Varázslatosan szép télen a Kárpátok hegysége: a Radnai-havasok őrzik Románia legmélyebb barlangját is

A Radnai-havasok Románia egyik legszebb tájképét alkotják meg, az egész ország legmélyebb barlangja is itt található.

GettyImages-1068246778
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Észak-Romániában, a Máramarosi-havasoktól délre húzódó Radnai-havasok hegyvidéke az év bármely szakában lélegzetelállítóan néz ki, de talán télen mutatja meg legszebb arcát - érdekesség, hogy akár nyáron is eshet a hó az alpesi jellegű hegyvonulatokon.

Az örök hó birodalmát kék és piros jelzésű túraútvonalakon keresztül lehet bebarangolni, a kirándulás során érintett csúcsokról pedig egészen elképesztő kilátás nyílik a tájra. Télen legtöbbször olyan nagy a hó a vidéken, hogy csak túrasível vagy hótalpakkal lehet bejárni.

A Radnai-havasok csúcsai

Először kezdjük a rekorder helyekkel! A Keleti-Kárpátok legmagasabb részén magasodik a Nagy-Pietrosz csúcsa, mely több mint 2300 méteren található. A tetőről letekintve szinte az egész Radnai-havasok, a gleccserek alakította völgyek beláthatóvá válnak, a festői tájkép miatt érdemes meghódítani a szédületes magasságot.

GettyImages-185113471

Ez a csúcs Borsa városa közelében található, és ha már oda eltúráztunk, akár folytathatjuk utunk a Nagy-Bukuly felé, közben az elbűvölő mosolygó tavi katlan és a Bukuly-tavak bámulatos tengerszemei is keresztezni fogják utunkat, így mindenképpen megéri a természetjárás.

A Radnai-havasok második legmagasabb pontja a hegylánc keleti részén található Ünőkő, ahova déli irányból lehet felmászni. Egyesek a Radnai-havasok főgerincét is bejárják, de ez akár egy hetet is igénybe vehet.

Borsafüred, a bájos üdülőfalu

A Radnai-havasok és a Máramarosi-havasok között fekszik még Borsafüred, azaz Complex turistic Borșa is, ahonnan Erdély egyik legmagasabb vízesését, a Lóhavasi-vízesést lehet megközelíteni. A különleges nevű zuhatag köré legendákat szőttek az idők folyamán. A közös pont ezekben a mítoszokban, hogy állítólag egykor lovak vetették magukat a mélybe a ma is megtekinthető Gonosz-kő oldalában, és ezekről az itt elpusztult állatokról kapta nevét a 80 méteres vízesés.

Lóhavasi-vízesés.
Lóhavasi-vízesés.

Borsafüred üdülőfalujából akár libegővel is fel lehet jutni a csúcsokra, végállomásáról az Asztal-tető és Gargaló-csúcs felé érdemes elnézni, ezeknek a közelében található az előbb említett impozáns zuhatag is. A 850 méteren fekvő, a harapni valón tiszta levegőjű Borsafüredről megközelíthetőek a Radnai-havasokon kiépített sípályák is, amiket már az 1940-es évektől kezdve előszeretettel látogattak turisták, többek között Budapestről is.

A havasokban magashegyi védkunyhókat is kialakítottak a megpihenni vágyó utazóknak, de különböző tűzrakóhelyek, pihenőhelyek is ugyanúgy megtalálhatóak a területen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hegység ad otthont a Radnai Nemzeti Parknak, mely pár éve fizetős lett, de pusztán egy jelképes összeg, 5 lej, azaz 1 euró a belépő. Ezzel támogatni lehet az ott dolgozók munkásságát, a helyi flóra és fauna védelmét. Hegyi futóversenyt is tartanak itt, amit Rodnei Sky Race-nek hívnak, és erőnléttől függően három pályán lehet megmérettetni magadat, a 25 kilométer hosszú Puzdrák-útvonalon, a 16 kilométeres Galac-útvonalon és a legrövidebb, 7 kilométeres Lovak vízesése-útvonalon.

Barlangok

A havasok rejtik Románia legnagyobb barlangját is, ez a V5-ös zsomboly, melynek járható részei 653 méter mélyen vezetnek a Bihar-hegy belsejébe, feltérképezett járatai pedig 12 kilométer hosszúságúak. Csak jól képzett barlangászoknak ajánlott idelátogatni a Vereshegyalja keleti oldalán kialakult képződménybe, ahol akár 25 cm hosszúságot is elérő aragonit tüskéket lehet megcsodálni.

Aragonit-tüskék.
Aragonit-tüskék.

A másik legnagyobb barlang a Tăuşoarelor-forrásbarlang, vagy románul Izvorul Tausoarelor, mely a Rebra-patak völgyének felső részében keletkezett. De még ezeken kívül számos már cseppkőbarlanggal lehet találkozni a vidéken.

Havas képeken Magyarország mesébe illő helyszínei

Mesebeli képeken mutatjuk meg a dér csipkézte hazai kirándulóhelyeket: télen is bámulatosak egytől egyig.

(Cikken belüli képek forrása:  Kla / Wikipedia CC BY-SA 2.5 és Wolfgang Sauber / Wikipedia CC BY-SA 3.0,  Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük