Sütés nélküli zserbógolyó: 50 perc alatt megvan, és elképesztően finom
Nem tudsz sütni? Az ünnepi süti kozmopolita változatát nem is kell!
Az ünnepi asztal egyik kötelező eleme a desszert, ilyenkor még azok is belevágnak valamilyen desszert elkészítésébe, akik egész évben kerülték a konyhát. Jó hír, hogy a nagyiféle zserbó modern változatát sütés nélkül, könnyedén elkészíthetjük akár napokkal a karácsonyi hajrá előtt. Bár a formája nem klasszikus, de ízben hozza mindazt, amit egy zserbótól elvárunk. Sőt egy kis változtatással az épp diétázó vendégeidet is meglepheted, ha a cukros hozzávalókat cukormentessel helyettesíted.
Sütés nélküli zserbógolyó
Hozzávalók 13 darabhoz
- 15 dkg aszalt sárgabarack puha
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 0.5 dl rum
- 5 dkg dióbél
- 1 evőkanál vaj
- 8 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Az aszalt sárgabarackot aprítsd nagyon kicsi kockákra, majd 25 percre áztasd rumba, és időnként keverd át. Közben a dióbelet vágd durvára, és tedd félre.
A rumba áztatott sárgabarackot alaposan nyomkodd ki, majd keverd össze a darált dióval és a porcukorral, és adj hozzá annyi baracklekvárt, hogy a massza összeálljon, és könnyen formázható legyen, majd gyúrj belőle dió méretű golyókat.
Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét, add hozzá a vajat, és várd meg, míg felolvad. Utána vedd le a gőzről, és forgasd bele a csokimázba a zserbógolyókat, majd mielőtt megszilárdul rajtuk a csokibevonat, szórd meg őket durvára aprított dióval, vagy díszítsd egy negyed dióbéllel. A zserbógolyókat tálalásig tárold hűvös helyen.
Kóstoltad már a hagyományos zserbót almával? Málnalekvárral még különlegesebb lesz.
(Fotó: Kiss Marietta Panka)