Sütőtökkrémleves, ahogy Jamie Oliver készíti
Nagyon selymes és finom fűszeres
Jobb, ha egyből dupla adagot készítesz el!
- 20 perc pilates, ami tónusoz és egyensúlyba hoz: a mélyen fekvő izmokat is megdolgoztatják ezek a lassú, kitartott gyakorlatok »
- Hátráltatja a hajnövekedést és irritációt okoz: 4 praktika, ami segít megszabadulni a fejbőrön lévő lerakódásoktól »
- Lila Moss szemöldöke kiszőkült: Kate Moss 19 éves lánya bohém stílusra váltott »

- A máj és a vese állapotát is megmutatja a láb: ha ezt látod, muszáj orvoshoz fordulni
- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
Az őszi-téli időszakban nincs jobb, mint egy aromás, forró krémleves, amely a gyomrot és a lelket egyaránt megmelengeti. A legjobb választás erre a célra az aranyló narancsszínű sütőtök. Ha pedig a konyhaművészet egyik fenegyerekének, Jamie Olivernek az útmutatásai szerint készíted el, repetát kér majd belőle mindenki, akit kínálsz vele.
Tökleves parmezános pirítóssal, ahogy Jamie Oliver készíti
Hozzávalók:
- egy nagyobb darab tök, körülbelül 3 kg
- két szál sárgarépa
- két gerezd fokhagyma
- két nagyobb fej hagyma - lehet lila, fehér vagy főző is
- két szál zeller
- 10 dkg parmezán sajt
- egy kis csomó friss rozmaring és zsálya
- só, bors
- olívolaj
- húsleveskocka vagy 2 l húsleveslé
Vágd fel a tököt darabokra, és tedd félre kicsit. Aprítsd fel a zellert és a hagymát, majd a sárgarépát és a fokhagymát. A lábasba önts egy kis olívaolajat, és forrósítsd fel. Tedd bele a felvágott zöldségeket, és szórd rá a rozmaringot, sót és borsot. Párold őket, amíg üvegesek nem lesznek. Eközben készíts leveskockából két liter sima húslevet, vagy használd fel a már előzőleg megfőtt húslevesed levét.
A feldarabolt tököt is rakd hozzá a megpárolódott zöldségekhez. Ha összepároltad őket, öntsd rá az egészre a kétliternyi húslevest. Fazékban 30-40 perc kell a tök főzéséhez, kuktában feleannyi idő elég.
A pirítóst olasz stílusban és ízvilágban készítsd el, tehát használj ciabattát vagy focacciát. Szeld fel a kenyeret és melegíts serpenyőben egy kis olívaolajat.
Friss zsályaleveleket dobj bele, és futtasd meg az olajban, amíg ropogósak nem lesznek. Tedd félre egy kis tálkába. A karikára vágott kenyereket forgasd meg ebben a kihűlt olajban. A parmezánt apró lyukú reszelőn reszeld le. A sajtreszelékbe mártsd bele az olajos kenyérszeleteket, majd süsd aranybarnára mindkét oldalukat.
Eközben a zöldségek már biztosan megfőttek. Hagyd kicsit hűlni őket, majd botmixerrel pépesítsd a fazékban. Szükség szerint ízesítsd tovább egy kis sóval és borssal. Tálkába szervírozd a finom sütőtökkrémlevesedet, akár rá a pirítósra, akár csak simán mellé. Ne felejtsd rászórni a pirított zsályaleveleket. Jó étvágyat kívánunk!