Retró mikuláscsomagok - Így nézett ki a mikulásozás még a rendszerváltás előtt

Hajdanán a mikuláscsomagokban olyan különlegességek lapultak, amiket nem lehetett csak úgy beszerezni akármikor a boltban.

Retró mikuláscsomagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden családnak megvolt a maga Mikulás-váró hagyománya. Egyesek a kis cipőiket, csizmácskáikat készítették a küszöbre vagy az ablakpárkányra, míg mások zoknit vagy harisnyát akasztottak fel.

Ám december 5-én éjjel vagy 6-án hajnalban a Mikulás, vagy ahogy akkor hivatalosan nevezték Télapó, mindenkihez ellátogatott, és különböző csomagokat helyezett el a gyerekek számára. Ezek a mikuláscsomagok időről időre változtak, de a mai napig az egyik fő meglepetésként édességeket rejtenek.

Retró mikuláscsomagok

Régen a boltokban csak bizonyos időközönként - és általában meglehetősen drágán - lehetett kapni a különböző déligyümölcsöket. Mivel különleges luxuscikkeknek számítottak, a szülők szerettek ezekkel kedveskedni gyermekeiknek. Éppen ezért a hagyományos mikuláscsomag egyik fő eleme mandarin vagy a narancs, illetve a banán volt. A szocializmus alatt nem akkora termékkínálat, mint manapság, de szaloncukrot is csak kétfélét lehetett kapni, a klasszikus konzumot és a zseléset.

Nem véletlen hát, hogy édesapám és édesanyám is, ahogy visszaemlékeznek azokra a régi szép időkre, a nosztalgikus Mikulás-történeteknél mindig kihangsúlyozták az értékes banánmajszolás örömét. Ezenkívül kis zsákjukban zselés szaloncukor, aranyozott vagy sima dió, mikuláscsoki vagy még virgács is lapulhatott. Ugyan felnőttként már kevesen szokták tartani egymás között a mikulásozást, mégis mindenki örömmel gondol vissza az izgalmas várakozásra, a reggeli meglepetésre és a személyes találkozásra a vállalati ünnepségen magával a fehér szakállú Mikulással.

(Képek forrása: fortepan.hu)

Ezt is szeretjük