártsd bele az olajos kenyérszeleteket, majd süsd aranybarnára mindkét oldalukat.
Eközben a zöldségek már biztosan megfőttek. Hagyd kicsit hűlni őket, majd botmixerrel pépesítsd a fazékban. Szükség szerint ízesítsd tovább egy kis sóval és borssal. Tálkába szervírozd a finom sütőtökkrémlevesedet, akár rá a pirítósra, akár csak simán mellé. Ne felejtsd rászórni a pirított zsályaleveleket. Jó étvágyat kívánunk!
OLVASD EL EZT IS!
- muffin
- krémleves